Gazdaság

Pártkatonák - Hogyan épült össze az MSZP és a HM? - I.

/ 2011.05.10., kedd 08:31 /
Pártkatonák - Hogyan épült össze az MSZP és a HM? - I.

Bár a közélet a honvédelmi tárca cégeit érintő nyomozásoktól és vádemelésektől hangos, elsikkadni látszik a lényeg. Vagyis hogy a katonai bűnszervezet többet tett holmi politikusfinanszírozásnál: fizikailag is összeépült az MSZP-vel. A milliárdos tétben játszó "felvilági" figurák üzelmeiről szóló cikksorozatunkat seregszemlével kezdjük.

 

Tavaly ilyenkor sokan azt találgatták a honvédségnél: miként lehetséges, hogy a szaktárca egyik legkisebb és legtisztábbnak gondolt háttércégénél, a HM Térképészeti Nonprofit Kft.-nél robbant ki vesztegetési botrány, miközben a korrupciós pletykák inkább az évi 40 milliárd forintos árbevételt hozó HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (EI) Zrt.-t szokták elérni.

Utóbbi vállalat nemcsak a méretei miatt volt eleve gyanús, hanem mert az akkori miniszter, Szekeres Imre 2007-től a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) utolsó első titkárát, a volt állampárti vagyon lebontásában közreműködő Nagy Imrét ültette az igazgatósági elnöki székbe.

Az épp MSZP-elnökhelyettesi rangot viselő Szekeres választása ősbizalmon alapult: maga is KISZ első titkárságig vitte a rendszerváltás előtt (igaz, csak Veszprém megyében), s felesége az 1990-es években együtt ült Naggyal a Sárvár Privatizőr Befektetési Rt. felügyelőbizottságában. Amikor pedig a szocialista párt hat-hét éve székházépítésre alkalmas foghíjtelket keresett a VII. kerületben, ugyancsak Nagy Imre cége, a WS 2003 Zrt. szerződött vevőként a Hunvald György-féle önkormányzattal.

Hogy az MSZP elnöksége később elállt az erzsébetvárosi építkezéstől (inkább a VI. kerületbe költöztette központi hivatalát), már nem Nagyon múlt. Az viszont nagyon is rajta, hogy 2005-2006-ban újabb pártszerű feladatot hajtott végre, amikor saját vállalkozásában alkalmazta a szocialista frontvonalból (a Terror Háza előtti zsidózgatás miatt) visszavont Zuschlag Jánost.

Nagy Imre tehát nem a semmiből robbant be a hadsereget kiszolgáló HM EI Zrt. életébe - és nem is egyedül. Többszörös üzlettársa, Murányi Ferenc - aki az erzsébetvárosi szoci telekfelhajtást intéző WS 2003-nál (illetve jogelődjénél) is tisztségviselősködött, a '90-es években pedig kaposvári olajvállalkozóként vált hírhedtté - tavalyelőttre a HM EI legnagyobb szállítójává vált (a KLH-Masters Létesítményüzemeltető és Fenntartó nevű kft.-jén keresztül).

A Murányinál éves árbevételként jelentkező 6,65 milliárd forint 95 százaléka a Nagy Imre fémjelezte honvédtársaságtól érkezett 2009-ben - és 600 millió forintot lehetett osztalék formájában kivenni a magáncégből. Ezek az ordító összegek senkinek sem tűnnének fel, ha ugyanebben az esztendőben a donor HM EI Zrt. adózott eredménye meghaladta volna a Murányi Ferencnél landolt tiszta hasznot. Ám nem így történt, s ez önmagában igazolja, hogy az állami vállalat extranyereséget "közvetített ki" egy külső szereplőnek.

A táblázatunkhoz tartozó céghatározóból az is kiderül, hogy Murányi nem volt kakukktojás. A HM EI négy legnagyobb beszállítója közül négy kötődik az MSZP-hez - sőt a Kipszer-Kipexteam-csoport egyik "leágazása" 2007 végén részvényes is lett a szocialista párt országos központját működtető Jókai 6. Irodaház Zrt.-ben.

Ezek fényében nem feltétlenül tűnik hiteltelennek az a katonai ügyészség előtt tett vallomás, amely Oláh Jánostól, a HM térképészeti társaságánál kitört (azóta több honvédelmi érdekeltségre is átterjedt) vesztegetési balhé kulcsfigurájától származik.

