Gazdaság

Teljes az ideológiai káosz

/ 2018.03.28., szerda 17:47 /

Pár héttel a választások előtt az ellenzéki oldalon teljes az ideológiai káosz. A skandináv modellt és ökoszociális programot hirdető Lehet Más a Politika valamilyen értelmezhetetlen okból a jobbközép orientációjú Új Kezdet nevű formációt vette magához saját KDNP-jeként. A társpárt pedig hozza magával szakértőként a jobbközép közgazdászprofesszorokat, akik az LMP lényegi gazdaságfilozófiai nézeteivel nem értenek egyet. A zöld Párbeszéd párt miniszterelnök-jelöltje úgy szegődött el a szocialisták kormányfőjelöltjének is, hogy közben szövetséget kötött Kádár-és Chávez-nosztalgiákat dédelgető nanopártokkal, egyéni választókörzetekben pedig akár olyan szélsőségesen piaci fundamentalista jelölteket is támogatnak, akik még a rendőrséget is privatizálnák. Árnyékkormányába ugyanúgy bevett zöld és baloldali szakértőket, mint jobbközép, korábban fideszes közgazdászprofesszort, aki semmilyen baloldali üggyel nem szokott közösséget vállalni.

Maguknak a szocialistáknak megszokott módon – programjuk nem lévén – nincs sok mondanivalójuk a világról; kiszorították saját, baloldali megújhodást akaró jelöltjüket, majd beálltak egy másik párt jelöltje mögé, aki szinte teljességgel ugyanazt akarja. A Demokratikus Koalíció megkérdőjelezhetetlen vezére, akinek személye nélkül a párt sem nagyon létezne, fel akar lépni ugyan Orbán Viktor személyi kultusza ellen, de miközben állítja, hogy „Orbánnal nincs alku”, azt is mondja: az emberek nem kívánnak jelentős változást a jelenlegi kurzushoz képest.

A korábban magát nemzeti radikálisként meghatározó Jobbik odáig ment „cukisodáskampányában”, hogy vezetői ma már egészen középpárti ideológiai pozíciókat foglalnak el, a politikai második vonal és főleg a tagság pedig maradt a radikális roma-és menekültellenességnél, illetve akár a Magyar Gárda ideológiai szélsőségességénél.

A Momentum továbbra is elutasít mindenfajta ideológiai azonosulást, a pragmatikus technokrata megoldások hívének mutatja magát, az Együtt politikusai viszont dadaista reklámjaikban répapucolással és bébitápszer melegítésével igyekeznek bátorságra sarkallni magukat az Orbán-rendszer elleni rendíthetetlen harchoz…

Nem meglepő, hogy ebben az ideológiai katyvaszban sokak számára a Kutyapárt a menekülőopció. Egy viccpártnál a választók könnyen kiengedhetik azt a gőzt, amit az ellenzéki összefogósdi minden tartalmat, értékorientációt nélkülöző kínlódása okoz.

A magyar ellenzéki pártok tehát továbbra is képtelenek egyértelmű társadalmi víziókkal meghódítani azokat a nem szavazó milliókat, akikre szükségük lenne ahhoz, hogy kormányváltást érjenek el. A jelenlegi ciklusban gyakorlatilag változatlan maradt a pártok erősorrendje, illetve az LMP és a DK kivételével talán még gyengült is a legtöbb ellenzéki párt. Több szavazójuk, mint 2014-ben, minden valószínűség szerint nem lesz.

Orbán Viktor egyértelmű társadalmi víziót sugároz az iránta rajongó kicsit több mint kétmillió választó felé. Az ellenzéki pártok egyelőre képtelenek voltak maguknak hasonló mélységű és erősségű politikai táborokat kialakítani, ami nemcsak az egyenlőtlen sajtóviszonyoknak tulajdonítható, hanem annak is, hogy az ideológiai tisztázódás helyett az egyre nagyobb belső káosz a jellemző. A kormányváltó összefogáshoz egész egyszerűen még együtt sincs meg a megfelelő erejük, nem jön ki a matek, arról nem is szólva, hogy a választók egy közös jelölt mögött sem adhatóak egyszerűen össze, az összefogó politikai erők inkább kioltják egymást. Kettő meg kettő itt nem öt, sokszor még csak nem is négy, hanem három. Hódmezővásárhely egészen egyedi eset, nem vetíthető rá az ország egészére.

Kormányváltás tehát egészen addig nem várható, míg valamelyik párt nem lesz hajlandó magára vállalni azt a folyamatos aprómunkát, hogy elhitesse a nem szavazó választókkal, hogy az ő sorsukat képviseli.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.