Gazdaság

Szlovákia: Százezer forintos munkanélküli segély - egy feltétellel

/ 2011.01.24., hétfő 12:37 /
Szlovákia: Százezer forintos munkanélküli segély - egy feltétellel

Szlovákia legégetőbb problémája továbbra is a magas munkanélküliség - derül ki abból a felmérésből, amelyet az IVO társadalomkutató intézet végzett el még a múlt év végén, és amely szerint jelenleg a megkérdezettek kétharmada a munkanélküliséget tartja az ország legsúlyosabb gondjának.

A gazdasági válságot megelőzően - az országban tömegesen letelepedett külföldi beruházóknak köszönhetően - ugyan ígéretesen csökkent az állástalanok száma, a gazdasági válság kirobbanását követően azonban megfordult ez a folyamat.

Tavaly decemberben az állástalanok száma újra meghaladta a 380 ezret, a munkanélküliek aránya így a 12,5 százalékos szinthez közelít. Hogy a válság miatt utcára kerültek egyre nehezebben találnak új munkahelyet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jelenleg egy átlagos munkanélküli csaknem 14 hónapig van a Munkaügyi Központ nyilvántartásában, míg egy évvel korábban ez 2 hónappal kevesebb volt.

A munkanélküliség regionális megoszlása a magyarországihoz hasonlít, vagyis nyugatról keletre haladva növekvő tendenciát mutat.

A legrosszabb helyzetben a magyarlakta keleti járások vannak. A Rimaszombati járásban a munkanélküliség csaknem 34, a Rozsnyói járásban pedig közel 27 százalékos. A nyugati országrész valamivel kedvezőbb helyzetben van, a magyarlakta Komáromi járásban azonban itt is 16 százalék felett van az állástalanok aránya.

A legkisebb munkanélküliség hagyományosan a fővárosban és közvetlen környékén tapasztalható, ahol az 5 százalékot sem éri el.

Ki jogosult segélyre?

Szlovákiában azok is jogosultak a munkanélküli segélyre, akik saját maguk mondanak fel a munkahelyükön. A segély elnyeréséhez azonban mindenkinek teljesítenie kell egy feltételt: a kérelmezést megelőző három évben legalább kettőig fizetni kell a munkanélküliség-biztosítást.

A biztosítást az alkalmazotti státuszban lévő kötelezően fizeti, az egyéni vállalkozó esetében ez nem kötelező, tehát ő csak akkor kaphat munkanélküli segélyt, ha a meghatározott ideig önkéntesen fizette a biztosítást.

Akik elvesztették a munkájukat, azoknak érdemes bejelentkezniük a Munkaügyi Központ nyilvántartásába akkor is, ha bármilyen okból nem kapnak segélyt, hiszen ha nyilvántartásban szerepelnek, az állam fizeti utánuk az egészségbiztosítási járulékot, ellenkező esetben ezt maguk állják. A munkanélküli segély hat hónapig jár, az viszont, aki határozott időre szóló szerződés alapján dolgozott, csak négy hónapig jogosult rá.

A segélyre való jogosultság akkor szűnik meg, ha letelik a hat illetve négy hónapos időszak, továbbá akkor, ha kihúzzák az állástalant a nyilvántartásból. Ez akkor történik meg, ha a nyilvántartott személy komoly indok nélkül nem fogadja el a hivatal által felajánlott, és a végzettségének megfelelő munkát.

Kikerül a nyilvántartásból akkor is, ha nem működik együtt a hivatallal, például nem jelenik meg a megszabott időben, vagy indoklás nélkül nem vesz részt a hivatal által szervezett átképzéseken.

Ha valakinek hat hónap után sem sikerül állást találnia, csak szociális segélyre jogosult. Ez jóval alacsonyabb, mint a munkanélküli támogatás. Ez utóbbi az adott személy átlagkeresetének a fele. Az országos átlagbért alapul véve, ha egy 740 eurót kereső személy elveszíti állását, havi 370 euró (forintra átszámítva több mint 101 000 forint) munkanélküli segélyre számíthat, ha eleget tesz a támogatás feltételeinek. Ezzel szemben a szociális segély egy felnőtt személyre mindössze 60,50 euró, ezt is csak akkor kapja meg, ha a bevételei nem haladják meg a létminimumot.

A Központi Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal adatai szerint Szlovákiában ma egyébként csak minden tizedik nyilvántartott állástalan kap munkanélküli segélyt. Folyamatosan emelkedik viszont a szociális segélyben részesülők száma, ami jelenleg a 200 ezerhez közelít.

Ma úgynevezett aktivációs segélyt kaphat többek között az a személy, aki az önkormányzattal megegyezve közhasznú munkát végez a község területén, leggyakrabban a közterületek takarítása, parkosítás tartozik e munkák közé. A közhasznú munkát végző, és ezért aktivációs támogatásra jogosult nyilvántartott munkanélküli emellett szociális segélyt is kaphat.

Utazás a munka után

Azoknak a munkanélkülieknek, akiknek a lakóhelyükön kívül sikerül munkát találniuk, az állam átvállalja az utazási költségek egy részét. Havonta így 20-135 euró közötti összegre jogosultak, a leutazott kilométerek számától függően. Ehhez korábban legalább három hónapig a Munkaügyi Központ nyilvántartásában kellett szerepelniük. A munkaügyi tárca adatai szerint évente nagyjából 24 ezren veszik igénybe ezt a támogatást.

Még ennél is kevesebben igénylik az államnak azt a támogatását, amellyel az állam a munka utáni költözést támogatja.

A szlovákok, a magyarokhoz hasonlóan, erősen kötődnek a lakóhelyükhöz, mobilitás tekintetében így Szlovákia is erősen lemarad a nyugat-európai országoktól. Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a munkahely utáni költözésre az elmúlt év első kilenc hónapjában csak 31 ember kért állami támogatást. Ők együttesen 28,5 ezer euróhoz jutottak ilyen módon.

A legtöbb ilyen támogatást természetesen a nagyobb munkanélküliséggel küszködő keleti megyékben kérték, míg Pozsony megyében csak egy ember tartott rá igényt. A személyenként legfeljebb 1300 euró körüli támogatás elnyeréséhez alapvető feltételnek számít, hogy az igénylőnek korábban legalább 3 hónapig kellett a Munkaügyi Központ nyilvántartásában szerepelnie, az új állandó lakóhelyének pedig legalább 50 kilométerre kell lennie az előzőtől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.