A tárca védelemgazdasági főosztályának ma már vádlott exvezetője a Magyar Hírlapban közzétett kihallgatási jegyzőkönyv szerint azt állította: a HM EI körüli baráti cégek három százalékot tejeltek az MSZP-nek. Oláh határozottan emlékezett arra a pillanatra, amikor Nagy Imre jelezte neki, hogy "mindezt megbeszélte Puch Lászlóval", a szocialista párt korabeli pénztárnokával - és a notórius visszaosztók között azonosította az MSZP-vel (a Jókai utcai székház üzemeltetése révén) fizikailag is összeépült Kipszer-csoportot.

A párt és a honvédelem sorsa azonban nem csak az állítólagos vesztegetési akciókban fonódott eggyé. Táblázatunkból kiolvasható: mind a 2002-2006-os időszak hadügyminisztere, Juhász Ferenc, mind utódja, Szekeres Imre ügyelt arra, hogy a politikai hátországát adó MSZP-bürokraták hozzájussanak a HM-vállalatok egy-egy igazgatósági vagy felügyelőbizottsági helyéhez - és ezzel havi 120-200 ezer forint mellékjövedelemhez.

A rendszerváltás félresikerültségén kesergőket az is dühítheti, hogy 2002 és 2010 között a HM EI egyik leánycége "utófoglalkoztatta" az egykor katonai elhárítóként szolgáló Vajda Józsefet (Gyurcsány Ferenc anyósának unokatestvérét, a Horn-periódus Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgató-helyettesét), s szintén Nagy Imre mellett szolgált - főtanácsadóként - Péter-Bartha Gábor, a pártállam egyházak elleni belső elhárításának hadnagya.

A Katonai Biztonsági Hivatalt - amely 2010 előtt nemigen ártotta bele magát honvédségi bűnszervezetek leleplezésébe - pedig tavalyelőtti haláláig az a Stefán Géza vezette, akire anno a Budapesti Rendőrfőkapitányság állambiztonsági helyetteseként köszöntött a rendszerváltás. Nem mellékesen: a HM Armcom nevű kommunikációtechnikai társaság az egykor az Államvédelmi Hatóság kötelékében szolgált vallatótiszt, Bárd Károly ügyvédi irodájával is keretszerződést kötött "eseti jogi feladatok ellátására".

Eddig tehát a seregszemle. Sorozatunk következő részében a 2002-2010-es kormányzati ciklusok "táplálkozási láncolatát" mutatjuk be. Vagyis hogy milyen kis bizniszekkel fogták be a nagy korrupciós műveletek végigviteléhez nélkülözhetetlen HM-apparátus száját.

(Folytatjuk)

 MÁTRIX - SZOCIALISTA MÓDRA
ig = az adott cég igazgatósági tagja; fb = az adott cég felügyelőbizottsági tagja

Csiha Judit
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Parlamenti képviselő (1994-2010)
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: A Kipszer-Kipexteam-csoport képviseletét ellátó ügyvédi iroda vezetője

Csirke Ildikó
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: A Szekeres Imre politikai hátországát jelentő Jász-Nagykun-Szolnok megyei MSZP-iroda vezetője
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Verga Zrt. - fb (2007-2010)

Demetrovics János
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: A párt tudományos tagozatának egykori vezetőségi tagja
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. - fb (2009-2010)

Dóra Ottó
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: A párt salgótarjáni elnöke
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Arzenál Zrt. - ig-elnök (2007-2010)

Gömbös János
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Az MSZP katonai-biztonságpolitikai szakértője, Juhász Ferenc egykori kabinetfőnöke
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. - ig-elnök (2005-2010)

Jernei Zoltán
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Jász-Nagykun-Szolnok megye közgyűlésének szocialista tagja
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. - ig (2007-2010)

Karl Imre
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Egykori KISZ-munkatárs, parlamenti képviselő (1994-2002)
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Verga Zrt. - ig (2009-2010)

Koltai Gábor
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM EI Zrt. - munkavállaló, majd vezérigazgató (2000-2010)
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: A Hadép Kft. jogelődjénél - fb (2000-2002)

Kovács Sándor
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM EI Zrt. - munkavállaló, vagyonkezelési igazgatóhelyettes (1999-2008)
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: Kipszer-Kipexteam-csoport - ig és fb (1999-2008), Mega-Logistic Zrt. - fb (2005-)

Murányi Ferenc
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: A WS 2003 Zrt. jogelődjénél - ig, majd fb (1999-2003)
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: Hadép Kft. - tulajdonos (2005-2010), Klima-Vill Zrt. - tulajdonos (2003-2009), KLH-Masters Kft. - tulajdonos (2009-)

