Gazdaság

Orosz kézbe kerülhet Paks? – Félelmetes hírek a Népszabadságban

/ 2014.12.04., csütörtök 11:53 /

A Népszabadság szerint Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos beszélt tegnap erről egy konferencián. Egy részben orosz tulajdonú paksi erőmű? Megkerestük a kormánybiztost. Itt a válasza.

 Szó szerint idézzük a Népszabadság paksi bővítésről szóló cikkét: „De ha az EU mégis kifogásokat emel, akkor a brit modellt tekinthetnénk példának: a Hinkeli Point-i erőmű bővítésénél az új blokkok a francia beruházó tulajdonába kerülnek, a brit kormány pedig kiemelt (a piaci árak duplájának megfelelő) átvételi árat garantál a beruházás megtérüléséig. Ezt a konstrukciót az Európai Bizottság szeptemberben elfogadta” - ezt mondta a lap szerint Aszódi Attila egy tegnapi konferencián. 

Majd az írás azzal folytatódik, hogy „Aszódi Attila bejelentése éles fordulatot jelent az eddigi magyar kormányállásponthoz képest”.

Égnek állt az összes hajunk szála, és gyorsan megkerestük Aszódi Attilát, mert ez tényleg éles fordulat lenne a magyar kormány eddigi álláspontjához képest. Orbán Viktor ugyanis korábban arról beszélt, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszország és Magyarország között legyen valami. Például a szabad, erős és független Ukrajna. De ha Paks két új blokkja orosz tulajdonba kerül, akkor mi lesz Magyarország és Oroszország között? Semmi. Hogyan csökkentené hazánk energiafüggőségét ez az egész? Az orosz gyártmányú erőműbe lehet máshonnan fűtőelemeket vásárolni, de ha hatból két blokk orosz kézben lenne, akkor ez teljesen kizárt.

Aszódi Attilát tárgyalása alatt emailben értük el, arra kérve, hogy akármilyen röviden, de reagáljon a Népszabadság által neki tulajdonított „éles fordulatra”.

Azonnal írt, és itt a szó szerinti a válasz: „A Népszabadság cikke valótlanságokat ír, (röviden hazudik). A tegnapi előadásban nem beszéltem arról, hogy orosz tulajdonba kerülne az erőmű, és sosem merült ez fel.
Nem gondolkodunk ilyen megoldásról.”

Tehát egyértelmű cáfolat. A Népszabadság címe: Orosz kézbe kerülhet Paks, helyesen így hangzik: Nem kerülhet orosz kézbe Paks.

Nagyon, nagyon határozottan.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.