Gazdaság

Palotaforradalom

Vad szex: a vagyonkezelő rárontott Lamperth Mónika stábjára

/ 2009.10.27., kedd 12:04 /

Vége a cinkos összekacsintásnak az állami szférában? A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. belső jelentése tudatos károkozással vádolja a Duna Palota Kft. elöljáróit - akik egykor Lamperth Mónika stábját alkották. A tét, hogy ki kaparintja meg a választási központként ismert neobarokk épületet, és felszámolják-e az itt szereplő két művészegyüttest.

Már a nyár eleje óta nyilvánvaló, hogy új sors vár az egykor belügyminisztériumi kezelésben lévő Duna Palotára. A Magyar Köztársaság "örökös" választási központja a június 7-i európai parlamenti szavazás idején nemzetközi megfigyelők, újságírók és informatikai kellékek nélkül maradt - hiszen Rytkó Emíliáék váratlanul az önkormányzati tárca épületében rendezték be bázisukat.

Ugyancsak idén kezdték rebesgetni, hogy az állam még a 2010-es parlamenti voksolás előtt hasznosítani készül a Duna Palotát, ami a Gresham szálló oldalát a Szent István térrel összekötő Zrínyi utca egyik legmegragadóbb - könyv szerinti értékét tekintve 845 millió forintos - ingatlana. A neobarokk épületet anno a Falk Miksa által alapított Lipótvárosi Kaszinó székházaként nyitották meg; 1951-től viszont már belügyi célokat szolgált. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. lapunk birtokában lévő előterjesztése értelmében valóban sort keríthetnek "az ingatlan szabad kapacitásainak" hasznosítására; ez forrásaink szerint azt is jelentheti, hogy évtizedekre bérbe adják (félig-meddig privatizálják) a műemléket.

Harminchét áldozat

Merthogy szélsőséges esetben a teljes épület "szabad kapacitássá" válik - a belső dokumentum ugyanis reális forgatókönyvként számol az itt működő Duna Palota Nonprofit Kft. 37 fős munkavállalói derékhadának leépítésével (a vezetői pozíciók megtartása mellett). A vagyonkezelő irományában B változatként szerepel - a 37-ek kirúgása mellett - a népzenei hagyomány ápolásában jeleskedő, szintén a kft. égisze alá tartozó Duna Művészegyüttes megszüntetése. Ám ha a palota teljes kétkezi személyzetének felmondanak, a nonprofit cég másik "leágazása", a 2008-ban még 75 koncertet adó Duna Szimfonikus Zenekar is ellehetetlenülhet.

Az állami "fűnyírás" korában persze tucatszám akadnak efféle történetek. Pláne, hogy az Önkormányzati Minisztérium 2008-ról 2009-re több mint százmillió forinttal, 408-ról 300 millióra kurtította meg a Duna Palota Kft. támogatását. A vagyonkezelő ugyanakkor forradalmi megállapításokkal is előáll; a körmondatokba "csavart" elemzés szerint a vezetők tudatosan tették tönkre a közhasznú társaságot. Mindez a számok nyelvén így hangzik: a kft. legalább 60 millió forintot költött olyan szakértői, tanácsadási és hirdetési díjakra, amelyek "célszerűségi, gazdasági, illetve közbeszerzési" szempontból ellentmondásosnak bizonyultak.

A BKV-s mértékegységben elenyészőnek tűnő 60 millió azonban kirívó pénzszórás, mert amint az MNV leszögezi: a korábbi években keletkezett veszteségek rendezésére már 49,1 millió forint is elég volna. Vagyis mind a Duna Palotát, mind a két művészegyüttest tovább lehetne működtetni (állami keretek között), ha a menedzsment nem tolja ki a pénzt néhány külsősnek.

