new.valasz.hu/uzlet/bankarvalsag-33236

http://new.valasz.hu/uzlet/bankarvalsag-33236

Gazdaság

Telenor, a fideszes lakmuszpapír

/ 2018.04.06., péntek 08:00 /
Telenor, a fideszes lakmuszpapír

Oroszországban is megtalálta számítását, így aligha riad meg a magyarországi kihívásoktól a Telenor közép-európai csoportját megvásárló Petr Kellner. Háttér a friss Heti Válaszban.

Képzeljük el, hogy a Szomszédok egyik epizódszereplője a színészkedéssel felhagyva az üzleti élet felé fordul. A rendszerváltást követően ügyesen forgatja a kárpótlási jegyeket, az ezzel megalapozott, Oroszországra is kiterjedő vállalatbirodalma pedig a világ száz leggazdagabb embere közé repíti.

Valószínűtlenül hangzik? Persze, hiszen idehaza nem történt ilyesmi, ám ha eltekintünk néhány, országhoz kötődő különbségtől, akkor összefoglaltuk a legvagyonosabb közép-európai vállalkozó, a 15,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező cseh Petr Kellner pályáját, aki hamarosan a második számú magyar mobilszolgáltatót, a Telenort is beillesztheti birodalmába. A tranzakció bejelentése nem csillapította a találgatásokat, hogy megszerezheti-e Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos birodalma a Telenor Magyarországot. Ez a régiós portfólió legértékesebb darabja, vételárát 1,16 milliárd euróra becsülte a Forbes. Ez még mindig meghaladni látszik Mészárosék lehetőségeit.

Kellnert erős politikai ellenszél talán ráveheti arra, hogy megváljon a Telenor Magyarországtól, áron alul azonban biztosan nem akarná eladni. Mindenesetre, ha a Fidesz hatalmon marad, a Telenor sorsa lakmuszpapírként mutathatja, meddig nyújtózkodhat Mészáros csoportja és a kormányzat milyen mértékig hajlandó ezt segíteni.

 

 

 

 

Részletes háttér az április 5-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.