valasz.hu/uzlet/elhuz-a-wizz-air-100328

http://valasz.hu/uzlet/elhuz-a-wizz-air-100328

Gazdaság

Technológia és józan paraszti ész

/ 2018.02.16., péntek 08:26 /
Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Dragan Martinovic részletesen reagál azokra a vádakra, miszerint a Kaspersky szoftvereit az orosz titkosszolgálatok kiberhírszerzésre használják. A legnagyobb visszhangot kiváltott esettel kapcsolatban (az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egy alkalmazottja titkos dokumentumokat vitt haza, és az otthoni gépén futó Kaspersky-program elküldte a fájlokat a cégközpontba) azt mondja: a vírusirtók világában teljesen megszokott, ami történt.

„A kiberkártevők felismerésére, eltávolítására szolgáló programok úgy működnek, hogy a gyanús fájlokat elküldik részletes elemzésre. Az említett esetben is ez történt. Programunk kártevőt talált egy tömörített fájlban, amelyet továbbított szakembereinknek. Amikor ők rájöttek, hogy az állomány bizalmas információkat is tartalmaz, azonnal törölték” – így a régiós vezető.

Az átlagembert érő digitális fenyegetésekkel kapcsolatban azt mondta: várhatóan folytatódnak a zsarolóvírusos támadások. Egyre több lesz a mobilos kártevő, mivel mind gyakrabban hajtunk végre pénzügyi tranzakciókat telefonon, ami vonzza a bűnözőket.

 „Épp ezért fontos, hogy az emberek tudatosabban álljanak a kiberbiztonsághoz. Ez valamilyen szinten a technológián múlik, de nem működhet józan paraszti ész nélkül. Ne kattintsunk rá a kéretlen levelekben lévő linkekre, és ne írjuk ki a Facebookra, hogy két hétre elutazunk, mert ez a barátainkon kívül sok más emberhez is eljuthat. Ez olyan, mintha anélkül mennék el otthonról, hogy bezárnám az ajtót” – fogalmazott Dragan Martinovic.

 

 

 

 

A teljes interjú a február 15-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.