Gazdaság

Jogerős: trükközött az ING - kiszámoltuk mennyi jár volt tagjaiknak

/ 2012.07.05., csütörtök 18:30 /

Egyszerre számoltak el külföldön és belföldön is költségeket az ING nyugdíjpénztári vagyonának befektetései után, ezért kell most milliárdos összeget fizetniük. A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen döntött, mi pedig megmutatjuk, hogyan trükköztek a pénztárnál, s kiszámoltuk, hány forint jut a tagjaiknak.

A nemzetközi biztosítói háttérrel rendelkező ING mintegy ötvenmilliárd forintot fektetett be a pénztártagok vagyonából luxemburgi székhelyű, saját cégcsoportjához tartozó társaságok részvényalapjaiba. De miért kellett külföldre vinni a pénzt, amikor az ING-nek belföldi részvényalapjai is voltak? Ráadásul ezekben ugyanolyan értékpapírokat vettek, mint a külföldi alapokban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra jött rá, hogy az ING először a külföldi alapnál fizetett ki 0,6 százalék költséget, majd a magyar alapoknál is levett 1,45 százalékot. Vagyis kétszer vonták le a költségeket, s a PSZÁF szerint a magyar alapnak kifizetett 1,45 százalékot indokolatlanul. Az ING vitatta az erről szóló 2010-es határozatot, és bíróságon támadta meg. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön mondta ki jogerősen, hogy a PSZÁF nyert, s ezzel a felügyeleti határozat végrehajtandóvá vált.

Az ING köteles valamennyi érintett korábbi és jelenlegi önkéntes és magánnyugdíjpénztári tagja számára kiszámítani és visszafizetni a jogosulatlanul elvont, vagyonkezeléssel összefüggő többletköltséget. Mint Binder István, a PSZÁF szóvivője a Heti Válasz Online-nak elmondta, személyre szólóan nem tudják megmondani, mekkora összeg visszafizetése várható, összességében azonban több milliárd forintról van szó. A pontos értéket azonban nem árulta el. Lapunk korábban úgy értesült, a közel másfél százalék jogtalan költséget 50-100 milliárd forint értékű értékpapírokra vetették ki.

A felügyelet olyan súlyúnak tartja a szabálysértést, hogy Borza Gábor egykori ügyvezetőre a határozatban egymillió forint pénzbüntetést rótt ki, és megtiltotta, hogy ennek kifizetését a cég átvállalja tőle. Borza Gábor lapunkkal korábban tudatta, hogy befizette az összeget.

A határozat miatt menesztették az ING befektetésekért felelős vezetőjét is. A PSZÁF ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy ugyanaz hajtotta végre a befektetéseket, akinek azokat ellenőrizni kellett volna. Emellett az ING megsértette az úgynevezett tízszázalékos szabályt, egyféle értékpapírba ugyanis nem szabad a vagyon ennél nagyobb hányadát fektetni. Az ING azonban a pénztári vagyon 26 százalékát a két ING-leány által kibocsátott értékpapírokba fektette be a kérdéses időszakban.

A felügyelet határozatában másik három pénztárat is elmarasztalt a vagyonkezelési költségek – más okból történő – túlszámlázása miatt. Az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, valamint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (az alapkezelőikkel történt elszámolás után) visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket. Az OTP Magánnyugdíjpénztár először bírósági eljárást kezdeményezett a PSZÁF intézkedésének felülvizsgálatára, ám idén áprilisban vagyonkezelőjével együtt elfogadta a felügyeleti határozatban foglaltakat, s azóta már vissza is juttatta tagjainak azok nyugdíjcélú megtakarítását. Ez utóbbi átlagosan néhány száz forintot tett ki.

Az ING egykori és jelenlegi tagjai ennél nagyobb összegre számíthatnak. A pénztárnak a változások előtti utolsó teljes évben, 2009-ben 544 ezer tagja volt, és ezzel a harmadik legnagyobb pénztárnak számított Magyarországon. Emellett 82 ezer önkéntes pénztári befizetőjük is volt. Visszatérítendő milliárdonként tehát átlagosan 1600 forint körüli összegre lehet számítani.

Csakhogy ezt nem fogja mindenki kézhez kapni. Binder István a Heti Válasz Online-nak azt mondta: három lehetséges változat van. A tisztán társadalombiztosítási rendszerbe visszalépők közül azok, akik már korábban is kaptak reálhozamot, illetve azok, akiknek a hozama a mostani visszatérítéssel együtt érik el ezt a szintet, postán vagy átutalással jutnak hozzá az összeghez.Nem veszik el azoknak a pénze sem, akik még ezzel a mostani tétellel együtt sem érnek el reálhozamot, a pénzt jóváírják a társadalombiztosítási egyéni nyugdíjszámlájukon. A harmadik csoport azoké, akik megmaradtak az ING pénztártagjai, az ő járandóságuk a magán- és/vagy az önkéntes pénztári számlájukra kerül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.