Gazdaság

Szívben is eldől

/ 2012.10.18., csütörtök 12:38 /

Tony Hsieh - Amerika egyik legsikeresebb vállalkozója, aki a semmiből építette fel Zappos.com internetes szolgáltató cégét - könyvében átadja nekünk a siker és a boldogság receptjét. Szívünk súgja meg, mit szeretünk, sőt, hogy mi a szenvedélyünk: ezt kell követni, ez hoz sikert. Szerzőnk szenvedélye az alkotás, az internet, az építés és a játék.

Játékban és üzletben az a legfontosabb, hogy "jó asztalhoz üljünk le", jó terméket válasszunk: hiába a világ legjobbja valaki a hétujjú kesztyűk gyártásában, ez kicsi piac, s így a siker elmarad. Ha valaki gyenge, mutasson erőt. Ha valaki erős, mutasson gyengeséget. A "márkanév" fontos, ezért magunknak is formálni kell a rólunk alakuló képet. Mindig fel kell készülni a legrosszabbra. Nem a legkevésbé kockázatosat kell választani, hanem az értéket. Hosszú távú célokat kell kitűzni, a vége számít, nem az, hogy közben mit veszítünk vagy nyerünk. Soha ne csaljunk, sem játékban, sem üzletben. Hosszú távon a csaló nem nyerhet. Legyünk szabálytalanok és szokatlanok, különbözzünk másoktól. Ne kakaskodjunk, ne páváskodjunk: mindig van jobb nálunk. Legyünk barátságosak: bármiben utazunk, kicsi a világ. Ha megtaláltuk, amit szenvedéllyel építünk, akkor a csapat kövessen tíz elvet: adjon "hűhaérzést" ügyfeleinek, szeresse a változást, dolgozzon vidáman, alkosson újat, akarjon növekedni és többet tudni, nyíltan kommunikáljon, legyen egy család, érjen el többet kevesebből, legyen szenvedélyes és elszánt, és végül legyen szerény. Így érhetjük el, amit Gandhi: "Először legyintenek rád, később nevetnek rajtad, majd harcolnak ellened, míg végül győzöl." Boldog az lesz, aki magasabb célt követ, s másokkal, és nem csupán magával tesz jót.

Magyarország leült a kreatív, megújuló, új világot építő nemzetek asztalához, ahol még kevesen ülnek. Fejünk és szívünk egyaránt azt súgja, hogy azt kell követnünk, amiben jók vagyunk, ami a szenvedélyünk, mert csak így lehetünk sikeresek. Szeretjük magunk eldönteni sorsunkat, nem szívesen hagyjuk ezt másokra. Nem szeretünk szegények, gyengék, kifosztottak és vesztesek lenni: vágyunk a jólétre és a sikerre. Szeretünk tanulni és dolgozni, a gyarapodásért többre is vállalkozunk, mint sok más nemzet. Rájöttünk, hogy Európában eleve szabálytalanok és szokatlanok vagyunk; keleti gyökerekkel, közép-európai történelemmel, a múlt század terheivel nem lehetünk szabályos európaiak.


De nem is érdemes, mert az lesz sikeres a 2008 utáni új világban, aki szabálytalan, szokatlan és a hagyományos megoldásoktól eltérő utat követ. Arra is ráébredtünk, hogy sokan csaltak velünk szemben az elmúlt két évtizedben. Azt is látjuk már, hogy sok erőforrást használtunk igen kevés eredményhez - fordítva jobb. Céljaink sem voltak világosak, túl sok mindent próbáltunk elérni túl kevés idő alatt, ehelyett jól kihegyezett célok kellenek és hosszú távú gondolkodás. Eltűrtük a "hátha elmegy" működést, ahelyett, hogy a "hűhaérzést" keltő magas minőségre, megbízhatóságra és teljesítményre törekedtünk volna. Nem építettük fel a pozitív "magyar márkanevet", ezért is építik fel ellenünk a negatív magyar képet. Nem voltunk eléggé elszántak, hagytuk, hogy eltérítsenek a számunkra fontos ügyekben a jó útról. Nem élveztük országunkat, mert még nem lettünk sikeresek. Jól kell éreznünk magunkat itthon, ehhez sok kisebb és nagyobb siker kell, amitől még jobban érezzük magunkat és még több siker jön.

2010-ben új úton indultunk el, világos jövőképpel, pontos célokkal, új stratégiával és megújuló eszközökkel. Harcolnak ellenünk, tehát jó irányba megyünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.