Gazdaság

Önnek is leesett az álla a román GDP-gyarapodás láttán?

/ 2017.12.01., péntek 08:15 /
Önnek is leesett az álla a román GDP-gyarapodás láttán?

Miközben Románia gazdasága irigylésre méltó tempóban száguld, és egyre közelebb kerül a magyarhoz, a bukaresti kormány olyan vékony jégre manőverezi éppen magát, amely idehaza Gyurcsány Ferencék alatt beszakadt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nem csak idehaza hökkentek meg sokan, amikor két hete megjelentek az európai gazdaságok harmadik negyedéves növekedési adatai. Miközben nálunk a 3,8 százalék kisebb csalódást okozott, a 8,6 százalékos román GDP-gyarapodás láttán leesett az álla az ennél harmadával szerényebb értékre számító külföldi elemzőknek. Ilyen tempót igen ritkán látni uniós tagállamtól.

Igaz, ehhez olyan összetevők is kellettek, amelyek valószínűleg nem lesznek tartósak. Az áfacsökkentés felpörgette a lakossági fogyasztást, a költségvetési hiány viszont elkezdett nőni. Az Európai Bizottság kiigazítást javasolt, hogy a deficit 3 százalék alatt maradjon. Már csak azért is, mert a kormány növeli a honvédelmi kiadásokat, miközben nagy közalkalmazotti béremelésekre készül.

 

 

 

 

Részletes háttér a november 30-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.

Hogy lesz CSOK-ból nyaraló?

Némi kompromisszum vállalásával üdülőnek is kiváló ingatlanok vásárolhatók vagy építhetők a családi otthonteremtési kedvezmény millióból. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.