Gazdaság

Nyolc település, ahol nincsenek munkanélküliek

/ 2011.01.27., csütörtök 20:17 /
Nyolc település, ahol nincsenek munkanélküliek

Meglehetősen nagy szakadék tátong Borsod-Abaúj-Zemplén megye két települése között: Fáj községben közel 57 százalékos munkanélküliséget regisztráltak tavaly, míg Teresztenyén megvalósult a teljes foglalkoztatottság - legalábbis papíron. A statisztikai adatok mögé néztünk.

Az országban a legnagyobb munkanélküliséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fáj községben regisztrálták tavaly. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat múlt év december 20-i adatai szerint a munkavállalási korú lakosság közel 57 százaléka munkanélküli. „Az alig 400 lakosú, 98 százalékban romák lakta faluban jó, ha tízen dolgoznak. A többiek segélyekből és a gyerekek után járó támogatásból élnek" - nyilatkozta a Heti Válasz Online-nak Dávid József polgármester.

A nyilvántartás szerint hazánkban 26 olyan település található, ahol a munkanélküliségi ráta meghaladja a 40 százalékot. Ezek közül a legtöbb - 13 - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, utána Baranya, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye következik a sorban. A huszonhat, kiugróan magas munkanélküliségtől szenvedő községben a lakosság száma összesítve még a 11 ezer főt sem éri el.

Magyarországon ezzel szemben nyolc olyan települést tartottak nyilván tavaly, ahol - legalábbis a statisztikai adatok szerint - teljesnek tűnik a foglalkoztatottság. Azért csak tűnik, mert ezek a községek valójában elöregedő lakosságú aprófalvak. A nyolc helység lakóinak száma összesítve még a 320-at sem éri el. Többségük Zala megyében található, kivéve Teresztenye és Hosszúvíz községeket.

Míg a 43 lakosú Hosszúvíz Somogy megyében, addig Teresztenye a közismerten nagy munkanélküliséggel küszködő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekszik. Teresztenyét jelenleg 26-an lakják, a lakosság 90 százaléka nyugdíjas, s azt a pár embert, akinek nem sikerült a munkanélküliség elől nyugállományba kerülnie, az önkormányzat foglalkoztatja. Papíron teljes foglalkoztatást még a zalai Iborfia, Bödeháza, Gombosszeg, Zalaköveskút, Alsó- és Felsőszenterzsébet mutatnak, a valóságban ezek - több száz éves múltjuk ellenére - elnéptelenedés előtt álló, elöregedő lakosságú aprófalvak.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.