Gazdaság

Nyugdíj 40 év után: összeomlik a magyar nyugdíjrendszer?

/ 2015.07.27., hétfő 15:05 /
Nyugdíj 40 év után: összeomlik a magyar nyugdíjrendszer?

Biztosíthatók a források a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásához – állítja a július elején indult népszavazási kezdeményezésről a Liga Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István a lehetőségekről szólva kifejtette: az évente mintegy 200 milliárd forintba kerülő nyugdíjba vonulást elsősorban olyan forrásokból lehetne fedezni, amelyeket az állam szed be járulék címen. Példaként említette, hogy évi mintegy 5000 milliárd forintot tesz ki a feketegazdaság, ha ennek a 20 százaléka kifehéredne, akkor a forrás biztosított lenne – tette hozzá.

A Kúria júliusban döntött arról, hogy  népszavazást lehet tartani arról, hogy a nők után a férfiak is nyugállományba vonulhassanak 40 év szolgálati jogviszony megszerzése után. A döntés több szempontból is meglepetést okozott, de már korábban Élő Anita kolléganőm megírta, hogy a legnagyobb kérdés mégis az: valóban megvan-e az anyagi forrás a finanszírozásra?

Ha ugyanis a népszavazás sikeres lenne, akkor az életüket végig dolgozó iskolázatlan férfiak 54 évesen, a szakmát tanulók 57 évesen, a diplomások 60-62 évesen nyugállományba vonulhatnának. Nem volna tehát olyan folyamatosan dolgozó férfi, aki ne nyerne a döntéssel. Becslések szerint, már a bevezetés évében 150 ezer jogosult lehetne, miközben egyébként egy esztendőben átlagosan összesen csak 80 ezer új nyugdíjas van.

Az MSZP és Jobbik által támogatott kezdeményezés tehát jelen állás szerint bedöntené a nyugdíjrendszert. S mivel ezt követően már a korhatár emelésének sem volna sok értelme, borítékolható, hogy az aktívak járulékai nőnének, a nyugdíjak pedig akár csökkenhetnének is, mert hirtelen sokkal kevesebb dolgozó ember befizetéseiből kellene sokkal több nyugdíjas havi járadékát előállítani.

Emiatt az aktív korúaknak és a már nyugdíjasoknak jó okuk volna egy ilyen népszavazáson a Férfi40 program ellen voksolni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.