valasz.hu/uzlet/50-ezres-nyugdij-tobb-mint-2-millio-magyarnak-itt-a-veszforgatokonyv-114519

http://valasz.hu/uzlet/50-ezres-nyugdij-tobb-mint-2-millio-magyarnak-itt-a-veszforgatokonyv-114519

Gazdaság

Medgyessyék elküldték, Orbánék visszavették: ezt tervezi

/ 2010.06.18., péntek 11:55 /
Medgyessyék elküldték, Orbánék visszavették: ezt tervezi

Komoly változásokat tervez a Központi Statisztikai Hivatal működésében az intézmény új elnöke. Vukovich Gabriellát június 11-én hat évre nevezték ki a KSH élére.

Milyen érzés visszatérni egy olyan hivatalba, amellyel nemrég még pereskednie kellett azért, mert Medgyessy Péter kormánya jogszerűtlenül menesztette?

Felemelő, de már rég nem gondolok a pereskedésre. Pedig nehéz volt eljönni arról a munkahelyről, ahol harminc évig dolgoztam, de nincs értelme a sérelmekkel foglalkozni. Túl kellett lépnem ezen, új életet kellett kezdenem.

Hogyan fogadták a KSH-ban?

Szeretettel és mosolygós arccal. Korábban is sok kedves gesztust, SMS-t és e-mailt kaptam. Harminc év alatt szoros ismeretséggé válik egy-egy munkakapcsolat. Viszont azt is láttam, hogy volt, aki félszegen, némi aggodalommal fogadott. Nem titok: komoly változásokat tervezek a KSH életében.

Mondana erre példákat?

Sokkal nagyobb hangsúlyt helyezek a szakmai igényességre. A hivatalnak nyitnia kell a felhasználók, az adatszolgáltatók, valamint a tudományos és a civil szféra felé. Szolgáltató jellegű hivatalra van szükség. Ma nem könnyű hozzáférni az adatainkhoz, a KSH nem eléggé felhasználóbarát. Pedig a statisztika a demokrácia egyik eszköze. Lehetőséget teremt arra, hogy nyomon kövessük, mi történik az országban, miként alakul hazánk helyzete más államokhoz képest, mi a hatása az egyes szakpolitikáknak, programoknak. A statisztikai adatoknak ezért is kell széles körben elérhetőnek lenniük. Erősíteni kell a KSH elemző tevékenységét. Az intézmény 140 éves történetében a közelmúltig épp ez volt a KSH egyik erőssége.

2006-ban ezt nem így gondolta a Gyurcsány-kormány, amikor a választások miatt késleltette a költségvetési adatok közzétételét. Nem érzi úgy, hogy a "trükkök százai" ártottak a szakma hitelességének?

A vitatott adatok a Pénzügyminisztériumtól származtak. A KSH akkori vezetésének azonban kötelessége lett volna felhívni a figyelmet az anomáliákra. Veszélyes, ha megkérdőjeleződik egy intézmény hitelessége.

Hogyan lehet a KSH elvesztett hitelességét visszaszerezni?

A KSH hitelessége inkább csak meggyengült. A minőséget kell középpontba helyeznünk minden munkafázisban. Működésünket átláthatóvá, részletes adatainkat és módszertanainkat nyilvánossá szeretnénk tenni. Folyamatos konzultációkra van szükség az adatfelhasználókkal, az adatszolgáltatókkal, a különböző szakmai körökkel.

A görögök is trükköztek, aminek bizalomvesztés lett a következménye. Brüsszel ezért nagyobb jogkört adna az unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak annak megakadályozására, hogy a tagállamok félrevezető adatokat közöljenek a költségvetésükről. Fel van erre készülve a KSH apparátusa?

Utoljára hat évvel ezelőtt dolgoztam a KSH-ban komoly pozícióban, de remélem, ma is nyugodtan feltárhatjuk adatállományainkat az Eurostat előtt, amint ezt több szakmai területen folyamatosan tesszük. Nem meg ijedni, hanem örülni kell a külső szakmai kontrollnak, ez is segíthet az esetleges hiányosságok feltárásában.

Mely területeken hiányoznak leginkább a tisztességes kormánydöntéseket megalapozó, mélyebb statisztikák?

Ahhoz például, hogy a foglalkoztatás jelentősen bővüljön, sokkal árnyaltabb képet kell kapnunk az ország munkaerőpiacáról. Jelenleg nem látjuk kellő mélységben az alkalmi munkavállalók, az inaktívak vagy a szürkén-feketén foglalkoztatottak helyzetét. Célom, hogy a KSH hozzájáruljon az ország állapotának javításához, a kormányzati, az üzleti és a civil szféra megalapozott döntéseinek előkészítéséhez.VUKOVICH GABRIELLA

1954-ben született Budapesten. • 1983-88 között a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. • 1989-ig az ENSZ demográfus szakértője Genfben. • 1990-től 1994-ig a KSH osztályvezetője. Majd' két évet New Yorkban tölt az ENSZ népesedési szakértőjeként. • 1996-1998 között a KSH főosztályvezetője, 2004-ig alelnöke. • Visszatérése előtt a DemoStat Társadalomtudományi, Demográfiai és Statisztikai Szakértői Iroda igazgatója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.