valasz.hu/uzlet/elkepeszto-a-lista-arcatlanul-magas-nyugdijakat-osztanak-ki-30826/?hozzaszolas_oldal=1

http://valasz.hu/uzlet/elkepeszto-a-lista-arcatlanul-magas-nyugdijakat-osztanak-ki-30826/?hozzaszolas_oldal=1

Gazdaság

Új életre kel a fantomépület

/ 2001.04.27., péntek 07:41 /

Vajon megismétlődik-e a legendás szertartás? Akad-e ismét egy kiváló író, aki idén ősszel a Dunába hajítja a New York kávéház kulcsát, hogy soha többé ne zárjon be, mint tette azt egykor - a népszerű legenda szerint - Molnár Ferenc?

Hosszú hányattatás után újjászületik Budapest egyik patinás épülete, az Erzsébet körúti New York-palota. Az üresen tátongó emeleti szobák falán újságkivágások, plakátok jelzik: nem is oly régen szerkesztőségek működtek itt. A földszinti folyosókon csak bukdácsolva lehet haladni, törmelékhalmok, földtúrások jelzik: új fejezet kezdődik. A kávéház még romjaiban is gyönyörű, bár bántja a látogató szemét, hogy itt-ott letört a márványszegély, s az aranyozott borításon cigarettacsikkeket nyomtak el.

Ám hamarosan régi pompájában csodálhatja a nagyközönség. A tulajdonos olasz Boscolo-csoport ugyanis ígéretet tett arra, hogy a kávéház már idén ősszel megnyitja kapuit. A hírt Cselovszky Zoltán, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnöke jelentette be a múlt héten, amikor műszaki szemlét tartott az olasz tulajdonos cég képviselőivel és a rekonstrukcióban közreműködő tervezőkkel, építészekkel, restaurátorokkal együtt.

Beleszerettek a palotába
A palotát eredetileg a New York Biztosítótársaság grandiózus reklámötlete alapján építették, s pazarul díszítették, hogy a cég gazdagságát reprezentálja.
A kávéházba 1945-ben perzsavásár települt. A legnagyobb szentségtörés 1949-ben következett be, amikor sportszer-kereskedelmi központtá alakították át. 1954-ben aztán Hungária néven éledt újjá a kávéház. A '70-es években a műemlék épületnek a Pallas Lap- és Könyvkiadó lett a tulajdonosa, s azt tervezte, hogy felújítja. A Pallas tervei azért fulladtak kudarcba, mert a vállalatot Grósz Károly sugallatára egyesítették a Hírlapkiadó Vállalattal. 1993-ban az épület a Postabankhoz tartozó Profit Invest Rt.-hez került, s kis híján színház lett belőle. Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója ugyanis olyan ajánlatot tett, hogy itt alakítsák ki az új Nemzeti Színházat. Ez ügyben politikai küldöttség is járt Horn Gyula akkori kormányfőnél, de mint ismeretes, végül elvetették a tervet. 1997-ben a palota tulajdonjoga az ÁPV Rt.-hez került, s többévi sikertelen pályáztatás után 2000-ben az olasz - Franciaországban, Olaszországban és Csehországban összesen 19 szállodát tulajdonló - Boscolo-csoport vette meg.

A Boscolo Group 2000 novemberében 2,15 milliárd forintért vásárolta meg a palotát és a hozzá kapcsolódó Osvát utcai épületegyüttest, s vállalta, hogy 8 milliárd forintos befektetéssel újjáépíti. Az 1891 és 1895 között Hauszmann Alajos tervei nyomán - Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével - épült négyemeletes eklektikus palota három éven belül megújul. Műemléki felújításának letéteményese az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ.

A fővárosiak már megszokták, hogy évtizedek óta állványerdő takarja, a tulajdonos azonban szeretné, ha minél hamarabb régi pompájában tündökölne. Giancarlo Monari, a Boscolo-csoport magyarországi képviselete, a New York Palace Kft. vezetője elmondta: mindenképpen meg akarják őrizni a palota hagyományait. A korabeli párizsi cafék mintájára 1895-ben kialakított, márványos, csavart oszlopos, freskókkal ékesített kávéház némileg megváltozik: megnyitják a palota udvara felé, s magát az udvart is lefedik. Május végére elkészülnek a tervek, nyáron kezdődik a kivitelezés. A kávéház felújítási költségei egyik jelentős tételét képezik majd a nyolcmilliárd forintos beruházásnak.

"A komplexumhoz tartozó Athenaeum Nyomdát és épületeit elbontják, helyükön luxusszálloda épül" - közölte Németh Tamás építészmérnök, a generálterveket készítő Kima Stúdió ügyvezetője. A szállodai szárnyban 1300 személyes konferenciatermet, fitneszközpontot, garázst, irodaházat, üzletsort hoznak létre, s a szálloda mellett apartmanlakásokat alakítanak ki. Hogy az épület szépségét ne csak a szálloda és a kávéház vendégei, hanem a publikum is élvezhesse, elegáns üzletekkel övezett passzázs vezet végig a földszinten a New York-palota bejáratától egészen a Rákóczi útig. Monari úgy fogalmazott: az olasz tulajdonosok "egyszerűen beleszerettek" az épületbe, s a felújítás során végig az vezérli őket, hogy a beruházás során "valami igazán szépet hozzanak létre".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.