A gyanús szerződések pikánsabbjaiba később betekintünk, egyelőre csak annyit: az MNV Zrt. "igazgatósága", a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács lapzártánk után készült határozni arról, hogy a hiányzó 49,1 milliót befizeti-e a Duna Palota Kft. kasszájába. Ami biztos: a vagyonkezelői irat a kft. vezetőire a hűtlen kezelés összes létező szinonimáját ráhúzza. Elbocsátásukat (és példás megbüntetésüket) viszont nem sürgeti - ehelyett a 37 fős beosztotti létszámleépítésben látja a "kibontakozás" útját.A BM-ből jöttek

Az MNV előterjesztésének tehát erénye az őszinteség, de a Duna Palota Kft. főnökeivel mégis "politikusan" bánik az anyag - ami vélhetően nem független attól, hogy az érintettek többsége Lamperth Mónika exbelügyminiszter volt stábjához tartozik. A kft. ügyvezetője az a Keller József, aki a Lamperth-érában a BM Központi Gazdasági Főigazgatóságát irányította, és akit 2007 májusában szintén a mai MSZP-elnökhelyettes delegált a Sportlétesítmények Zrt. felügyelőbizottságába. Jelenleg már a Duna-parti hajótárolók és üdülőszobák bérbeadásával foglalkozó utóbbi részvénytársaságot is Keller vezérigazgatja; a két cégtől származó 1,3 millió forintos havi jövedelme épp 200 ezer forinttal több, mint egy miniszter bére. S hogy a Duna Palota ellenőrzését se akárkik végezzék, a nonprofit kft. felügyelőbizottságában Budácsik Lajos, Lamperth minisztériumi titkárságvezetője is helyet kapott.

A Heti Válasz megkísérelte szembesíteni a fenti tényekkel Keller Józsefet, ám az ügyvezető nem válaszolt kérdéseinkre, mondván: az MNV Zrt. irata szolgálati titkokat tartalmaz. Állítása azonban hamis, hiszen a vonatkozó jogszabály szerint sem Keller, sem a vagyonkezelő nem jogosult szolgálati titokká minősíteni az ilyesfajta anyagokat - ráadásul a dokumentum egyetlen oldalán sem szerepel a "titkos" vagy "bizalmas" jelzés. Az alábbiakban tehát rátérünk az "ellentmondásos" szerződések ismertetésére - s bár az MNV tartózkodott a személyi összefüggések feltárásától, némi csemegét találtunk a céges dokumentumokban.Vad szex és Duna-program

A Duna Palota Kft. 2007-től egy magán koncertszervezővel végezteti a két művészegyüttes műsorainak értékesítését, marketingjét. Noha ez a megállapodás 2009-ben is élt, Keller Józsefék 13 millió forint értékben további reklámszerződéseket kötöttek - a közbeszerzési törvény megsértése árán - a Killy-TDR Kft.-vel. A cégnek a YouTube videomegosztón kellett volna csíkhirdetéseket elhelyeznie, ám a reklámok végül a művészetkedvelők által aligha látogatott randihely.hu, illetve pirateclub.hu felületeken landoltak. Az előbbi honlapon jellemzően a "vad szexre" vágyókat csábítják a reklámcsíkok, utóbbin vízipipa- és sebváltógomb-kereskedők kelletik portékájukat.

Mindezen felül a Duna Palota újabb, 6,5 milliós reklámértékesítési szerződést kötött egy PannonTrans nevű szállítmányozási(!) kft.-vel, mely leginkább azért kerülhetett képbe, mert tulajdonosi köre összeér a Killy-TDR-ével. Keller József arculatépítő kampányra szintén elköltött ötmillió forintot egy harmadik cégnél, a Wrobel Kft.-nél, majd az MNV Zrt. számára is "ismeretlen jogcímeken" megint nyolcmilliót utalt ki a három magánérdekeltség közül kettőnek - ami ránézésre bűncselekménygyanús.

A vagyonkezelő nem említi, de úgy tudjuk, a Duna Palota Balatonbogláron működteti egyetlen vidéki kirendeltségét (amiért az ingatlantulajdonosnak évi 600 ezer forint díjat fizet). Ám a "bériroda" bejáratán nyoma sincs Duna Palota feliratnak, és semmi sem utal arra, hogy itt - a hivatalos indoklásban említett - rendezvényszervezési tevékenység folyna. Szintén visszatetsző, hogy bár Keller 2007 júliusában havi 200 ezret kezdett fizetni jogi szolgáltatásokért a Gellérthegyi Ügyvédi Irodának, két hónap múlva - változatlan tartalom mellett - 350 ezresre módosította a még 2009-ben is élő szerződést. (Keller az ugyancsak általa irányított Sportlétesítmények Zrt.-hez is bebetonozta az ügyvédi irodát).

