Gazdaság

Enyhe fordulat

/ 2012.03.30., péntek 14:33 /
Enyhe fordulat

„Harmadik éve dolgozunk ki javaslatokat a népesedési kerekasztalt körülülve, és végre elmondhatjuk: július óta megfigyelhető egy igen enyhe fordulat”– mondta dr. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese a Népesedési Kerekasztal tegnapi, Népesedési Akciótervet ismertető sajtótájékoztatóján. Tavaly július óta ugyanis 3 százalékkal emelkedett a születések száma Magyarországon.

Fotó: MTI

A fenti állítás elsősorban a magasabb végzettségű nők tekintetében számít áttörésnek, ugyanis ebben a körben nem születnek meg a vágyott, tervezett gyermekek - míg az alacsonyabb végzettségű nők a mai napig több gyermeket szülnek, mint amennyit terveztek.

A népesedési akcióterv legtöbb elemének kidolgozása a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyes munkacsoportjainak hatáskörébe tartozik, így a fiatalok lakhatásának megoldása, valamint a részmunkaidő és az otthoni távmunka támogatási rendszerének kidolgozása, amelynek tekintetében Európában a sor végén kullogunk.

A sajtótájékoztatón megcsillantották a szocpol lehetőségeinek bővítését, illetve a használt lakásra és a lakásbővítésre felvehető fél szocpol bevezetése is.

A sajtótájékoztatóra Matolcsy György a várakozásokkal ellentétben nem jött el, nevében Bánkuty Tamás főtanácsos beszélt arról, hogy az elmúlt évben a NGM közreműködésével, de a Népesedési Kerekasztal kezdeményezésére került sor az új, arányos családbarát adórendszer bevezetésére, amely az elmúlt két évben 150 milliárd forintot hagyott a családoknál. Ez az egész társadalomra vetítve 6 százalékos reálbér emelkedést hozott, de az intézkedés a 3 gyermekes családok tekintetében majdnem 20 százalékos reálbér emelkedést jelentett 2011-ben. Szintén a Népesedési Kerekasztaltól indult a rugalmas foglalkoztatás segítésének javaslata, valamint a munkahely és a család összehangolására kiírt pályázat, amiből nyolcmilliárd forint jutott családi napközik létrehozására.

Bánkuty Tamás beszámolt még a minisztériumon belül egy családbarát Magyarországért munkacsoport létrehozásáról is.

Megtudtuk, a legfrissebb KSH adatok szerint az előző tíz évhez képest a lakások száma 300 ezerrel emelkedett, amit az első Orbán kormány által kidolgozott jelzálog-konstrukciónak tulajdonítanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.