Gazdaság

A magyar szervezett alvilág őstörténete 11.: Zajos végjáték

Heti Válasz / 2012.08.06., hétfő 08:05 /
A magyar szervezett alvilág őstörténete 11.: Zajos végjáték

A vallomása utáni fenyegetések hatására Boros Tamás hosszabb ideig külföldön bujkált. A vele ekkor készült interjút leadta a televízió. A férfi ezután hazatért. 1998. július 2-án Boross jogi képviselőjével együtt a Budapest belvárosában lévő Aranykéz utcában egy 126-os Polski Fiatba rejtett - Budapesten addig és máig felrobbantott legnagyobb erejű - pokolgép áldozata lett. A robbantás következtében járókelők is meghaltak; az akció nyilvánvaló demonstráció volt: így jár, aki fecseg. E leszámolás után hosszabb csönd következett.

A ContiCar és az Energol vezetői akkoriban részben ültek, részben szökésben voltak, vagyis a kétpólusú alvilág magyar szereplői az oroszok javára jelentősen háttérbe szorultak. Boros vallomása egyértelműen az oroszoknak használt.

A magyarok gyengülését kihasználva Seres Zoltán az oroszok érdekeit képviselve terjeszkedett.

1999. február 2-án Budapesten, a XV., Szent Korona utca 25. szám alatt egy bérgyilkos kivégezte az akkoriban éppen börtönbüntetését töltő, s onnan eltávozásra kiengedett Döcher „Csontkezű" Györgyöt és testőrét.

Történetünk elején Döcher volt az, aki - kíméletlenségével, elszántságával és brutalitásával - némileg ellensúlyozta a Magyarországon megtelepedett orosz bűnözőket. Döcher és elválaszthatatlan társa, Haris Sándor a kezdetektől a magyar alvilági körökhöz kötődött. Haláláról máig kevés az információ. Döcher akár több száz olyan ellenséget is szerezhetett magának, akinek alapos oka lehetett arra, hogy bérgyilkost fogadjon fel.

Alig két hónappal a Szent Korona utcai leszámolás után, 1999. április 12-én Tahitótfaluban rálőttek Seres Zoltán Bentleyjére, amely nagy sebességgel a falhoz vágódott. Seres és olasz származású utasa a helyszínen meghalt. Kivégezték azt az embert, aki a ContiCar és az Energol térvesztése után az oroszok képviseletében pozíciókat szerzett. A reakció ez esetben sem késett sokat: április 19-én kézigránát robbant Szentendrén, és könnyebben megsebesítette Csüllög Zsigmondot, a ContiCar egyik alapító-tulajdonosát. A nyomozást eredménytelenül zárták le. Az ügyről a rádióban nyilatkozó rendőrtiszt elmondta: semmiféle olyan érdemleges adat nem bukkant föl, ami alapján azonosítani lehetett volna a tettest, vagy annak megbízóját. A sértett pedig hallgat - mondta a nyomozó -, azt állítja, nincsenek haragosai.

1999. június 11 -én este bomba robbant a X., Kőér utcai Spartacus sporttelep büféje előtt, melyet gyakran látogattak a Sereshez közel álló személyek. Ugyanazon a napon a XX. kerületben meglőtték Cs. Barnabást, aki akkoriban egy őrző-védő cég mellett a Spartacus sportboltot is működtette, és - egyes információk szerint - ugyancsak Sereshez kötődött. Másnap este a XV. kerületi Klapka György utcában, egy kukában pokolgép robbant. Megsérült V. J., aki Seres egyik segítője, üzlettársa, és gyakran járogatott a Spartacus büféjébe.

A jelek szerint mindezzel a Seres által képviselt oroszokhoz kötődő bűnözői köröknek üzentek.

A Magyarországon tevékenykedő oroszok állítólagos irányítóját egy, az Egyesült Államokban hozott bírósági ítélet nyomán akkoriban már „kóstolgatták" a magyar hatóságok. A világszerte az orosz alvilág egyik vezéralakjának kikiáltott Szemjon Mogiljevics pedig elhagyta Magyarországot.                                  Itt most elvarrjuk a magyar szervezett alvilág őstörténetének felfejtett szálát. Célunk az volt, hogy - a két évtizeddel ezelőtti történések összefüggéseinek és hátterének bemutatásával - segítsünk olvasóinknak megérteni azokat a jelenleg zajló eseményeket, melyek során a rendőrség őrizetbe vesz és a két évtizeddel ezelőtt elkövetett emberölések felbujtójaként meggyanúsít vállalkozókat.

Ma még csak bízhatunk abban, hogy elegendő bizonyíték áll a nyomozóhatóság rendelkezésére ahhoz, hogy fényt derítsen a cikksorozatunkban elbeszélt ügyek hátterére és képes legyen a vádig, majd pedig ítéletig elvinni a büntetőügyeket. És ha így lesz, talán megtudhatjuk végre, kik álltak valójában az olajbűnözés hátterében, kik biztosították a törvénytelen milliárdokat forgató cégek működésének hátterét és fény derül talán arra is, hogy mindez kinek használt.

(A történetekben felbukkanó szereplők egy részét megnevezzük, másokat pedig csupán nevük kezdőbetűjével jelölünk - mindkét megoldásnak oka van. A cikksorozat alapjául szolgáló írások, információk a 1990-es évek elején már megjelentek, az akkori szövegek bővített, szerkesztett változatát adjuk közre most. A szövegek természetesen tartalmaznak szubjektív elemeket, de az információk mindegyikét több forrás megerősítette - a szerk.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.