valasz.hu/uzlet/tenyleg-jobb-lesz-a-mav-mint-az-osztrak-vasut-mutatjuk-a-terveket-2-128900

http://valasz.hu/uzlet/tenyleg-jobb-lesz-a-mav-mint-az-osztrak-vasut-mutatjuk-a-terveket-2-128900

Gazdaság

Enyhe fordulat

/ 2012.03.30., péntek 14:33 /
Enyhe fordulat

„Harmadik éve dolgozunk ki javaslatokat a népesedési kerekasztalt körülülve, és végre elmondhatjuk: július óta megfigyelhető egy igen enyhe fordulat”– mondta dr. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese a Népesedési Kerekasztal tegnapi, Népesedési Akciótervet ismertető sajtótájékoztatóján. Tavaly július óta ugyanis 3 százalékkal emelkedett a születések száma Magyarországon.

Fotó: MTI

A fenti állítás elsősorban a magasabb végzettségű nők tekintetében számít áttörésnek, ugyanis ebben a körben nem születnek meg a vágyott, tervezett gyermekek - míg az alacsonyabb végzettségű nők a mai napig több gyermeket szülnek, mint amennyit terveztek.

A népesedési akcióterv legtöbb elemének kidolgozása a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyes munkacsoportjainak hatáskörébe tartozik, így a fiatalok lakhatásának megoldása, valamint a részmunkaidő és az otthoni távmunka támogatási rendszerének kidolgozása, amelynek tekintetében Európában a sor végén kullogunk.

A sajtótájékoztatón megcsillantották a szocpol lehetőségeinek bővítését, illetve a használt lakásra és a lakásbővítésre felvehető fél szocpol bevezetése is.

A sajtótájékoztatóra Matolcsy György a várakozásokkal ellentétben nem jött el, nevében Bánkuty Tamás főtanácsos beszélt arról, hogy az elmúlt évben a NGM közreműködésével, de a Népesedési Kerekasztal kezdeményezésére került sor az új, arányos családbarát adórendszer bevezetésére, amely az elmúlt két évben 150 milliárd forintot hagyott a családoknál. Ez az egész társadalomra vetítve 6 százalékos reálbér emelkedést hozott, de az intézkedés a 3 gyermekes családok tekintetében majdnem 20 százalékos reálbér emelkedést jelentett 2011-ben. Szintén a Népesedési Kerekasztaltól indult a rugalmas foglalkoztatás segítésének javaslata, valamint a munkahely és a család összehangolására kiírt pályázat, amiből nyolcmilliárd forint jutott családi napközik létrehozására.

Bánkuty Tamás beszámolt még a minisztériumon belül egy családbarát Magyarországért munkacsoport létrehozásáról is.

Megtudtuk, a legfrissebb KSH adatok szerint az előző tíz évhez képest a lakások száma 300 ezerrel emelkedett, amit az első Orbán kormány által kidolgozott jelzálog-konstrukciónak tulajdonítanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.