Gazdaság

Technológia és józan paraszti ész

/ 2018.02.16., péntek 08:26 /
Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Dragan Martinovic részletesen reagál azokra a vádakra, miszerint a Kaspersky szoftvereit az orosz titkosszolgálatok kiberhírszerzésre használják. A legnagyobb visszhangot kiváltott esettel kapcsolatban (az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egy alkalmazottja titkos dokumentumokat vitt haza, és az otthoni gépén futó Kaspersky-program elküldte a fájlokat a cégközpontba) azt mondja: a vírusirtók világában teljesen megszokott, ami történt.

„A kiberkártevők felismerésére, eltávolítására szolgáló programok úgy működnek, hogy a gyanús fájlokat elküldik részletes elemzésre. Az említett esetben is ez történt. Programunk kártevőt talált egy tömörített fájlban, amelyet továbbított szakembereinknek. Amikor ők rájöttek, hogy az állomány bizalmas információkat is tartalmaz, azonnal törölték” – így a régiós vezető.

Az átlagembert érő digitális fenyegetésekkel kapcsolatban azt mondta: várhatóan folytatódnak a zsarolóvírusos támadások. Egyre több lesz a mobilos kártevő, mivel mind gyakrabban hajtunk végre pénzügyi tranzakciókat telefonon, ami vonzza a bűnözőket.

 „Épp ezért fontos, hogy az emberek tudatosabban álljanak a kiberbiztonsághoz. Ez valamilyen szinten a technológián múlik, de nem működhet józan paraszti ész nélkül. Ne kattintsunk rá a kéretlen levelekben lévő linkekre, és ne írjuk ki a Facebookra, hogy két hétre elutazunk, mert ez a barátainkon kívül sok más emberhez is eljuthat. Ez olyan, mintha anélkül mennék el otthonról, hogy bezárnám az ajtót” – fogalmazott Dragan Martinovic.

 

 

 

 

A teljes interjú a február 15-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.