A WS 200-at grüdoló Nagy Imre (balra) KISZ-beli elődjével, Hámori Csabával

Nagy Imre
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: A KISZ KB utolsó első titkára, egyes örökölt MSZP-tulajdonú lapok (Figyelő, Vasárnapi Hírek) értékesítője, a WS 2003 Zrt., majd Kft. tulajdonosa (2003-2010)
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM EI Zrt. - ig-elnök (2007-2010)

Nikolits István
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Parlamenti képviselő (1994-2002), a Horn-kormány titokminisztere
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: Toma-Bau Zrt. - fb (2003)

Pintér Imre
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: A Jász-Nagykun-Szolnok megyei MSZP-t elnöklő Iváncsik Imre munkatársa
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Verga Zrt. - fb (2007-2010)

Szeip József
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM EI Zrt. - ig, majd munkavállaló (1999-2002)
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: Kipszer-Kipexteam-csoport - fb-elnök (2007-), Toma-Bau Zrt. - fb (1998-2000), a Hadép Kft. jogelődjét alapító Wachter István János üzlettársa

Szeredi Péter
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Az MSZP kampánystábjának korábbi tagja, Szekeres Imre miniszteri kabinetfőnöke
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM EI Zrt. - tulajdonosi képviselő (2006-2008)

Szili Sándor
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Parlamenti képviselő (1990-2002)
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. - fb (2002-2010)

Suha György
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Az ELTE KISZ-bizottságának volt titkára, Horn Gyula egykori kormányfői sajtótitkára, az MSZP külügyi műhelyének vezéralakja
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: Multi-Marketing Group Kft. - tulajdonos (2003-)

Tácej Zoltán
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Currus Zrt. - vezérigazgatóhelyettes (2004-2007)
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: Nyír-Uncia Kft. - tulajdonos (1993-2004)

Tokajiné Demecs Katalin
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Jász-Nagykun-Szolnok megye közgyűlésének szocialista tagja
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Arzenál Zrt. - fb (2007-2010)

Vajda József
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Egykori katonai elhárító, a Gyurcsány Ferenc anyósaként ismert Apró Piroska unokatestvére, a Horn-érában a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóhelyettese
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: A HM EI Zrt. leánycégeként működő Terra Ingatlankezelő- és Forgalmazó Kft. ügyvezetője (2002-2010), HM Armcom Zrt. - fb (2007-2009)

Wéber János
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: Az MSZP-ügyvéd Wéber Judit férje, a pártigazgató Puch László gyermekkori barátja
A legismertebb honvédelmi beszállítóknál viselt poszt: Combat Kft. - tulajdonos (1992-2010)

Wirth Zoltán
Kapcsolat az MSZP-vel, illetve pártközeli cégekkel: WS 2003 Kft. - ügyvezető (2011-)
A Honvédelmi Minisztérium vállalataiban viselt tisztség: HM Currus Zrt. - ig (2007-2010)AMIT A FENT SZEREPLŐ CÉGEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

MSZP-közeli érdekeltség

WS 2003 BEFEKTETÉSI ÉS INGATLANFORGALMAZÓ ZRT. (2007-től Kft.)
A cég 2005-2006-ban az erzsébetvárosi István úton fogott telek- és tereprendezésbe, hogy helyet biztosítson az MSZP országos központjának (Heti Válasz, 2007. február 8.). A pártelnökség végül nem az István úti birtok, hanem a VI. kerület, Jókai utcai szakszervezeti székház megvétele mellett döntött, a WS 2003 pedig beköltözött az MSZP József Attiláról nevezett kulturális és szociális alapítványának Thököly úti főhadiszállására.

A honvédelmi tárca vállalatai

HM ELEKTRONIKAI, LOGISZTIKAI ÉS VAGYONKEZELŐ (EI) ZRT.
A honvédségi ingatlankezeléssel, őrzésvédelemmel és informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó óriásvállalat 2007 és 2009 között évi 37,7-40,5 milliárd forintos árbevételre tett szert.

HM CURRUS GÖDÖLLŐI HARCJÁRMŰTECHNIKAI ZRT.
A haditechnikai eszközök gyártásával, harcijármű- javítással foglalkozó érdekeltség 2007 és 2009 között évi 2,7-3,7 milliárd forintos árbevételre tett szert.

