valasz.hu/uzlet/brusszeli-atom-ugorhat-a-tamogatasok-negyede-128715

http://valasz.hu/uzlet/brusszeli-atom-ugorhat-a-tamogatasok-negyede-128715

Gazdaság

Összefogott egy startup és egy multi, hogy felforgassa a koncertjegyek piacát

/ 2017.09.14., csütörtök 13:20 /
Összefogott egy startup és egy multi, hogy felforgassa a koncertjegyek piacát

Korunk gyorsan fejlődő gazdaságában egy nagyvállalat is csak úgy marad versenyben, ha felvértezi magát az induló cégekre jellemző innovatív szemlélettel. Mi sem jobb módszer erre, mint ha ígéretes startupokat karol fel, ahogy a Telenor teszi már második éve.

A nagy hal megeszi a kicsit – ecseteli a közkeletű bölcsesség a kapitalizmus farkastörvényét. A mondás fölött eljárt az idő. A digitális forradalom kitörése óta inkább az innovatív kishalak falják fel a lassan mozduló, megszokott működési modelljükbe belefásult nagyokat – elég például arra gondolni, hogyan nőtt a hagyományos könyvesboltláncok fejére az online kereskedelemben először fantáziát látó Amazon. A nagyvállalatok egy része ezt felismerte, és ahelyett, hogy veszélyes kihívóként tekintene rájuk, kinyújtotta kezét a startupok felé, hogy a felforgató új technológiák a saját ernyője alatt szülessenek meg. És hogy becsatornázza magához a túlélés zálogát jelentő innovatív vállalkozói kultúrát.

Ezt teszi itthon immár második éve a Telenor. A norvég tulajdonú távközlési cég tavaly a hazai nagyvállalatok között elsőként bocsátott útjára gyorsítóprogramot induló vállalkozások számára. Az Accelerate keretében három hónapon át öt, még csak prototípussal rendelkező startupot segítettek abban, hogy kilépjenek a piacra, és növekedési pályára álljanak.

Jegyvadászat

Ezek egyike volt a Tickething. A vállalkozást 2015 végén alapította Töreky Bence. A ma 23 éves fiatalember Hollandiában járt egyetemre, ekkor látott meg egy tátongó piaci rést. „A vizsgaidőszakok között sokat utazgattam Európában, és igyekeztem minél több koncertre, fesztiválra eljutni – idézi fel a Heti Válasznak. – De nem tudtam hónapokkal előre tervezni, gyakran az utolsó pillanatban akartam jegyet szerezni. Kipróbáltam több külföldi oldalt, ahol a jegytulajdonosok elpasszolhatták a feleslegessé vált belépőket, de itthon hiányoltam egy olyan szolgáltatást, ahol lehetőség van a jegyek biztonságos adásvételére.”

Töreky a Drukka Startup Stúdióval közösen vágott bele a vállalkozásba, első befektetőjük a GB Partners volt. Először egy prototípusoldalt készítettek, hogy teszteljék, egyáltalán van-e igény Magyarországon ilyen jellegű szolgáltatásra. Volt. Jelentkeztek a Telenor Accelerate-re, és ma, fél évvel a program „elvégzése” után a Tickething folyamatosan fejlődő weboldalán PDF-ben feltöltött elektronikus jegyek tömege cserél gazdát nap mint nap, a felhasználók száma átlépte a 15 ezret. A legtöbb könnyűzenei koncertre és fesztiválra szól, de egyre több a színházjegy is.

Immár euróban is lehet fizetni, nemcsak forintban, és a tranzakciók csaknem felét az európai pénznemben bonyolítják le, legfőképp Ausztriából. A cég ugyanis már nem elégszik meg azzal, hogy jól teljesít a hazai piacon, Magyarországról építkezve a nagy nyugat-európai jegyértékesítő oldalakkal kíván versenybe szállni. Töreky szerint a Tickething abban „tud többet”, hogy a biztonságot és a bizalmat helyezi előtérbe. Csak Facebook-fiókkal lehet bejelentkezni, így a vevő láthatja az eladó nevét, profilképét és ismerősei számát, meggyőződhet róla, hogy valódi személy, és fel van tüntetve, hány sikeres tranzakciója volt korábban. A fizetési rendszer minimálisra csökkenti a jegyekkel való visszaélés veszélyét, mivel az eladó csak az eseményt követő munkanapon, negatív visszajelzés hiányában kapja meg a vételárat.

