Gazdaság

Rogán: nevezze meg Simor a fenyegetőjét

/ 2011.03.09., szerda 12:04 /

Rogán Antal szerint Simor András kitöltheti 2013-ig szóló jegybankelnöki mandátumát, és az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke egy szerda reggeli televíziós műsorban arra szólította fel a jegybankelnököt, hogy nevezze meg "fenyegetőjét".

Rogán Antal a TV2 Mokka című adásában Simor András mandátumát firtató kérdésre azt mondta 1998-2002 között többször érte az a vád az akkori kormányt, hogy el akarja mozdítani Surányi Györgyöt a jegybank éléről. Surányi ezzel szemben kitöltötte a mandátumát, és "azt gondolom Simorral is ez a helyzet" - tette hozzá.

A megválasztott két új monetáris tanácstag jelölését elsősorban hosszú szakmai múltjukkal indokolta, és elmondta, hogy még nem döntött arról, hogy mikor jelöli a további két tagot a testületbe. Elképzelhető, hogy az új tagokat a tanács következő kamatdöntő üléséig, március 28-ig megválasztják, de az is lehet, hogy nem - mondta.

Arról, hogy Simor Andrást egy magasrangú kormánytisztviselő "gyakorlatilag megfenyegette", Rogán Antal azt mondta: "nagyon meg vagyok lepve". "Azt gondolom, Simor Andrásnak nyilvánosságra kell hoznia, hogy kiről beszélt" - fűzte hozzá, ellenkező esetben az állítás hiteltelen vádaskodás marad. "Úgyis, mint a gazdasági bizottság elnöke, aki bizonyos értelemben felügyeli is a jegybank tevékenyégét, azt várom el a jegybank elnökétől, hogy hozza nyilvánosságra kiről beszélt" - szögezte le.

Arról is beszélt a politikus, hogy törvénybe foglalná: azok a bérmegállapodások, amelyeket az OÉT-en kötnek, jelentsenek garanciát az alacsony és középkeresetűeknek úgy, hogy állami támogatáshoz, vagy adókedvezményhez csak azok a vállalatok juthassanak, amelyek a megelőző évben a saját alacsony és középkeresetű munkavállalóiknál érvényesítették az OÉT ajánlását. A törvény 2014-ig jelentene garanciát a bruttó 300 ezer forint alatt keresőknek, akkortól ugyanis Rogán Antal szerint az új adórendszer mindenki számára egyaránt előnyös lesz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.