Gazdaság

Enyhe fordulat

/ 2012.03.30., péntek 14:33 /
Enyhe fordulat

„Harmadik éve dolgozunk ki javaslatokat a népesedési kerekasztalt körülülve, és végre elmondhatjuk: július óta megfigyelhető egy igen enyhe fordulat”– mondta dr. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese a Népesedési Kerekasztal tegnapi, Népesedési Akciótervet ismertető sajtótájékoztatóján. Tavaly július óta ugyanis 3 százalékkal emelkedett a születések száma Magyarországon.

Fotó: MTI

A fenti állítás elsősorban a magasabb végzettségű nők tekintetében számít áttörésnek, ugyanis ebben a körben nem születnek meg a vágyott, tervezett gyermekek - míg az alacsonyabb végzettségű nők a mai napig több gyermeket szülnek, mint amennyit terveztek.

A népesedési akcióterv legtöbb elemének kidolgozása a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyes munkacsoportjainak hatáskörébe tartozik, így a fiatalok lakhatásának megoldása, valamint a részmunkaidő és az otthoni távmunka támogatási rendszerének kidolgozása, amelynek tekintetében Európában a sor végén kullogunk.

A sajtótájékoztatón megcsillantották a szocpol lehetőségeinek bővítését, illetve a használt lakásra és a lakásbővítésre felvehető fél szocpol bevezetése is.

A sajtótájékoztatóra Matolcsy György a várakozásokkal ellentétben nem jött el, nevében Bánkuty Tamás főtanácsos beszélt arról, hogy az elmúlt évben a NGM közreműködésével, de a Népesedési Kerekasztal kezdeményezésére került sor az új, arányos családbarát adórendszer bevezetésére, amely az elmúlt két évben 150 milliárd forintot hagyott a családoknál. Ez az egész társadalomra vetítve 6 százalékos reálbér emelkedést hozott, de az intézkedés a 3 gyermekes családok tekintetében majdnem 20 százalékos reálbér emelkedést jelentett 2011-ben. Szintén a Népesedési Kerekasztaltól indult a rugalmas foglalkoztatás segítésének javaslata, valamint a munkahely és a család összehangolására kiírt pályázat, amiből nyolcmilliárd forint jutott családi napközik létrehozására.

Bánkuty Tamás beszámolt még a minisztériumon belül egy családbarát Magyarországért munkacsoport létrehozásáról is.

Megtudtuk, a legfrissebb KSH adatok szerint az előző tíz évhez képest a lakások száma 300 ezerrel emelkedett, amit az első Orbán kormány által kidolgozott jelzálog-konstrukciónak tulajdonítanak.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.