Gazdaság

Vasszelídítők

/ 2013.01.30., szerda 18:48 /
Vasszelídítők

„A nyugat-európai piacra azért nehéz betörni, mert ott komolyan veszik, hogy a helyi iparosokat kell támogatni. Ha nálunk az önkormányzat a helyi mestertől rendel, akkor mindenki azt kezdi kutatni, melyik hivatali fejes haverja a mester” – mondja két kovácsmester, Lehoczky János és fia, Tivadar.

Lehoczky János és Lehoczky Tivadar – a mesterek munkájáról szóló képgaléria fotóra kattintva tekinthető meg

Van munkájuk?

A fővárosban, az Andrássy út 19. alatt nyílik egy luxusáruház, az épület korlátjait újítjuk fel, s készítünk egy 160 négyzetméteres liftburkolatot, közben a parlament Kossuth tér felőli nagykapuit is restauráljuk. Ezeket az egyik legnagyobb magyar kovácsmester, Jungfer Gyula készítette. Fantasztikus munka!

Kik a legfőbb megrendelőik?

A magánmegrendelőket elvitte a válság, pedig korábban munkáink harmada tőlük érkezett. Ma nem könnyű fizetőképes réteget találni. A minőségi kovácsmunka mindig is a többszörösébe került az előre gyártott elemekből összehegesztett vasárunak.

Nyugat-Európában könnyebb piacot találni?


Sokat dolgoztunk már külföldre, de oda nehéz betörni, mert komolyan veszik, hogy a helyi iparosokat támogatják. A tipikus osztrák kisvárosban a helyi kovácstól rendelik meg a városháza korlátjait. Ha ez nálunk történik, mindenki azt kezdi kutatni, kinek a haverja a kovácsmester az önkormányzatnál.

A kormány kis- és középvállalkozásokat támogató politikájának érzik a hatását?

Már nálunk is dolgozik egy 55 évesnél idősebb alkalmazott, s van 25 év alatti munkatársunk is. Az ő bérüket járulékkedvezménnyel tudjuk kifizetni. Ha nem lenne ez a lehetőség, el kellett volna küldenünk őket.

A pályázati lehetőségek kínálta előnyökkel tudnak élni?

Ritkán tudunk önmagunkban elindulni pályázaton. Az edelényi kastély műemléki felújításánál például így volt, szépen is haladt a munka, elfogadható áron jó minőséget kapott a pénzéért az állam. Általában fővállalkozók indulnak el a pályázatokon, majd ők alvállalkozókkal szerződnek. Ez a konstrukció számtalan buktatót rejt.

Mi kellene ahhoz, hogy a hazai iparosok érezzék a támogatást?

Az, hogy az olcsó árral szemben a minőségi munkát részesítsék előnyben. Manapság a referenciával nem foglalkoznak, szinte csak az számít, ki dolgozik olcsóbban. Az üzleti életből ráadásul kiveszett a bizalom. Többször dolgoztunk japánoknak. Amikor először jöttek, megbeszéltük a feladatot, megadták a paramétereket, aztán elmentek. Munkához láttunk, pedig még szerződésünk sem volt! Persze aggódtunk, ezért 40 százalék előleget kértünk a díjból, és meglepetésünkre másnapra átküldték. Aztán bepakoltuk a kapukat a kamionba, a kikötőben hajóra rakták, és ezzel egy időben Japánból átutalták a pénzt. Csodálkoztunk, ők meg nem értették, hogy miért, hiszen megállapodtunk.

 LEHOCZKY JÁNOS - 1942-ben született Budapesten. Mestere Bieber Károly kovács iparművész volt. Megkapta a Magyar Művészetért Díjat, a Ferenczy Noémi-díjat és az Építőipari Nívódíjat.

LEHOCZKY TIVADAR - 1968-ban született Budapesten. A kovácsmesterséget édesapja műhelyében tanulta, végzett aranyműves és felsőfokú fém szakrestaurátor. Tanult Ausztriában, Franciaországban, 2005-ben Építőipari Nívódíjban részesült.Mesterségük címere

1965-ben Lehoczky János létrehozta restaurátor- és kovácsműhelyét, mely 1990-től M+L Art Alkotóközösségként működött. 1996-ban megalakult s máig családi vállalkozásként működik a Lehoczky Kft. Lehoczky János az egyedi, művészeti munkák tervezésével, kivitelezésének irányításával foglalkozik, fia, Tivadar a restaurálási, illetve belsőépítészeti fémmunkák tervezését és kivitelezését végzi.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.