Gazdaság

"Vegye úgy, hogy fel van pofozva"

/ 2010.11.10., szerda 14:34 /

Riadóláncot szervezve a civilek akár a testükkel is megvédenék a jelenleg veszélyeztetett ingatlanokat, melyeket a befektető januárban már bontana.

Veszélyben van Budapest világörökségi címe, miután az Index információi szerint Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala, mint másodfokú építési hatóság jogerős határozattal megadta az elvi építési engedélyt a belvárosi "Új Városközpontnak".

A projekt a léghajó, vagy Zeppelin-ház néven talán ismertebb lehet, lényegében több, korábban védettséget élvező ház lebontásával járna. Helyén egy acél-üvegpalota emelkedne ki, a látványrajzok alapján ormótlannak tűnő üvegszivarral a tetején, mely a mostani tetőszint fölé magasodna.

A hivatal a három, illetve az öt ház lebontását igénylő variációt is elfogadta, ugyanakkor módosították a beépítési paramétereket. Ennek alapján a leendő épület átlagos magasságát 30 méterben korlátozták. Mivel a beruházó Csipak Péter cége még nem szerezte meg a bontandó ingatlanok tulajdonjogát, az adás-vételi tárgyalások eredményétől függően döntenek majd a két változat között.

Melocco Miklós üzent

A tervek nyár óta megosztják az építészeket, civileket, az első fokú elvi építési engedélyt is a Budapesti Világörökségért Alapítvány és az ICOMOS magyar bizottsága támadta meg. A Magyar Építész Kamara pedig visszahívta a tervtanácsból azokat az általa delegált tagokat, akik zöld utat adtak a tervnek.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a léghajó-tervekben az a legfurcsább, hogy Csipak az elmúlt években a Deák Ferenc utcában Fashion Street néven végrehajtott ingatlanfejlesztése ellentétes szemléletű mostani terveivel. Az ottani házakat gyönyörűen felújították, modern kiegészítésekkel látták el, és megalkották a Belváros legszebb üzletutcáját.

Cselovszki Zoltán V. kerületi főépítész és Rogán Antal polgármester kiáll az elképzelések mellett. Csipak Péter szerint optimális esetben jövő év elején indulhat meg a beruházás, és ebben az esetben 2013-ban már át is adhatják az épületet. Cselovszki Zoltán korábban kifejtette véleményét lapunkban. Mint akkor írta: a Belváros fejlődésében logikus lépés, hogy a Deák és a Vörösmarty tér között további sűrűsödés áll be, és ennek során az épületek tömörödnek, kicsit magasabbá válnak. Ezt a természetes folyamatot a kerület vezetése nem elszenvedni, hanem irányítani szeretné, ezért támogatjuk az új közterületek, passzázsok kialakítását.

A Bécsi utcai fejlesztésnek is része egy nagy kiterjedésű, mindenki előtt nyitott tetőkert létrehozása. Az új közterületekért cserébe adni is kell valamit a fejlesztőknek, ezért a szabályozás a kerület négy pontján megengedi, hogy kortárs építészeti eszközökkel új hangsúlyt képezzenek. A bemutatott tervvel kapcsolatos esztétikai kifogások elhamarkodottak, mivel egyelőre csak elvi építési engedélyt kért a beruházó.

Hozzátette: ami a kifogásokat illeti, sajnálom a Fischer-ház elvesztését, mivel értékes épületről van szó, amely az elmúlt húsz évben a fővárosi védelem ellenére csúnyán lepusztult. Ha önmagában azzal állt volna elő a fejlesztő, hogy ezt lebontaná, arra nemet kellene mondanunk, de az egész Belváros érdekében érdemes meghozni ezt az áldozatot.

A kedves pesti részlet, a Keskeny ház, és amit a Bécsi utcai házak helyére szánnak

Az ellenzők szerint azonban az ingatlan negyvennégyezer négyzetméter hasznos területével, 14 emeletével, 320 parkolóhelyével mindenben ellentmond a kerület eddigi terveivel, melyek elsősorban a Belváros élhetővé tételével, forgalomcsillapítással, közösségi terek kialakításával számoltak - ahogyan az a Budapest Szíve projekt keretében eddig meg is valósult.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Tamási Judit korábban állásfoglalást adott ki, amelyben a Bécsi utcai fejlesztés újragondolására és a századfordulós házak "anyagi valójukban történő" megőrzésére szólította fel a befektetőt és a kerületet. A leendő épület ellen öt Ybl-díjas építész indított aláírásgyűjtést, s ezt teszi a Váralja Szövetség is, mely vasárnap tartott tiltakozó megmozdulást a beruházás helyszínén. A Szövetség tovább is ment, már riadólánc kiépítésén dolgoznak, hogy megmenthessék az érintett ingatlanokat.