HM VERGA VESZPRÉMI ERDŐGAZD. ZRT.
A vadásztatással, erdőgazdálkodással foglalkozó (a 2010-es kormányváltás után a Magyar Fejlesztési Bankhoz került) társaság 2007 és 2009 között évi 2,3-2,4 milliárd forintos árbevételre tett szert.

HM ARZENÁL ELEKTROMECHANIKAI ZRT.
A speciális fegyverzettechnikai eszközöket javító vállalat 2007 és 2009 között évi 2,1-2,5 milliárd forintos árbevételre tett szert.

HM BUDAPESTI ERDŐGAZDASÁG ZRT.
A vadásztatással, erdőgazdálkodással foglalkozó (2010 után az MFB portfóliójába került) társaság 2007 és 2009 között évi 1,5-1,7 milliárd forintos árbevételre tett szert.

HM ARMCOM KOMMUNIKÁCIÓ-TECHNIKAI ZRT.
A magyar haderő részére híradóeszközöket biztosító cég 2007 és 2009 között évi 1-1,5 milliárd forintos árbevételre tett szert.

Honvédelmi beszállítók

KIPSZER-KIPEXTEAM-CSOPORT
A 2010 nyara óta Kipexteam Zrt. néven továbbélő egykori Kipszer-csoport 2005 és 2010 között a HM EI Zrt. legnagyobb beszállítója volt; évente 4-6 milliárdos megbízást kapott. A Kipszer-Kipexteam-csoport egyik "leágazása", a Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt. 2007 végén részvényese lett az MSZP székházát üzemeltető Jókai 6. Zrt.-nek.

HADÉP SZOLGÁLTATÓ KFT. (2009-től új néven fut); KLIMA-VILL ÉPÍTŐIPARI, FŐVÁLLALKOZÁSI ÉS SZOLGÁLTATÓ ZRT. (átalakulással megszűnt); KLH-MASTERS LÉTESÍTMÉNYÜZEMELTETŐ ÉS FENNTARTÓ KFT.
Az egykori olajvállalkozó, Murányi Ferenc cégei rendre bekerültek a hadsereg első öt legnagyobb szállítója közé. A 2009-től a Hadép és a Klima-Vill feladatait átvevő KLHMasters hatmilliárdnál is nagyobb bevételhez jutott a HM EI-től.

MEGA-LOGISTIC BERUHÁZÁSI ÉS ÜZEMELTETÉSI ZRT.
Az 1998 és 2002 közötti időszakban kisgazdakapcsolatokkal rendelkező, majd az MSZP országlása idején ugyancsak az állam partnereként mutatkozó vállalat 2005 és 2010 között a HM EI Zrt.-től évi 4-5 milliárd forintos megrendelést kapott.

TOMA-BAU ÉPÍTŐIPARI TERVEZŐ-, KIVITELEZŐ ÉS EGYÉB SZOLGÁLTATÓ ZRT.
A Juhász Ferenc exminiszter budai, Lejtő utcai villáját is felújító társaság egy időben Nikolits Istvánt, a Horn-időszak titokminiszterét is felügyelőbizottsági taggá fogadta. 2005 és 2010 között a HM EI Zrt. ötödik legnagyobb szállítójaként évi kétmilliárd forintos honvédelmi bevételre tett szert.

NYÍR-UNCIA KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.
A Veres János volt pénzügyminiszter egykori üzlettársaként ismert, adócsalásért már börtönbüntetésre is ítélt Kabai Károly családi cége (a szintén Kabai-körbe tartozó UD Stahl Recycling Kft.-vel egyetemben) honvédelmi célra feleslegesnek minősített eszközök tömkelegét vásárolhatta meg a tárca cégeitől. Emellett 2007-2008-ban közel egymilliárd forintot kapott a HM Arzenál Zrt.-től aknák és lőszerek hatástalanítására.

COMBAT KERESKEDELMI KFT. (2010-től új néven fut)
Az MSZP pénztárnoki vonalához köthető vállalkozás állandó vevője volt a leselejtezett eszközöket kínáló HM-cégeknek. 20 millió forintos jármű-szervizelési megbízást is kapott a HM Currustól és az Armcomtól.

MULTI-MARKETING GROUP TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.
Az MSZP külügyi műhelyében is tevékeny Suha György - cégén keresztül, illetve magánemberként - 20 millió forintot számlázott 2005-2006-ban a honvédelmi tárca kommunikációs háttérintézményének.

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.