Gazdaság

Varga már rég nemet mondott Matolcsynak

/ 2014.06.04., szerda 16:18 /
Varga már rég nemet mondott Matolcsynak

Bizsergető élmény, hogy egymagam válaszolhatok az MNB, az ÁKK és az NGM nevében. 

Volt ez a tegnap esti hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank szeretné „beolvasztani” intézményi keretei közé az Államadósság Kezelő Központot, amelynek felügyelete jelenleg – a világ legtöbb országához hasonlóan – az illetékes minisztérium, a magyar esetben a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik: A portfolio.hu hozta, a cikket azzal zárva, hogy az érintetteket megkeresték, és várják a válaszokat.

Nem szeretném rontani a kollégák bizniszét, de fogom, mert nekünk már megvannak a válaszok: a Heti Válaszban jelent meg több mint két hónapja az az interjú, amelyben egyenesenVarga Mihály nemzetgazdasági miniszter felelt a felvetésre. Miszerint „az állam adósságának kezelése kormányzati feladat”, ezért „nem tartaná szerencsésnek, ha a monetáris politikába fiskális elemeket kevernénk.”

A nálamnál sokkalta hozzáértőbb hetiválaszos kollégák folyosói beszélgetése szerint egyébként kiszámíthatatlan, hogy mit szólnának a külföldi befektetők, az Európai Unió és az Európai Központi Bank ahhoz, ha a Magyar Nemzeti Bank mégis bekebelezné az ÁKK-t. Vajon érdemes-e emiatt újabb frontot nyitni Brüsszellel vagy Frankfurttal? S mi lett volna 2008-ban – amikor Magyarország a fizetésképtelenség szélére sodródott –, ha az ÁKK feladatait már ekkor a jegybank látta volna el? Vajon az MNB tudta volna egyszerre a forint árfolyamát védeni, a kamatszintet tartani, az inflációt fékezni úgy, hogy közben még az ország fizetési nehézségeivel, az állam adósságának finanszírozásával is meg kellett volna küzdenie?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.