Gazdaság

Telenor, a fideszes lakmuszpapír

/ 2018.04.06., péntek 08:00 /
Telenor, a fideszes lakmuszpapír

Oroszországban is megtalálta számítását, így aligha riad meg a magyarországi kihívásoktól a Telenor közép-európai csoportját megvásárló Petr Kellner. Háttér a friss Heti Válaszban.

Képzeljük el, hogy a Szomszédok egyik epizódszereplője a színészkedéssel felhagyva az üzleti élet felé fordul. A rendszerváltást követően ügyesen forgatja a kárpótlási jegyeket, az ezzel megalapozott, Oroszországra is kiterjedő vállalatbirodalma pedig a világ száz leggazdagabb embere közé repíti.

Valószínűtlenül hangzik? Persze, hiszen idehaza nem történt ilyesmi, ám ha eltekintünk néhány, országhoz kötődő különbségtől, akkor összefoglaltuk a legvagyonosabb közép-európai vállalkozó, a 15,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező cseh Petr Kellner pályáját, aki hamarosan a második számú magyar mobilszolgáltatót, a Telenort is beillesztheti birodalmába. A tranzakció bejelentése nem csillapította a találgatásokat, hogy megszerezheti-e Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos birodalma a Telenor Magyarországot. Ez a régiós portfólió legértékesebb darabja, vételárát 1,16 milliárd euróra becsülte a Forbes. Ez még mindig meghaladni látszik Mészárosék lehetőségeit.

Kellnert erős politikai ellenszél talán ráveheti arra, hogy megváljon a Telenor Magyarországtól, áron alul azonban biztosan nem akarná eladni. Mindenesetre, ha a Fidesz hatalmon marad, a Telenor sorsa lakmuszpapírként mutathatja, meddig nyújtózkodhat Mészáros csoportja és a kormányzat milyen mértékig hajlandó ezt segíteni.

 

 

 

 

Részletes háttér az április 5-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.