valasz.hu/uzlet/az-evszazad-bankbotranya-51934/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201510

http://valasz.hu/uzlet/az-evszazad-bankbotranya-51934/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201510

Gazdaság

Róna Péter: „Orbán Viktor nem érti a szingapúri modell lényegét”

/ 2018.01.18., csütörtök 18:45 /
Róna Péter: „Orbán Viktor nem érti a szingapúri modell lényegét”

A jogász-közgazdász elmondja, miért nem lesz Mészáros Lőrinc nemzetközileg jegyzett vállalkozó. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Az Oxfordban végzett Róna Péter kifejti: a felvilágosodás óta a modern államelmélet arról szól, hogy a hatalmi ágazatokat szét kell választani, hogy ne alakulhasson ki diktatúra. Az Állami Számvevőszék a törvényhozó hatalom, az Országgyűlés ellenőrző szerve, nincs joga végrehajtásra képes határozatokat hozni.

A kormány által helyzetbe hozott magyar vállalkozókról – mint amilyen például Mészáros Lőrinc – Róna Péter azt mondja: „Orbán Viktor fejében ott lebeg a kistigrisek paradigmája, azon belül kiemelten Szingapúr. De nem érti a modell lényegét. Az igaz, hogy Szingapúr illiberális demokrácia, de nincs korrupció, és a felemelkedés a teljesítmény következménye (…). Abból nem lesz semmi, hogy ellátnak egy halom tőkével száz-kétszáz embert, mert a tőke a tudás nélkül egyenesen méreg”.

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú a január 18-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.