Gazdaság

Székfoglalót játszó bankvezetők

/ 2017.01.11., szerda 18:35 /

Rövid időn belül másodszor fordul elő a magyar bankszektorban, hogy egy-egy vezérigazgató úgy távozik egy bank éléről, hogy "azonnal" egy másik pénzintézet vezetői székébe ül. Most zolnai György költözik a Budapest Bank vezérigazgatói irodájából a Raiffeisen Bankéba.

 

Március végével távozik a Budapest Bank elnök-vezérigazgatói posztjáról Zolnai György. Az 51 éves bankvezető egy hónappal később, május 1-jén már Heinz Wiednert váltja a Raiffeisen Bank vezérigazgatói székében.

Ilyen váltásra csak közös megegyezéssel van lehetőség, így ilyen módon válik el egymástól a Budapest Bank (BB) és a mintegy 30 éves, széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkező bankár, aki 20011-ben a BB akkori tulajdonosa, a GE Money oroszországi bankja éléről érkezett a budapesti vezérigazgatói irodába.

Vezetése alatt a Budapest Bank megerősítette pozícióját a nagybanki élmezőnyben, töretlenül a szektor egyik legeredményesebben és legfelelősebben működő hitelintézete maradt. Zolnai György 2015 és 2016 során sikeresen vezette át a bankot a tulajdonosváltás folyamatán.

Az indoklás szerint a vezérigazgató személyes karrier céljait követve távozik a banktól, utódlásáról a közeljövőben születik döntés.

A Portfolio.hu-nak adott villáminterjúban arról beszélt, hogy ez az alkalom volt a legalkalmas pillanat a vezetőváltásra, mert a GE-ről való leválást már befejezték, önálló működésük erős, stratégiájuk stabil, a portfólió tiszta, a bank növekedési pályán van, a szakembergárdája a piacon kiemelkedő de még nem kezdődött el a privatizációs folyamat, amelynek során az állami kézben lévő bank újra magánbefektetők tulajdonába kerülhet. (A követendő technika sem eldöntött még, ám mivel az állam anno 200 milliárd forintért vásárolta meg a bankot az amerikaiaktól, amennyit ma jó eséllyel nem fizetnének egyben a bankért, így egyre többen hajlanak arra a megoldásra, hogy több részletben osztott tulajdonosi struktúrát alakítanak ki esetleg a bank részvényeinek tőzsdére vitelével, majd egy irányító részesedést adnak el a kiszemelt befektetőnek, aki így kisebbségi tulajdonosként is biztos kézzel tudja majd vezetni a bankot.)

Zolnai György a már említett interjúben cáfolta, hogy döntésének személyi okai lennének. Mint mondta, az állami tulajdonost képviselő kormánybiztos asszonnyal, Bártfai-Mager Andreával, mind az MFB új vezetőjével, Bernáth Tamással kiváló az együttműködése, személyük nem játszott szerepet a távozásában.

Híreink szerint a a Raiffeisen Bank International tavaly nyár óta több körben kereste a megfelelő embert, aki a hat éve a magyarországi bankot irányító Heinz Wiedner helyébe léphet. Az április végén búcsúzó vezérigazgató információink szerint megható levélben köszönte meg ma munkatársainak a támogató együttműködésüket, miközben Karl Sevelda, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója közleményben köszönte meg az osztrák szakember kiváló vezetői teljesítményét, melyet a turbulens időkben nyújtott.

A fentiek ellenére nagyon ritka, hogy egy-egy topvezető szinte azonnal munkát tudjon vállalni egy közvetlen konkurensként – a menedzsment-szerződések általában 6, de van olyan eset is, hogy 12 hónapos moratóriumot szabnak meg, amíg a vezető az adott versenypiacon nem helyezkedhet el vetélytársnál. (Persze, a távozók csomagja, erre a kivárásra fedezetet nyújt.) A bankrendszerben ugyanakkor rövid idő óta ez a második ilyen hirtelen váltás. Simák Pál 2014. március végén állt fel az MKB Bank vezérigazgató székéből, hogy április első munkanapján már a CIB Bank első embereként kezdje a munkát. Azt nem tudni, ilyenkor a volt tulajdonos mond-e le az összeférhetetlenségi klauzula életbeléptetéséről, vagy egyszerűen csak kimaradt a megfelelő pont a menedzser-szerződésből, de mi az előbbire gondolunk. Simák és Zolnai esetében is olyan bankról beszélünk a távozáskor, amelyet néhány hónapon belül új tulajdonos irányít majd (Az MKB-t 2014 nyarán adta el a Bayerische Landesbank a magyar államnak), márpedig az új tulajdonos általában új menedzsmentet is hozni szokott. Ilyen szempontból tehát érthető, ha nem gördítettek gátat a bankvezetők személyes karrierje elé...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.