Gazdaság

Székfoglalót játszó bankvezetők

/ 2017.01.11., szerda 18:35 /

Rövid időn belül másodszor fordul elő a magyar bankszektorban, hogy egy-egy vezérigazgató úgy távozik egy bank éléről, hogy "azonnal" egy másik pénzintézet vezetői székébe ül. Most zolnai György költözik a Budapest Bank vezérigazgatói irodájából a Raiffeisen Bankéba.

 

Március végével távozik a Budapest Bank elnök-vezérigazgatói posztjáról Zolnai György. Az 51 éves bankvezető egy hónappal később, május 1-jén már Heinz Wiednert váltja a Raiffeisen Bank vezérigazgatói székében.

Ilyen váltásra csak közös megegyezéssel van lehetőség, így ilyen módon válik el egymástól a Budapest Bank (BB) és a mintegy 30 éves, széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkező bankár, aki 20011-ben a BB akkori tulajdonosa, a GE Money oroszországi bankja éléről érkezett a budapesti vezérigazgatói irodába.

Vezetése alatt a Budapest Bank megerősítette pozícióját a nagybanki élmezőnyben, töretlenül a szektor egyik legeredményesebben és legfelelősebben működő hitelintézete maradt. Zolnai György 2015 és 2016 során sikeresen vezette át a bankot a tulajdonosváltás folyamatán.

Az indoklás szerint a vezérigazgató személyes karrier céljait követve távozik a banktól, utódlásáról a közeljövőben születik döntés.

A Portfolio.hu-nak adott villáminterjúban arról beszélt, hogy ez az alkalom volt a legalkalmas pillanat a vezetőváltásra, mert a GE-ről való leválást már befejezték, önálló működésük erős, stratégiájuk stabil, a portfólió tiszta, a bank növekedési pályán van, a szakembergárdája a piacon kiemelkedő de még nem kezdődött el a privatizációs folyamat, amelynek során az állami kézben lévő bank újra magánbefektetők tulajdonába kerülhet. (A követendő technika sem eldöntött még, ám mivel az állam anno 200 milliárd forintért vásárolta meg a bankot az amerikaiaktól, amennyit ma jó eséllyel nem fizetnének egyben a bankért, így egyre többen hajlanak arra a megoldásra, hogy több részletben osztott tulajdonosi struktúrát alakítanak ki esetleg a bank részvényeinek tőzsdére vitelével, majd egy irányító részesedést adnak el a kiszemelt befektetőnek, aki így kisebbségi tulajdonosként is biztos kézzel tudja majd vezetni a bankot.)

Zolnai György a már említett interjúben cáfolta, hogy döntésének személyi okai lennének. Mint mondta, az állami tulajdonost képviselő kormánybiztos asszonnyal, Bártfai-Mager Andreával, mind az MFB új vezetőjével, Bernáth Tamással kiváló az együttműködése, személyük nem játszott szerepet a távozásában.

Híreink szerint a a Raiffeisen Bank International tavaly nyár óta több körben kereste a megfelelő embert, aki a hat éve a magyarországi bankot irányító Heinz Wiedner helyébe léphet. Az április végén búcsúzó vezérigazgató információink szerint megható levélben köszönte meg ma munkatársainak a támogató együttműködésüket, miközben Karl Sevelda, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója közleményben köszönte meg az osztrák szakember kiváló vezetői teljesítményét, melyet a turbulens időkben nyújtott.

A fentiek ellenére nagyon ritka, hogy egy-egy topvezető szinte azonnal munkát tudjon vállalni egy közvetlen konkurensként – a menedzsment-szerződések általában 6, de van olyan eset is, hogy 12 hónapos moratóriumot szabnak meg, amíg a vezető az adott versenypiacon nem helyezkedhet el vetélytársnál. (Persze, a távozók csomagja, erre a kivárásra fedezetet nyújt.) A bankrendszerben ugyanakkor rövid idő óta ez a második ilyen hirtelen váltás. Simák Pál 2014. március végén állt fel az MKB Bank vezérigazgató székéből, hogy április első munkanapján már a CIB Bank első embereként kezdje a munkát. Azt nem tudni, ilyenkor a volt tulajdonos mond-e le az összeférhetetlenségi klauzula életbeléptetéséről, vagy egyszerűen csak kimaradt a megfelelő pont a menedzser-szerződésből, de mi az előbbire gondolunk. Simák és Zolnai esetében is olyan bankról beszélünk a távozáskor, amelyet néhány hónapon belül új tulajdonos irányít majd (Az MKB-t 2014 nyarán adta el a Bayerische Landesbank a magyar államnak), márpedig az új tulajdonos általában új menedzsmentet is hozni szokott. Ilyen szempontból tehát érthető, ha nem gördítettek gátat a bankvezetők személyes karrierje elé...

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.