Gazdaság

Segítség! Nem fogadnak el, mint vezetőt...

/ 2014.04.25., péntek 12:26 /
Segítség! Nem fogadnak el, mint vezetőt...

Gyakran megtörténik, hogy egy vezetővé történő kinevezés ellenérzéseket vált ki a csapatban, melynek az a vélekedés az alapja, hogy nem tartják megfelelőnek a személyt a feladatra.Malcsiner Maximilian Péter
coach

Nemzetközi média és telekommunikációs vállalatok élén szerzett, tizenöt év felsővezetői múlttal a hátam mögött, 2008-ban tudatosan pályát változtattam. ICF minősítésű executive coach és tréner diplomámat Skóciában szereztem. USA-beli továbbképzések során a személyiségpszichológia, és diagnosztika elismert szakértője lettem Európa több országában. Speciális coaching munkaterületeim az egyéni Tehetség és Karriertervezés, az Önbizalom és a Motiváció. Vezetői coaching munkám során a "You are more!" elnevezésű metodológiát követem, mely módszertannak a kitalálója és szenvedélyes gyakorlója vagyok. Meggyőződésem, hogy minden embernek meg van a tehetsége valamiben, mely bár alkalmassá teszi a sikerességre, de nem mindegy, hogy milyen körülmények között, milyen munkakörben, és milyen feladatok mentén dolgozik. (További infó: www.innermetrix-hungary.com, www.facebook.com/youaremoretm)

A csapatban általában több személy is lehet, aki saját motivációját tekintve, melyet a befolyásolás és a hatalom gyakorlás jellemez, inkább alkalmasnak gondolja saját magát a pozicióra. A kinevezett vezető gyakran, személyiségéből fakadóan, nem konfrontatív alkat, inkább harmóniára törekszik, és nincsen benne irányításra, kontroll gyakorlásra mutató motiváció. Nagyon magasszintű vezetői "soft skillekkel" rendelkezik, melyek azonban nem tudnak érvényesülni, mert a viselkedés szintjén egy gyenge vezető jelenik meg. Visszafogja magát a döntéshozatalban, kevés kontaktusszámot tart fenn a kollégáival. Ha vizsgálatnak vetjük alá, akkor kiderül, hogy ez csak az adaptív viselkedésében mutatkozik meg így, a természetes stílusában nem létezik ez a probléma. Valószínűleg félelemből menekült bele egy adaptív megjelenési formába.

Tehát a kollégák tévesen ítélik meg, mivel a látszat csal.

Az első kihívás ebben a helyzetben az, hogy hogyan tudjuk a vezetőt a természetes stílusához visszatéríteni, mely alapvetően önbizalmi kérdés lesz. Mivel a belső motivációja nem változtatható meg egy egyénnek külső ráhatásra, ezért a saját belső motivátorai alapján kell vezetővé fejleszteni, csak így lesz autentikus. Nem fogunk tudni hatalmi motivációt fejleszteni benne semmiképpen.

A második számú kihívás abban áll, hogy a helyzet egyedül nem oldható meg a vezető támogatásával és fejlesztésével. Egy erős teamkonfliktus alakult ki, melynek feloldásához mindkét félre szükség van.

Egy konfliktushelyzet kezelése a vezető és a csapattagok között a legnagyobb körültekintést és érzékenységet kívánja meg. A „Hogyan oldjuk meg a helyzetet?" dönti el azt, hogy a konfliktus a csapat előnyére szolgál majd, vagy a vesztét okozza.

A konfliktus nem feltétlenül negatív. Általában a személyek közötti különbözőségekből fakad. Pont ez válhat a team javára, amennyiben a diverzifikált képességeket és látásmódokat egy cél érdekébe tudja állítani.

Egy ilyen jellegű konfliktus a csapattagok és a vezető között többrétű. Egy vezető el nem fogadására alapul bár, de a háttérben sokszor a csapat bizonyos értelemben vett éretlensége húzódik meg, mely a a konfliktuskezelésre, illetve a különbözöségek által nyújtott előnyök kihasználásának képességére vonatkozik. Valószínű, hogy túlságosan egyformának és hasonszőrűnek képzelik el az ideális közeget és a vezetőt saját magukhoz képest. Például egy erős férfi csapat, férfi vezetőt képzel el ideálisnak.

A következő lépések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy transzparens és mindenki számára elfogadható megállapodásra jussunk.

1. A vezetőnek fel kell vállalni, hogy a csapattal együtt belekezd egy konfliktuskezelési programba. Ehhez a saját személyiségértékeinek az ismeretén túl, tisztában kell lennie a csapat átlagértékeivel is. A legfontosabb azonban az, hogy pszichikailag is felkészüljön a kihívásos helyzetre.

2. A csapatnak közösen kell a folyamatot megélni, és a megállapodásig eljutni.

A folyamat lépései:

Első lépés

1. Konfliktus tudatosítása - ez elengedhetetlen ahhoz, hogy majd megoldást találjunk a helyzetre.

2. A konfliktus hatásának elemzése a csapat összteljesítményére vonatkozóan.

3. A folyamatban történő együttműködésre vonatkozóan megállapodást kell kötni a cél érdekében.

4. A kommunikációs akadályok teljes leküzdése a megoldásig. Mindenki beszélhet minden összefüggésben és konstruktív kritikát gyakorolva nyíltan a konfliktusról és annak jellemzőiről.

Második lépés

1. Amikor a tagok megállapodtak abban, hogy meg akarják oldani a konfliktust, akkor szükséges, hogy a konfliktus eredőjét meg is értsék. Miből származik, mik a jellemzői, miért alakult ki? Mivel itt erős érzelmek játszanak szerepet, ezért fontos, hogy:

a. minden szereplő nézőpontját megismerjük és megértsük. Itt tudjuk az objektív nézetre irányítani a figyelmet.

b. a tényeket, feltételezéseket és hiedelmeket fel kell sorolni és értelmezni.

Harmadik lépés

A megállapodást azon keresztül érjük el, hogy megismertük a különböző álláspontokat, tisztáztuk azok objektív szerepét és összefüggéseit a közös célokra vonatkozóan, és ennek alapján megállapodunk abban, hogy milyen akciólépéseknek kell történnie ahhoz, hogy a megoldás megszülessen.

Természetesen előfordulhat, hogy a vezető valóban nem alkalmas a feladatra, de ezt csak a széleskörű személyiségelemzés, az egyéni coachingok, és a csoportszintű elemzések után tudjuk megállapítani bizonyossággal.

Várom minden kedves Olvasónk levelét, aki szeretne többet és magasabb minőségben kihozni saját magából, aki nem fél a kihívásoktól, és aki hisz abban, hogy ha még bizonyos pillanatokban el is vagyunk bizonytalanodva, de mégis, MI magunk vagyunk felelősek a saját magunk boldogságáért. E-mail címem: maximilian@innermetrix.com. Leveleikből természetesen név nélkül idézek, tiszteletben tartva a teljes anonimitást.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.