Gazdaság

Európai tetthelyek

/ 2012.05.21., hétfő 11:10 /
Európai tetthelyek

Futószalagon vonják felelősségre az EU tagállamaiban a volt állam- és kormányfőket. A vád rendszerint vesztegetés vagy illegális pártfinanszírozás.

Ivo Sanadert nem kíméli a horvát igazságszolgáltatás

Adrian Naštase volt román kormányfőt idén januárban (nem jogerősen) két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amiért illegálisan gyűjtött pénzt vállalkozóktól a 2004-es elnökválasztási kampányban. Márciusban pedig egy zsarolási ügyben első fokon három év felfüggesztett szabadságvesztést mértek a politikusra.

Ivo Sanader horvát exminiszterelnök ellen tavaly november óta per folyik, melyben azzal vádolják, hogy jutalékot fogadott el egy osztrák banktól, és tízmillió eurót kapott a Molhoz köthető offshore cégektől, hogy a magyar óriás, döntő szerephez jusson az INA olajvállalat irányításában. (A horvát ügyészség érveit gyengíti, hogy az „alkotmányos költséget" továbbító ciprusi érdekeltségek orosz tulajdonban voltak.)

Szlovéniában az ország korábbi vezetőjét, Janez Janšát állították tavaly ősszel bíróság elé; 2006-ban szerződést írt alá a finn Patria hadiipari céggel, mely kenőpénzzel köszönte meg a nagyvonalúságot.

De hasonló esetek miatt indult eljárás az osztrák kancellár, a volt finn, ír, bolgár, olasz, miniszterelnök ellen és bajba került a nemrég leköszönt német államfő, valamint Jacques Chirac, egykori francia köztársasági elnök is.

Még több állami vezető ellen indított eljárásról olvashat a Heti Válasz május 17-én megjelent számában, amely a Digitalstandon keresztül, digitális formában megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.