Gazdaság

Szlovákia továbbra sem használhatja a „Tokaji" nevet - interjú

/ 2014.03.03., hétfő 11:47 /
Szlovákia továbbra sem használhatja a „Tokaji

A tokaji Patrícius Borház két borát is a Magyar Tudományos Akadémia 2014-es borának választották. Dr. Molnár Péter birtokigazgatót a Heti Válasz Online a díjátadó után a „szlovák tokajiról" és a borvidéken bevezetett szigorításokról is kérdezte.

Az MTA borai 2014-ben  Fotó:www.mta.hu

Ha az akadémiai borverseny eredményét nézzük, a középkategóriába három félédes/édes tokaji bort, felső kategóriába pedig hat darab hatputtonyos aszút válogattak be. Mintha nem is léteznének édes borok Tokajon kívül.

Természetesen léteznek, csak szerintem a Kárpát-medencén és a világ hasonló típusú borvidékein belül Tokaj nagyon megkülönböztetett helyet foglal el. Azt szoktam mondani, Tokajt a jóisten örömében teremtette, mert minden körülmény tökéletes a szőlőtermesztéshez. Hihetetlenül gazdag a vulkanikus alapkőzet, amely dűlőnként más-más terroirt eredményezhet, így Hegyalját a sokszínűség jellemzi. Mi a Patríciusnál szeretnénk is a hét dűlőt külön-külön megjeleníteni a borainkban. Piaci szempontból ez persze jelentkezhet dűlőszelekció formájában, de nem ez a lényeg, mi a II. világháború előtt létező tudás ismételt összegyűjtését tartjuk a legfontosabbnak.

Mit ért ezalatt a tudás alatt?

A dűlő tudását, a szőlő ismeretét. Akkoriban a családi gazdaságok minden paraméterét ismerték a szőlőjüknek. Mi is azt keressük, hogy az adott évben hol van a bor egyensúlyi pontja, a gyümölcsösség és ásványosság hogyan köszön vissza leginkább az italban, milyen házasítás lehet a legelegánsabb. Szerintem az Akadémia mindkét borunk esetében ezt díjazta.

Dr. Molnár Péter

Pedig az utóbbi években sokat hallottunk a nem megfelelő minőségű tokaji borokról, és ismert, hogy tavaly egy nagyon szigorú szabályváltoztatást vezettek be a borvidéken, amit eddig hatputtonyos aszúként árultak, az lehet, hogy már a háromputtonyos kategória szintjét sem üti meg. Ezt érti tanulási folyamat alatt?

Van átfedés a kettő között, de a két dolog nem következik egymásból. Amiről én beszéltem, az a dűlők ismerete. Amire Ön gondol pedig az, hogy a borvidék úgy döntött 2013-ban, hogy egy olyan útra lép, amelyen már 20 éve el kellett volna indulnia: megerősíti a tokaji név eredetét, rendszabályozza az aszúkészítést, szigorítja és megemeli az aszú beltartalmi értékeit. Tokajban egy nagyon tudatos építkezés indult meg, mindhárom kategóriánál, a száraznál, az édesnél és az aszúnál is megalkuvást nem tűrve meg kell emelni a borok minőségét.

Néhány borászatnak be kell majd zárnia emiatt?

Nem. A korábbi állapot okozott zavarokat a piacon. Néhány édes szamorodni gazdagabb ízvilágú volt, mint egy háromputtonyos aszú. A fogyasztók ezt nem igazán értették meg.

Ezt az építkezést nem akasztja meg, hogy az Európai Bíróság döntése értelmében Szlovákia is használhatja a tokaji nevet?

Azért nem, mert ez csak egy pici részdöntés. Ha Szlovákia úgy dönt, hogy az E-bacchusba, az Európai Unió elektronikus regiszterébe bevezeti, hogy nem „Tokajská vinohradnícka oblast"-nak hívja a borvidékeit, hanem „Vinohradnícka oblasť Tokaj"-nak, akkor ezt megteheti. Magyarország is megváltoztathatná a borvidék nevét, ha akarná, és az új nevet bevezethetné a regiszterbe. De ez nem jelenti azt, hogy a szlovákok a védett eredetű Tokaj nevet használhatják, arról egy külön eljárásnak kellene döntenie.

Azt mondja, nem is hoz semmilyen változást ez az ítélet?

Hosszú távon úgyis csak a borok minősége számít, a fogyasztó mindig azt nézi, mi kerül a poharába. Arra kell törekedni, hogy Tokaj ismét a legmagasabb minőség szintjét képviselje, és akkor minden rendben lesz.

 

A Magyar Tudományos Akadémia bora 2014

Az MTA minősített borversenyén tudósok és borászok 54 magyar pincészet 147 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti „Az MTA Bora 2014" címet. Ezek az alábbiak:

KÖZÉPKATEGÓRIA:

Száraz/félszáraz fehérbor: Royal Tokaji Borászati Zrt. - Tokaji Furmint 2012

Félédes/édes fehérbor: Patrícius Borház - Katinka 2011

Rozé: Szöllősi Pincészet - Szöllősi Rosé 2013

Vörösbor: Takler Pince - Szekszárdi Cabernet Franc 2011

FELSŐ KATEGÓRIA:

Fehérbor: Tornai Pincészet: TOP Selection Apátsági Furmint 2011

Vörösbor: Bock Borászat - Bock Cuvée 2009

Desszertbor: Patrícius Borház - Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.