Gazdaság

Vádemelés két orvos ellen: 88 nőt károsítottak meg

Százezreket kértek a tb által finanszírozott műtétekért

/ 2011.03.19., szombat 11:12 /
Vádemelés két orvos ellen: 88 nőt károsítottak meg

Többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelet vádat az ügyészség dr. V. Attila, dr. F. István és társuk ellen. Az orvosok egyenként 50 és 400 ezer forintot csaltak ki nőktől olyan ellátásokért, amit egyébként az egészségbiztosító is finanszírozott.

Az ügy pikantériája, hogy a két érintett orvos jelenleg a főváros két meddőségi magánklinikáján dolgozik vezető beosztásban. V. Attila a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet endoszkópos sebészetének részlegvezető főorvosaként rendszeresen ad szakértői tanácsokat női és egészségügyi honlapok számára.

A vádirat szerint még 2003. decembere és 2005. decembere között dolgoztak együtt a Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórház szülészeti nőgyógyászati osztályán, ahol V. Attila a meddőségi centrum vezető főorvosa volt, dr. F. István szülész-nőgyógyász szakorvos, a harmadik vád alá helyezett személy M. Zsuzsanna pedig a centrum gazdasági ügyekért felelős nővére.

Ők hárman tévedésbe ejtették a betegeiket, mert olyan orvosi ellátásért, illetve szolgáltatásért kértek jelentős összegeket, amelyeket egyébként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is kifizetett a kórháznak.

V. Attila, az ügy elsőrendű vádlottja

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint 2004. elején az egyik sértettnek V. Attila azt mondta, hogy a ciszta eltávolításához laparoszkópos beavatkozásra van szükség, a kíméletes műtéti eljárás elvégzésére 200 ezer forintot kért tőle. Az ügy furcsasága, hogy V. Attila magánvállalkozása, a Medifert Kft. és a Nyírő Gyula kórház szerződésben állt egymással, a kórház használati díjat fizetett a kft tulajdonában levő orvosi eszközök használatáért. Mivel azonban ezekért a beavatkozásokért - ciszta és mióma eltávolításáért - az egészségbiztosító térítési díjat fizetett, a betegekre nem lehetett többletköltséget hárítani.

A vádhatóság 88 esetben bizonyítottnak találta, hogy a harmadrendű vádlott, M. Zsuzsanna pénzt vett el az érintett nőktől, és erről a főorvos valamint a szakorvos is tudomással bírt. A feljelentést egy magánszemély és az egészségbiztosító tette még 2006-ban, Skoda Gabriella szerint a sok érintett miatt húzódott el öt éven keresztül a nyomozás.

Információnk szerint ennek során azt is tisztázni kellett, indokoltak voltak-e egyáltalán a nőgyógyászati beavatkozások. Korábban a Népszabadságnak egy házaspár azt nyilakozta: V. Attila az asszony szervezetében négy miómát talált, és ezért műtétet javasolt, ám amikor jelezték neki, hogy a leleten nem az ő neve áll, kizavarta őket a szobájából. Ezt követően egy másik egészségügyi intézményhez fordultak, ahol viszont nyomát sem találták a jóindulatú méhdaganatoknak. Noha a házaspár a feleslegesnek vélt műtét miatt fordult az egészségbiztosítóhoz, ennek a vádiratban nincs nyoma. Már az OEP vizsgálata is feltárta viszont, hogy csalás történt, ám az, hogy ez ilyen széles körű volt, csak a nyomozás során derült ki. Úgy tudjuk, több száz nőt hallgattak ki tanúként, és végül 88 esetben találtak bizonyítékot arra, hogy a vádlottak „magánklinikaként" használták a közkórházat, és félrevezették a betegeiket.

V. Attilának nem ez volt az első összeütközése a hatóságokkal. A Nyírő Gyula Kórház nőgyógyászati osztályának élére úgy került, hogy - erről jogerős bírói ítélet született - okirat-hamisítást követett el, így biztosítva elegendő szakmai előéletet a főosztályvezetői álláshoz.

A vádlottak szabadlábon védekeznek, az eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.