Gazdaság

Tízmilliós jutalmak: volt, akinek be se kellett járni dolgozni

/ 2010.01.07., csütörtök 17:35 /

A két vezető megbízatása december 30-ával szűnt meg a múlt év végén elfogadott új jogszabályok rendelkezései alapján. A felmentési időre járó pénzt, és hathavi átlagkeresetüknek megfelelő összeget is kapnak.

A törvény szerint köztisztviselői munkakört és felügyeleti főtanácsadói címet kellett felajánlani a távozóknak, a két volt vezetőt azonban semmilyen formában nem foglalkoztatja tovább a PSZÁF - tudta meg a Heti Válasz. (Ellentétben az elnöki posztjáról tavaly nyáron önként távozó Farkas Istvánnal, akit a nyugdíjjogosultság eléréséig stratégiai tanácsadóként „visszafoglalkoztatnak" havi 426 ezer forintos fizetéssel január végéig, de ezért még csak be se kell tennie a lábát a PSZÁF-be a volt elnöknek.)

Erdős Mihály

Varga Csabával és Erdős Mihállyal ellentétben igencsak jól járt Schiffer Péter főigazgató-helyettes is, aki az idő tájt vonult hivatalosan nyugállományba a felügyelettől, amikor az Országgyűlés megtárgyalta a PSZÁF-ről szóló törvény módosítását. Így őt nyolc hónapos felmentési idő is megillette, s emellé ugyancsak hathavi átlagkeresetének megfelelő jutalomban részesült „a korábban az általa irányított területeken a 2008 októberi eseményeket követően lebonyolított tőkepiaci vizsgálatok eredményes elvégzéséért".

A Magyar Nemzet számításai szerint Schiffer legalább 33 millió forintot kapott a PSZÁF-től, de a most távozóknak is több mint tízmillió forintot fizet fejenként a felügyelet.

A PSZÁF ma arról tájékoztatta az MTI-t, hogy január 1-jével módosult a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvény (Psztv.), ennek keretében változott a szervezet irányítása is. A korábbi Felügyeleti Tanács (FT) megszűnt, a felügyeletet elnök irányítja, s két alelnök lehet, akik közül az egyik feladata a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátása lesz. A felügyelet munkáját Pénzügyi Stabilitási Tanács segíti, amelynek tagja a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter, a felügyelet elnöke és az MNB elnöke.

Varga Csaba

A PSZÁF elnöke Farkas Ádám, az FT korábbi elnöke, akinek közszolgálati jogviszonya a törvény hatályba lépésével a felügyelet elnökének megbízatására módosult azzal, hogy megbízatási ideje kezdetének az FT elnökekénti hivatalba lépést kell tekinteni.

A felügyelet elnökét a törvény szerint a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki, míg az alelnököket - ugyancsak hat évre - a felügyelet elnökének javaslatára a miniszterelnök. A felügyeleti elnök jövedelme a jegybankelnök jövedelmének 50, az alelnököké pedig annak 25 százaléka lehet.

A Felügyeleti Tanács tagjainak megbízatása, valamint közszolgálati jogviszonya - az elnököt kivéve - a törvény hatályba lépésével megszűnt. Az FT tagok végkielégítésre vagy felmentési időre nem jogosultak, azonban külön juttatásként megkaphatják az MNB elnökének az MNB-től 2008-ban származó összes jövedelme 10 százalékának megfelelő összeget, amit a törvény szerint a megbízatás megszűnését követő napon, egy összegben kell számukra kifizetni.

A felügyelet főigazgatójának és főigazgató-helyetteseinek megbízatása - közszolgálati jogviszonyuk érintetlenül hagyása mellett - ugyancsak megszűnt december 30-val, nekik azonban a törvény szerint köztisztviselői munkakört és felügyeleti főtanácsadói címet kellett felajánlani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.