A rendezvényükön felszólaló Melocco Miklós szobrászművész beszédét úgy kezdte, hogy "a polgármester és a főépítész vegye úgy, hogy fel van pofozva". Véleménye szerint Budapest belvárosa be van fejezve, s a szükségtelen beruházás mögött csupán érdekek és pénz áll. Szerinte nem lehet jó terv az, ami önállótlan, ez a terv pedig rossz, mert sznob és romboló.

Hetzmann Róbert, a Váralja Szövetség elnökségi tagja beszédében megemlítette, hogy a bontás elleni internetes aláírásgyűjtésüket már több mint 12 ezren írták alá. Felhívta a figyelmet, hogy a beruházás törvénytelen, s ezzel az illetékes városvezetés is tisztában van. A szövetség korábbi tiltakozásai süket fülekre találtak, több száz aláírást tartalmazó petíciójukat Rogán Antal azóta sem vette át.

Ilyen lesz a belvárosi éjszaka

"A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megerősítette, hogy a Bécsi utca műemléki jelentőségű terület, így az itt álló épületek ebben a védelemben részesülnek. Az itt található Fischer-áruház és a Chemolimpex-irodaház egyedi műemléki értéket képvisel, a másik két XIX. századi eklektikus bérház pedig elengedhetetlen fontosságú szerepet tölt be a történelmi városkép megőrzése szempontjából" - érvelt az elnökségi tag.

A KÖH a tervezett beruházás kapcsán szakhatóságként lép fel, és az ingatlanfejlesztéshez az engedélyük szükséges, a befektető ugyanakkor Hetzmann állítása szerint még meg sem kereste a hivatalt. Ráadásul a bontandó épületek világörökségi védelem alatt is állnak. Megemlítette azt is, hogy az UNESCO már figyelmeztetett, ha megépül a léghajó, akkor Budapest elveszítheti világörökségi címét.

A Váralja Szövetség javaslata szerint a befektetőnek az eredeti tervek szerint helyre kéne állítania a Fischer-házat, s egy olyan üzletközpontot kéne benne kialakítania, mely a századelő áruházainak hangulatát idézi.

Hetzmann Róbert zárszavában bejelentette, hogy amennyiben a befektető és az önkormányzat nem áll el a tervektől, akkor drasztikusabb eszközökhöz fognak folyamodni. Ha szükség lesz rá, útlezárásokkal, élőlánccal tiltakoznak majd a projekt ellen, ugyanis a megvalósuló beruházás üzenete egyértelműen az lenne, hogy Budapesten bármit meg lehet tenni.

Az UNESCO bajszát a terv bírálói szerint már csak azért sem kéne húzogatni, mert a Tokaj közelébe tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőmű, valamint az Andrássy út pufferzónájában történő épületbontások miatt amúgy is élénken figyel minket a világszervezet. 2009. február elsejéig megőrzési állapotjelentést kellett benyújtanunk, 2011 februárjában pedig egy előrehaladási jelentést várnak Magyarországtól.

A nemzetközi szervezet egyébként komolyan veszi saját figyelmeztetéseit: Drezda városától 2009-ben vonták meg a világörökségi címet. Az Elba-völgy drezdai szakaszát ugyanis azért kellett levenni a kulturális örökségek listájáról, mert az UNESCO többszöri figyelmeztetése ellenére sem álltak el egy új híd megépítésétől. Indoklásuk szerint az "Elba menti Firenze" látképét oly mértékben tenné tönkre a felépülő műtárgy, hogy utána már nem lenne méltó a címre. Javaslatuk szerint az Elba áthidalását egy alagúttal kellett volna megoldani.

A látkép tönkretétele miatt lehet veszélyben Szentpétervár címe is. A Gazprom, gázipari mamutvállalt egy 400 méteres, kukoricának csúfolt székházat tervez felhúzni, mely a műemléki belváros minden pontjáról látható lenne.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.