valasz.hu/uzlet/minden-amit-schobert-norbi-tozsdere-lepeserol-tudni-kell-egyetlen-foton-104225

http://valasz.hu/uzlet/minden-amit-schobert-norbi-tozsdere-lepeserol-tudni-kell-egyetlen-foton-104225

Gazdaság

Paksi hosszabbítás

/ 2010.06.10., csütörtök 15:44 /

Teljesítménynövelő projektjéért Innovációs nagydíjban részesült a Paksi Atomerőmű. Trampus Péter gépészmérnök, a Debreceni Egyetem oktatója a reaktorok üzemidejének meghosszabbításában végrehajtott munkájáért Gábor Dénes-díjat kapott.

- Milyen munkákat végeztek az erőműben?

- Pakson négy blokk üzemel, melyeket 440 megawatt névleges villamos teljesítménnyel helyeztek üzembe. A cél az volt, hogy ezt nyolc százalékkal, 500 megawattra növeljék. Az átalakítás több lépcsőben valósult meg. Egyrészt a turbinák rekonstrukciójával - fizikai átalakításukkal növelték a hatékonyságukat, cserélték a forgó részeket, a lapátozást -, másrészt az erőmű már nagyobb mértékben dúsított fűtőelemeket használ. Bár a teljesítménynövelést és az üzemidő-hosszabbítást együtt szokták emlegetni, az én munkám alapvetően az utóbbiban merült ki - a berendezések el fogják-e bírni a nagyobb, hosszabb terhelést.

- És bírni fogják?

- Komoly elemzéseket kellett végeznünk, hiszen a tervezők 30 évre garantálták a biztonságos működést, s ezt az üzemeltető most 50 évre kívánja kitolni. Igazolnunk kellett, hogy a berendezések tartalékai elegendőek lesznek a hosszabb ciklus végéig is. Pénzügyileg, és a méréseink, valamint a számításaink alapján is reális a húszéves hosszabbítás.

- Mitől függ, hogy egy reaktor hány évig üzemelhet?

- Majdnem minden erőműnél a reaktortartály határozza meg a teljes erőműi blokk üzemidejét. Működése során ugyanis olyan igénybevételt szenved el, mely a többi egységnél nem jelentkezik. Az üzemanyag az aktív zónában, nagy nyomás alatt és hőmérsékleten található egy acéltartályban, melynek ellen kell állnia az aktív zónából kiszabaduló, a falát bombázó neutronoknak. A folyamat velejárója a reaktor üzemeltetésének, viszont idővel romlanak az acél mechanikai tulajdonságai. Ezt nevezik sugárkárosodásnak, melynek eredményeként elfogyhat a biztonsági tartalék. A tartályt nem lehet cserélni, mivel annyira központi helyen van, nem is beszélve arról, hogy egy nagy radioaktivitású acéltömegről van szó.

- Tehát az üzemidő-hosszabbítás kapcsán elsősorban a tartályt vizsgálják meg.

- Valóban, az alapvető műszaki elemzés a reaktortartály biztonságát érinti. Normál üzem esetén különösebb gond nincs vele. Hipotézis, de előfordulhat olyan üzemzavari állapot, amikor 270 fokos víz helyett pótlólag üzemzavari hűtővizet kell betáplálni a reaktorba, ami csak 50 fokos - ez kíméletlen igénybevételt jelent a tartály belső falának, ami töréshez is vezethet. Ezért kell részletes és minden hipotézisre kiterjedő vizsgálatsorozatot folytatni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.