valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

http://valasz.hu/uzlet/jonnek-a-visszavalthato-ikea-butorok-biznisz-vagy-kornyezetvedelem-129167

Gazdaság

Új terhek bevezetéséről tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter

/ 2012.05.09., szerda 20:40 /
Új terhek bevezetéséről tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter

Még idén nyáron bevezetik a kétforintos telefonadót, 2013-tól háromkulcsossá válik a társasági adó, a válságadókat viszont kivezetik. A döntéseket az ellenzéki pártok erősen bírálták. Az MSZP szerint a kabinet a szegényekkel fizetteti meg kudarcai árát, míg a Jobbik úgy gondolja, az újabb terhekkel a magyar gazdaság is fékeket kap, az LMP pedig azt látja, újra csak látszatintézkedések történnek.

Fotó: MTI

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy július 1-jétől bevezetik a távközlési adót. Az első tíz perc beszélgetés ingyenes lesz, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyeknek maximum hétszáz forintot havonta. A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék lesz, ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek. Matolcsy György bejelentette az egységes biztosítási adó bevezetését is 2013-tól, amely kiváltja a biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális baleseti és tűzvédelmi adót.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy a társaságok megpróbálják majd átterhelni az adót a fogyasztókra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni.

Giró-Szász András kormányszóvivő hozzátette: a távközlési adó átlagosan 300 forinttal terhel egy előfizetőt.

Matolcsy György jelezte, hogy minden részletről a parlament dönt majd, és az országgyűlési vita szakaszában is folynak majd egyeztetések az érintett cégcsoportok vezetőivel a távközlési, a tranzakciós, illetve a biztosítási adóról. A távközlési adó esetében a mozgástér a részletekre terjed ki, például arra, hogy a díjcsomagoknál lehet például százalékos vetítés.

A miniszter elmondta: a kormány a szerdai ülésén arról döntött, hogy befejezi az államháztartás átalakítását és a költségvetés konszolidációját. A kabinet három új adót bevezet, miközben hatot megszüntet, az újak fogyasztási, forgalmi típusúak lesznek, s lehetővé teszik a jövedelemadók csökkentését.

Matolcsy György szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 arról szól, milyen lesz a világ akkor, ha kivezetik a krízisadókat és a bankadót, tudja-e akkor Magyarország tartani a költségvetési fordulatot, a 3 százalék alatti hiányt. Úgy vélte, igen, mivel az államháztartás teljes újjászervezésével mindig és stabilan 3 százalék alatti mutatót tud majd tartani az ország.

Szólt arról, hogy sokan kritizálják az országot, amiért nem kiszámítható a költségvetési politikája, különösen az adóoldala. "Most azonban olyan helyzetben vagyunk, hogy befejezhetjük az államháztartás konszolidációját és stabillá alakíthatjuk a bevételi és kiadási szerkezetet" - mondta.

Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a társaságok várható átterhelésére reagálva azt mondta: a baleseti és a telefonadó, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése újabb megszorítást, méltánytalan és igazságtalan adóemelést jelent.

Véleménye szerint hazugság, hogy ez a gazdaságpolitika a növekedés felé vezet, és a kormány két év alatt egyetlen célját sem érte el.

A szocialista politikus szerint igazságtalan, hogy a kormány megadóztatja a telefonálást és a fizetések felvételét is. Hozzátette: egyértelmű, hogy a vállalatok ezeket a terheket áthárítják majd az ügyfeleikre. Azt pedig csúsztatásnak nevezte, hogy a kormány a jövedelmek helyett a fogyasztást adóztatja, az új adónemek ugyanis döntően a szegények terheit növelik.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese egyebek mellett az emelte ki, hogy a kormánynak szerinte semmilyen ötlete nincs az ipari és mezőgazdasági termelés, valamint a turizmus fellendítésére, pedig a Jobbik szerint ezek az ágazatok tudnának külső jövedelmet csatornázni a magyar gazdaságba.

Hangsúlyozta: a kormány "ötlettelensége" és ez az"adóprés" már nemzetközi szinten is kimagasló, hiszen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb statisztikái szerint Magyarország az árukat és szolgáltatásokat terhelő adók tekintetében első, az átlagjövedelmet terhelő adók között pedig harmadik a tagállamok között.

Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője szerint a Matolcsy György által vezetett nemzetgazdasági tárcától továbbra is csak kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát lehet várni. Szavai szerint hiába nevezik át az adófajtákat és fogalmaznak meg új kulcsokat, a kormányzat ugyanazokra a szektorokra vetne ki ugyanakkora adókat, amelyeket majd a végfogyasztóknak, vagyis az egyszerű embereknek kell megfizetniük.

Megismételte pártja többször is hangoztatott álláspontját, amely szerint érdemi változást csak az egykulcsos adó kivezetése jelentene. Az így befolyó összegeket az LMP szerint gazdaságélénkítésre kellene fordítani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.