Gazdaság

Százmillióval kaszálták el a szcientológus botránydokit

/ 2010.02.16., kedd 17:06 /
Százmillióval kaszálták el a szcientológus botránydokit

A betiltott termékek közül 18 volt a szcientológus orvos nevéhez köthető, ennek ellenére a készítmények egy részét továbbra is forgalmazták.

Harminc napon belül be kell fizetnie a Dr. Lenkei vitaminokat forgalmazó Free Choice Kft.-nek százmillió forintot, amiért olyan hatásokat tulajdonított szereinek, amit nem tudott igazolni és betiltott, egészségre ártalmas vitaminokat árult - erősítette meg Heti Válasznak Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője. Az ügy érdekessége, hogy Lenkei Gábor az egyik legismertebb hazai szcientológus.

Egész bolthálózat épül azokra a termékekre, amelyek miatt a Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Free Choice Kft-t. A cég jelenleg Lenkei Gábor nevén hozza forgalomba a készítményeit. Az ismert szcientológus még 2003-ban adta ki a Cenzúrázott Egészség - A betegség-ipar futószalagján című könyvét, amit saját bevallása szerint 130 ezer példányban adtak el. Lenkei nemsokára Free Choice (szabad választás) néven vitaminokat kezdett el forgalmazni.

A cég a vitaminkészítményeit vélt vagy remélt hatásukról nevezte el, például Életerő Vitaminnak vagy Nátha Bombának (ez utóbbi ma is kapható), ezt kifogásolta a Gazdasági Versenyhivatal, mivel a forgalmazó a szerek hatását nem tudta igazolni. A Független Hírügynökség jelentése szerint a hivatal azért is elmarasztalta a céget, mert a tájékoztatásban használt egyes kifejezések és szófordulatok (mint: doktor, kezelőorvos, gyógyír, gyógyszer stb.) miatt az állítások tartalmi üzenete szintén az, hogy a szóban forgó termékek használatának gyógyhatása, illetve kedvező egészségügyi hatása van.

A Free Choice több termékének a forgalmazását az ÁNTSZ betiltotta, de azokat a vállalkozás mégis forgalmazta. A GVH megállapításai szerint a cég 2008 októberében és novemberében gyógyhatás valótlan állításával, 2008. szeptember 1. és 2008. december 31. között hatósági forgalmazási engedély visszavonása ellenére történt forgalmazással, 2008 októberében és novemberében testi és lelki sérülések kezelésére, méregtelenítésre, fogyasztásra való alkalmasság valótlan állításával tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Emiatt a vállalkozás 100 millió forint bírságot kapott. A döntés ellen fellebbezhetnek, de a büntetést be kell fizetniük.

Nem ez az első alkalom, hogy az ismert szcientológus összeütközésbe került a hatóságokkal, 2008-ban az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat 43 étrend-kiegészítőt tiltott be egészségkárosító hatása miatt, ezek közül 18 volt köthető Lenkei Gábor nevéhez, mint arról a Heti Válasz is beszámolt, ennek ellenére a porok és pirulák egy részét továbbra is forgalmazták.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.