Gazdaság

Milyen lesz a Nemzeti Olimpiai Központ?

/ 2013.05.07., kedd 14:47 /
Milyen lesz a Nemzeti Olimpiai Központ?

Ha minden jól megy, 2017-től a világon egyedülálló új stadionunk lesz, mellette olyan „ékszerdobozzal”, mint a Nemzeti Olimpiai Park. Megannyi terv után most úgy tűnik: a sportszerető magyarok 1896 óta dédelgetett vágya végre megvalósul.

A stadion a stadionban ötlete az Arénát tervező Skardelli György nevéhez fűződik, munkatársaival a fenti tervvel pályáztak 2011-ben 

Iharos Sándor világcsúcsai síkfutásban és az Aranycsapat mérkőzései százezer néző előtt. 1966-ban atlétikai Európa-bajnokság, és az a kosárlabda-Eb, amelyen Magyarország a szovjetek legyőzésével lett aranyérmes 40 ezres szurkolósereg előtt. A Bp. Honvéd, a Ferencváros, az Újpesti Dózsa és a Vasas kettős rangadói harminc éven át. Louis Armstrong koncertje 93 ezres hallgatósággal, melynek nagyságát máig emlegeti az amerikai jazzirodalom. A Queen, a Rolling Stones és a U2 koncertje, II. János Pál pápa látogatása. Többek között ezeknek a legendás eseményeknek az emlékét őrző falak maradhatnak meg annak a kormánydöntésnek köszönhetően, hogy az 1953. augusztus 20-án átadott Népstadiont - 2002 óta Puskás Ferenc Stadion - mégsem bontják le, és az új arénát a régibe építik.

Feltéve, ha a mostani bejelentés valóban az utolsó, valós szándékot jelenti, hiszen az elmúlt években nem egy tervvel álltak elő a döntéshozók az új stadionról. 2008-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a Fehér úton húzott volna fel új - kizárólag - focipályát. 2011 januárjában arról szóltak a hírek, hogy, megtartva a hely muzeális értékét, a stadion falain belül húzzák fel az újat. Júniusban újra felvetődött, hogy talán olcsóbb lenne egy vadonatúj aréna, novemberben pedig bontással járó átépítésről beszélt a kormányszóvivő. Tavaly februárban jelentették be, hogy a Puskás stadion megmarad atlétikai stadionként, és mellé épülne egy új futballaréna. A legutóbbi, tavaly októberi hírek a beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok (NSK) képviselőitől származtak, akik egy több mint tíz létesítményből álló, Európában is különleges, az új stadion köré épülő sport-és szabadidőközpont létrehozásáról beszéltek.

A Skardelli-terv, belülről

A múlt heti kormánydöntés visszakanyarodik a 2011- es, gyorsabbnak és költséghatékonyabbnak tűnő „stadion a stadionban" koncepcióhoz. Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón mondta el: az NSK honi és külföldi sportszövetségek vezetőivel, az UEFA és a FIFA szakértőivel, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel, sportközgazdászokkal, építészekkel, mérnökökkel, külföldi stadionok üzemeltetőivel tárgyalva jutottak el a végleges koncepcióig. Az új, 65 ezer nézőt befogadó futballaréna a világon egyedülálló eljárással épül fel, a kiszolgálóegységekkel együtt 70-90 milliárd forintból. A stadion mellett 30-40 milliárdból megépülő Nemzeti Olimpiai Központ szinte az összes olimpiai sikersportágunkat kiszolgálja majd. A két projekt megvalósítása a jövő évi költségvetést még nem érinti, hiszen a 2014-es év a kivitelezők kiválasztásáról fog szólni, a kiadásokat majd a 2015-2018 közötti költségvetésekből kell kigazdálkodni.

A stadion átépítésekor a teljes felső karéjt tartó fal mellett a főépület is megmarad, az új lelátó a mostani futópálya kettes vonalánál helyezkedik majd el. A régi és az új stadion lelátói közötti részt befedik, s az ott kialakuló, több tízezer négyzetméteres gyűrűben edzőtermeket, versenypályákat hoznak létre, melyek többek között a jégkorongozóknak, asztaliteniszezőknek, vívóknak, ökölvívóknak és birkózóknak nyújtanak majd felkészülési lehetőséget. Az új aréna különlegessége lesz a tetőre kerülő, egy kilométer hosszúságú, kivilágítható panoráma-futópálya.

A Nemzeti Olimpiai Központ beruházásán belül felújítják a Körcsarnokot és a Millenáris Velodrómot, átépítik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot, s úszó- és vízilabdaversenyekre alkalmas létesítményt, edzőcsarnokot és atlétikai központot is létrehoznak.

Red Bull Arena, Lipcse. Az 1904-ben épült Zentral-stadion lelátóit megtartották, amikor a 2006-os vb-re új stadiont építettek

A „stadion a stadionban” ötlet gazdája eredetileg Skardelli György, az Aréna és számos kisebb sportcsarnok tervezője. Két éve csapatával olyan tervet készített, melynek lényege az volt, hogyan lehet megmenteni a régi, ikonikus stadiont, s annak kontúrján belül építeni fel az újat, helyet és pénzt is spórolva. (Skardelliék annak a KÖZTI Zrt.-nek a munkatársai, melynek elődje a Népstadiont tervezte.)

Egy régi stadion megtartásának szándéka nem új keletű dolog. Az 1931-ben átadott, a II. világháborúban megrongálódott bécsi Práter, ma Ernst Happel Stadiont először 1956-ban bővítették tovább a régi elemekre építve, majd az 1998-as Európa-bajnokságra modernizálták és toldották meg újabb lelátókkal. A németek 2004-ben úgy mentették meg a berlini, 1936-os olimpiai stadiont, hogy hatalmas ponyvaszerkezettel fedték le; a fedést pedig az a győri Graboplan készítette, amely több stadionprojektben részt vett már a világon.

Először 1896-ban került szóba, hogy olimpiára is alkalmas stadiont kell építeni Magyarországon. Akkor, amikor bizonytalanná vált, hogy Görögország valóban meg tudja-e rendezni az első újkori olimpiai játékokat, és mi, magyarok ajánlkoztunk helyettük. Majd' hatvan évre rá épült fel a félkaréjú, befejezetlen Népstadion.

Azután, amit a magyar sportolók tettek az elmúlt több mint száz évben, bőven rászolgáltak az Olimpiai Központra, és itt az ideje annak is, hogy az a foghíjas karéj végre körbeérjen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.