Gazdaság

Lázár János minden állami intézmény bérlistáját nyilvánossá tenné

/ 2012.08.30., csütörtök 17:27 /
Lázár János minden állami intézmény bérlistáját nyilvánossá tenné

Lázár János szerint nemcsak az általa vezetett Miniszterelnökségnek, hanem más állami intézményeknek is nyilvánosságra kellene hozniuk dolgozóik bérét.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján mondta, azt követően, hogy a napokban a Miniszterelnökség a vezető beosztású kormánytisztviselői után az összes dolgozójának nevét, munkakörét és illetményét közzétette a kormányzati honlapon.

A tájékoztatón az államtitkár jelezte, hogy az állami intézmények vezetői mellett a parlamenti képviselőcsoportok vezetőit is arra biztatja, hogy tárják a nyilvánosság elé a frakciójuknál foglalkoztatottak – például a szakértők – bérét, a tanácsadó cégekkel kötött megbízásokat, továbbá javasolja a pártoknál közpénzből dolgozók jövedelmét is közzétenni.

Lázár János közölte azt is, hogy az általa vezetett szervezet dolgozóinak egyéb juttatásait – így például a telefon- és gépjárműhasználatra, a kommunikációs eszközökre, valamint az esetleges költségtérítésre vonatkozó adatokat – is nyilvánosságra hozzák a következő hetekben, „mert semmiféle szégyellnivalónk nincs”. A politikus elmondása szerint „minden bér kétmillió forint alatt van”, az pedig, hogy „ebben milyen súlyozás van, az én személyes felelősségem, hiszen a munkáltatói jogok gyakorlójaként a béreket magam állapítom meg”, kivétel azok esetében, akiknek bérét törvény határozza meg – fűzte hozzá.

„Talán nem szorul magyarázatra, hogy Magyarország miniszterelnöke mellett dolgozni fokozott figyelmet, felkészültséget, felelősséget és munkaterhet jelent. Vannak olyan kollégák, például a miniszterelnök személyi titkára, aki jelen pillanatban két munkakört tölt be, és két főosztályt ügyel, amiből nyilvánvalóan két bér is adódik” – fejtette ki.

A Fidesz ellenzékben „nagy gondot fordított arra”, hogy a szocialista kormánytagok bérét, jövedelmi viszonyát nyilvánosságra tárja – idézte fel Lázár János, aki ezért legitimnek tartja a minisztériumi vezetők bérlistája iránt a sajtóban érzékelhető érdeklődést.. „Én azt tartottam helyesnek, hogy ne csak a vezetők, hanem a teljes személyi állomány – amely a Miniszterelnökségen dolgozik – bére nyilvánosságra kerüljön” – jelezte, hozzátéve, hogy ez szerinte nemcsak törvényi, hanem önkéntes kötelezettség is.

Felidézte, hogy amikor júniusban átvette a Miniszterelnökség irányítását, 165 státusz volt a szervezetnél: ez azért emelkedett 275-re, mert négyszer annyi feladat társul ma a Miniszterelnökséghez, mint korábban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.