Gazdaság

Új kapuk Szlovákia felé

/ 2011.05.04., szerda 19:32 /

Magyarország gazdasági integrációja erősebb Szlovákiával, mint Romániával - tudta meg az Új kapuk a piacon elnevezésű konferencia hallgatósága Dunaszerdahelyen. S ez meghökkentő hír. Csakhogy valójában senkinek sincs fogalma a nemzeti tőkés csoportok egymással folytatott üzleti tevékenységéről.

A Heti Válasz által alapított Magyarok a piacon Klub és a felvidéki magyarokat tömörítő Esterházy János Polgári Társulás szervezésében létrejött nemzetközi rendezvény közönsége arról értesülhetett, hogy ma még nincs olyan nyilvános adat, amely megmutatná a két ország vállalkozásainak együttműködését, vagyis azt, hogy mennyire használják ki a kulturális gyökereik és a földrajzi környezetük nyújtotta előnyöket. Az ok egyszerű: a hivatalos statisztikák nem különítik el a szlovák és magyar vállalkozások számaitól a két országban megtelepülő globális vállalatok eredményeit.

Cseppet sem tűnt hát indokolatlannak a szervezők elhatározása, hogy a Csallóköz fővárosában rendezendő első konferenciát újabbak kövessék, ezzel is erősítve a közép- és kisvállalkozások közötti gazdasági kapcsolatokat, növelve az egymás iránti bizalmat, és oldva a kétségtelenül meglévő feszültségeket.

A szervezői szándékot előadásában üdvözölte Kristián Takáč, a pozsonyi kormány gazdasági államtitkára, aki elsősorban országa adórendszerét és euróövezeti tagságát dicsérte, és a lebontásra váró bürokratikus akadályokról beszélt. Magyar részről Becsey Zsolt azt hangsúlyozta, hogy Közép-Európa versenyképességéhez szükség van arra, hogy a térségben tőkeerős nemzeti vállalatok épüljenek fel, hogy a közbeszerzések rendszere ne jelentsen hátrányt a regionális cégeknek, hogy a szakképzéseket összehangolják, közös klasztereket keltsenek életre, és hogy javítsák a közlekedést. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára ezen túl említést tett az ITDH helyére lépő Nemzeti Külgazdasági Hivatalhoz fűződő reményekről, majd azt ecsetelte, hogy a magyar cégeknek a beszállítói programok keretében kell a mainál lényegesen több megrendeléshez jutniuk, és ehhez a multikat kell nyitottabb együttműködésre késztetni

Bodrogai Ferenc, a Forest-Papír többségi tulajdonosa és irányítója, a Magyarok a piacon Klub elnökségi tagja a túl nagyra nőtt gazdasági dinoszauruszok súlyos eladósodottságára célozva azt vizionálta, hogy a lokális gazdasági vállalkozások mozgékonyságuk, alkalmazkodóképességük, gyorsaságuk révén mind sikeresebbek lehetnek. Mondandóját azzal a jó hírrel támasztotta alá, hogy egy közelmúltbéli, olaszországi konferencián az igazán nagyok nem titkolt irigységgel fordultak feléjük, mondván, "jobb világ jön most a kicsikre". Ugyanakkor kritikusan beszélt arról, hogy a magyar cégek hátrányt szenvednek a hazai közbeszerzési eljárásokban, s hogy a magyar vásárlók sem nyúlnak a jó minőségű hazai termékek után, ha módjukban áll több közül választani. (Ezért is indult útjára a Válassz magyart! kampány, amelynek szerdahelyi bemutatója nagy sikert aratott, s a szlovákiai partnerek számára is mintául szolgálhat.) Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. elnöke ugyanakkor arról is említést tett, hogy a patrióta vásárlói szemlélet csak akkor kérhető számon, ha a hazai árucikkek minőségben és árban is versenyképesek.

A Magyar Koalíció Pártja elnöke Szlovákia és Magyarország szempontjából egyformán kulcsfontosságúnak ítélte az alávetettség alóli kibújást, a partneri viszony kialakítását az Európai Unió gazdasági nagyhatalmaival. Berényi József példaként hozta fel, hogy a szlovák politikai elit a magyarral ellentétben belső vitáit otthon tartja, és azok eldöntésére nem importál külső erőket. Amely módszertan itthon is megfontolást érdemelne...

A Heti Válasz és a szlovákiai Szabad Újság által támogatott konferencia résztvevői a tanácskozás zárásakor a folytatásról határoztak. Ősszel - minden bizonnyal - a határ menti települések közül Révkomárom ad majd otthont a magyar és szlovák vállalkozók újabb tanácskozásának.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.