heti-valasz.hu/uzlet/ezert-vizsgalja-felul-a-kormany-a-sztradaberuhazasokat-129011

http://heti-valasz.hu/uzlet/ezert-vizsgalja-felul-a-kormany-a-sztradaberuhazasokat-129011

Gazdaság

Technológia és józan paraszti ész

/ 2018.02.16., péntek 08:26 /
Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Dragan Martinovic részletesen reagál azokra a vádakra, miszerint a Kaspersky szoftvereit az orosz titkosszolgálatok kiberhírszerzésre használják. A legnagyobb visszhangot kiváltott esettel kapcsolatban (az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egy alkalmazottja titkos dokumentumokat vitt haza, és az otthoni gépén futó Kaspersky-program elküldte a fájlokat a cégközpontba) azt mondja: a vírusirtók világában teljesen megszokott, ami történt.

„A kiberkártevők felismerésére, eltávolítására szolgáló programok úgy működnek, hogy a gyanús fájlokat elküldik részletes elemzésre. Az említett esetben is ez történt. Programunk kártevőt talált egy tömörített fájlban, amelyet továbbított szakembereinknek. Amikor ők rájöttek, hogy az állomány bizalmas információkat is tartalmaz, azonnal törölték” – így a régiós vezető.

Az átlagembert érő digitális fenyegetésekkel kapcsolatban azt mondta: várhatóan folytatódnak a zsarolóvírusos támadások. Egyre több lesz a mobilos kártevő, mivel mind gyakrabban hajtunk végre pénzügyi tranzakciókat telefonon, ami vonzza a bűnözőket.

 „Épp ezért fontos, hogy az emberek tudatosabban álljanak a kiberbiztonsághoz. Ez valamilyen szinten a technológián múlik, de nem működhet józan paraszti ész nélkül. Ne kattintsunk rá a kéretlen levelekben lévő linkekre, és ne írjuk ki a Facebookra, hogy két hétre elutazunk, mert ez a barátainkon kívül sok más emberhez is eljuthat. Ez olyan, mintha anélkül mennék el otthonról, hogy bezárnám az ajtót” – fogalmazott Dragan Martinovic.

 

 

 

 

A teljes interjú a február 15-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.