Gazdaság

Garanciarendszert tervez a kormány a lánctartozások megszüntetésére

B. B. / 2013.02.19., kedd 14:50 /
Garanciarendszert tervez a kormány a lánctartozások megszüntetésére

A kormány olyan garanciarendszert építene ki, amely biztosítja, hogy a vállalkozások az elvégzett munkájukért megkapják a fizetségüket - jelentette ki Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az építésügyi lánctartozások megakadályozásával összefüggő törvényjavaslat keddi általános vitájában.

Előterjesztői expozéjában az államtitkár megerősítette: a kormány az elmúlt években több lépést is tett az ágazatot különösen sújtó körbetartozások visszaszorítása érdekében és ennek a folyamatnak a következő lépése a most tárgyalt javaslat.

Ennek részeként létrejönne a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), melynek feladata szakértői véleményben megállapítani az adott munka elvégzését; az alvállalkozó az így kapott igazolás birtokában záros határidőn belül megkaphatja a pénzét - fejtette ki az államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tényállás megállapítására változatlanul a bíróságon kerül sor, a TSZSZ-szakvélemény rendeltetése az, hogy a perben rendelkezésre álljon egy olyan szakvélemény, amelyre a bíróság ítélet alapozhat. Emellett a kormány arra számít, hogy a TSZSZ véleményének permegelőző hatása lesz.

Beragadt pénzek

Az építőipari szakma és a kkv-szektor fejlődését minimum 2008 óta a fekete- és szürkegazdaság által okozott versenyhelyzet mellett leginkább a lánctartozásnak nevezett likviditási jelenség blokkolja. A lánc- vagy körbetartozás olyan helyzet, amikor egy vagy több résztvevő által benyújtott teljesítésre váró számlát a fedezetlenség miatt nem tudnak kielégíteni, és a kifizetetlenség miatt számos egyéb számlák is kifizetetlenek maradnak.

A jelenség elleni harcot már sokszor, sokan meghirdették a kormányzati szereplők közül; legutóbb nagyobb nyilvánosság előtt éppen a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentette be októberben, hogy „felszámolnák a lánctartozást", mégpedig szakértői szervezet felállításával és büntetőjogi lépésekkel.

További eszköz: új szerződésminták jönnek?

A kormány a Magyar Közlönyben napvilágot látott december közepi határozatában felkérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy február végéig dolgozzon ki olyan építési szerződésmintákat, amelyek a jelenleginél hatékonyabban védik a megrendelőt és a vállalkozót is. A tervezeteknek tehát elvileg valamikor a napokban kell elkészülniük.

A határozat akkor kitért arra is, hogy a belügy-, illetve a közigazgatási és igazságügyi miniszternek kell megvizsgálnia a munkaterületen lévő eszközök birtoklásának – és korlátozásának – tartalmát. A két miniszternek azt is meg kell néznie, hogy a munkaterület megrendelőnek való visszaadása miként korlátozható azért, hogy a vállalkozó kikényszeríthesse a megrendelőtől a jogos követelését, vagyis, hogy a megrendelő ne kapja meg az elkészült munkát addig, amíg nem fizette ki a vállalkozót.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.