Azért, hogy ide eljutott a Tickething, rengeteget köszönhet Oszkó Péternek, aki az Accelerate keretében fél évig a cég mentora volt. Az OXO Labs angyalbefektető alap vezetője nemcsak a csapatépítésben és a vállalkozásfejlesztésben segített sokat, kapcsolati hálója révén sok fontos embernek mutatta be Töreky Bencét a fesztiválközegben. A volt pénzügyminiszterrel a fiatal vállalkozó ma is heti kapcsolatban áll.

Kultúra- és tudásátadás

Ahogy Takács Zoltánnal, a Telenor Magyarország innovációért felelős alelnökével is, aki tavaly csapatával megálmodta az Accelerate programot. „Alapvetően négy cél vezérelt minket – árulja el lapunknak. – Az első a magyar startupközeg felkarolása, Magyarország digitalizációjának felgyorsítása. A második, hogy munkatársaink kapcsolatba kerüljenek azokkal az innovatív technológiákkal és dinamikus megoldásokkal, amelyek az induló cégekre jellemzőek, és ezek beépülhetnek a mi vállalati kultúránkba. A harmadik cél, hogy gyümölcsöző befektetésekre tegyünk szert, hiszen számottevő tőkét invesztáltunk a felkarolt cégekbe. És végül, szerettük volna megmutatni a piacnak a Telenor innovatív arcát.”

A program során a cég közösségi irodahasználatot biztosít a részt vevő csapatoknak modern törökbálinti székházában, ahol napi szintű kultúra-és tudásátadás valósul meg a vállalkozók és a nagyvállalat munkatársai között. A Telenor alkalmazottai részt vehetnek a startupoknak tartott workshopokon is, így maguk is fejleszthetik tudásukat. Töreky Bence szerint a Telenor munkatársai úgy kezelték őket, mint saját kollégáikat, bármiben is fordultak hozzájuk.

A Telenor az öt felkarolt vállalkozásba 5-10 millió forintot fektetett be, ezekért cserébe 5 és 10 százalék közötti tulajdonrészt szerzett. Takács Zoltán elmondja: ha a cégek sikeresek lesznek, hat-hét év múlva a Telenor is nyereséggel szállhat majd ki belőlük. Addig pedig, ha sikerül újabb befektetőket megnyerniük – és mind az öten ígéretes tárgyalásokat folytatnak –, egyre növekszik majd a Telenor tulajdonában álló üzletrészek értéke.

Kölcsönös előnyök

De a közvetlen hozamon túl is lehet haszna a vállalatnak a programból. A Telenor már eddig is több innovatív terméket vezetett be magyar partnereire támaszkodva, ilyen a MyTV mobiltévéapp és a Telenor Wallet mobilfizetési alkalmazás. A sor az Accelerate-ből kikerült csapatok termékeivel bővülhet. A Tickethinggel például ígéretes közös marketingakciókat tudnak majd megvalósítani. A Musicating Kodály-módszeren alapuló zeneoktató szoftvere része lesz a cég digitális oktatási programjának, a Hipersulinak; az E-Sports Horizontal pedig a MyTV-vel együttműködve vállal szerepet a gyorsan fejlődő e-sportban, azaz versenyszerű videojátékban.

Idén három helyett öt hónap a gyorsítás időtartama, és öt helyett három csapatot karolnak fel, amelyeket egy helyett két-két mentor vesz szárnyai alá. Oszkó mellett idén Varga Zoltán, a Central-Fund kockázatitőke-alap vezetője, Várkonyi Balázs, az Extreme Digital és Vinnai Balázs, az IND alapítója, Simó György, a Day One Capital ügyvezető partnere, valamint Pistyur Veronika, a Bridge Budapest Egyesület vezetője segíti a csapatokat. A három helyre 110 startup jelentkezett a szeptember 4-i határidőig, a legígéretesebbek szeptember 26-án prezentálnak a Telenor vezetői és a mentorok előtt, a program maga pedig októberben indul.

www.telenor.hu/accelerate

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.