Gazdaság

Telenor, a fideszes lakmuszpapír

/ 2018.04.06., péntek 08:00 /
Telenor, a fideszes lakmuszpapír

Oroszországban is megtalálta számítását, így aligha riad meg a magyarországi kihívásoktól a Telenor közép-európai csoportját megvásárló Petr Kellner. Háttér a friss Heti Válaszban.

Képzeljük el, hogy a Szomszédok egyik epizódszereplője a színészkedéssel felhagyva az üzleti élet felé fordul. A rendszerváltást követően ügyesen forgatja a kárpótlási jegyeket, az ezzel megalapozott, Oroszországra is kiterjedő vállalatbirodalma pedig a világ száz leggazdagabb embere közé repíti.

Valószínűtlenül hangzik? Persze, hiszen idehaza nem történt ilyesmi, ám ha eltekintünk néhány, országhoz kötődő különbségtől, akkor összefoglaltuk a legvagyonosabb közép-európai vállalkozó, a 15,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező cseh Petr Kellner pályáját, aki hamarosan a második számú magyar mobilszolgáltatót, a Telenort is beillesztheti birodalmába. A tranzakció bejelentése nem csillapította a találgatásokat, hogy megszerezheti-e Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos birodalma a Telenor Magyarországot. Ez a régiós portfólió legértékesebb darabja, vételárát 1,16 milliárd euróra becsülte a Forbes. Ez még mindig meghaladni látszik Mészárosék lehetőségeit.

Kellnert erős politikai ellenszél talán ráveheti arra, hogy megváljon a Telenor Magyarországtól, áron alul azonban biztosan nem akarná eladni. Mindenesetre, ha a Fidesz hatalmon marad, a Telenor sorsa lakmuszpapírként mutathatja, meddig nyújtózkodhat Mészáros csoportja és a kormányzat milyen mértékig hajlandó ezt segíteni.

 

 

 

 

Részletes háttér az április 5-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.