Miként az MNV fogalmaz, a Duna Palota Kft.-nél "a bújtatott munkaszerződés tényének vélelme" is felmerül, miután a művészeti osztályvezető-helyettesként állományban lévő Rozgonyi Ádám cége üzletviteli tanácsadás címén is számláz Kelleréknek havi 300 ezer forintot. A dolog azért érdemel említést, mert a Rozgonyi-féle Cortissimo Kft.-t egykor Szirtes József, Lamperth Mónika bizalmas főtanácsadója alapította (lásd keretes írásunkat).

A kör bezárult; ilyen és hasonló tételeken látszik tehát elveszni a Duna Palota és vele a két művészegyüttes. Pedig az Orbán- és a Medgyessy-kormány még képzési központnak szánta a belvárosi épületet - hogy többé ne méregdrága hotelek különtermeiben trenírozzák magukat az államnak dolgozó tisztviselők.

Ki kicsoda?

Lamperth Mónika - 2002-től 2006-ig belügyminiszter. A második Gyurcsány-kormányban az önkormányzati és területfejlesztési, 2007 és 2008 között pedig a szociális tárca irányítója. Jelenleg az MSZP elnökhelyettese.

Szirtes József - 1995-től öt éven át az MSZP-alapítású Kossuth Könyvkiadó felügyelőbizottsági tagja. Lamperth Mónika egyik legközelebbi bizalmasa, belügyminisztériumi főtanácsadója (e minőségében részt vett vezetői értekezleteken). 2003-ban nagy vihart kavart, hogy a vele korábban egy cégben (GSG-Art Művészeti Kft.) tevékenykedő Gát György csapata készíthette el a kül- és a belügyi tárca által megrendelt Szerencsi, fel! című európai uniós rajzfilmsorozatot. Mindezt úgy, hogy Gát már fél évvel a közbeszerzés előtt belekezdett a három-négyperces epizódok gyártásába. Szirtes József nem érintett a Duna Palota Nonprofit Kft. mostani ügyeiben; ám a társasággal üzletviteli tanácsadásra szerződött Cortissimo Kft.-nek ő az egyik alapítója.

Keller József - A rendszerváltozás után felügyelőbizottsági tag a Puch László mai MSZP-pártigazgató által fémjelzett T-Victory Befektetési Rt.-ben, majd Szirtes Józseffel egymást váltották a Buda-gast Vendéglátó Rt. felügyelőbizottságában. Az 1998-as kormányváltásig a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese, ezután felügyelőbizottsági tag a Szirtesnél már említett Gát György egyik cégében (T. N. G. Rt.). Lamperth Mónika szolgálati ideje alatt a Belügyminisztérium Központi Gazdasági Főigazgatóságának első embere, ma - az egykor szintén BM-ellenőrzés alatt álló - Duna Palota Nonprofit Kft. ügyvezetője és a Sportlétesítmények Zrt. vezérigazgatója.

Rozgonyi Ádám - Rendező, forgatókönyvíró, Gát Györggyel többször is együtt dolgozott (például a Família Kft., az Angyalbőrben és a Linda című tévésorozatokon). A Duna Palota Nonprofit Kft.-vel üzletviteli tanácsadásra szerződő - Szirtes József által alapított - Cortissimo Kft., illetve a Corti Studio Bt. mai résztulajdonosa. A Roadfilm Produkciós Kft.-ben egykor Szirtes cégtársa.

Budácsik Lajos - Az MSZP országos központjának egykori titkárságvezetője. Ugyancsak titkárságvezetői pozíciót kapott az időközben belügyminiszterré előlépő Lamperth Mónika mellett; hivatalosan ő koordinálta Szirtes József főtanácsadói munkáját. Jelenleg a Duna Palota Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.