valasz.hu/uzlet/a-szokatlanul-meleg-ido-a-kartevok-elszaporodasanak-kedvez-71851

http://valasz.hu/uzlet/a-szokatlanul-meleg-ido-a-kartevok-elszaporodasanak-kedvez-71851

Gazdaság

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

/ 2018.05.23., szerda 18:03 /
Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

„Minden egyes homokszem egy fejezet a Föld történetéből” – mondta egyszer Rachel Carson amerikai tengerbiológus, környezetvédő. Ezek a szemcsék több százezer, olykor több millió év alatt őrlődtek apróvá. A homok ebben – is – a kőolajra hasonlít. Mindkettő létrejöttéhez geológiai léptékben is sok idő szükséges, egyiket sem tudjuk mesterségesen megújítani, mindkettő kitermelése környezeti ártalmakkal jár, és készletei fogyóban vannak.

A homokhiány az elmúlt hetekben a magyar közbeszédben is téma lett. De vajon van-e már gyakorlati hatása a hazai építkezésekre? Az építőipar a szűkös munkaerő-piaci helyzet mellett egyre gyakrabban a nyersanyaghiánnyal indokolja drágulását és a késéseket. Az elmúlt időszakban több építőanyag, például a beton ára 15-20 százalékkal emelkedett, és kavicsra és a homokra több hónapos várólisták alakultak ki.

Kell-e félni az építkezőknek? Miért veszett össze Szingapúr szinte összes szomszédjával a homokmaffiák miatt? Melyik az az egy ország, ahol a homok közel több mint fele kiköt?

 

 

 

 

Részletes háttér a május 24-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.