Gazdaság

Videobíró helyett: Magyar fejlesztésű játékvezetői rendszer

/ 2010.09.02., csütörtök 15:39 /
Videobíró helyett: Magyar fejlesztésű játékvezetői rendszer

Maruzsi László találmánya hatalmas segítséget jelenthet a labdarúgó-mérkőzések bíróinak úgy, hogy közben nem kell megállítani a játékot. Videobíró helyett íme egy szenzációs magyar ötlet!

Meglepő lehet, de van hazánkban egy fejlesztőcsapat, amely annak örül, ha minél nagyobb bírói tévedések történnek a labdarúgás világában. Maruzsi László nem is kaphatott volna szebb névnapi ajándékot, mint az idei foci-világbajnokság angol-német, illetve mexikói-argentin meccse.

Előbbin a német kapus a gólvonalon túlról halászta ki a labdát, a játékvezető azonban nem adta meg a gólt, míg a mexikói válogatott az argentinok egyméteres lesről lőtt és megadott gólja miatt omlott össze.

Bár többen videobírót szeretnének látni a pályákon, Maruzsi László kezdetben labdába helyezett chipen gondolkodott, de mivel a szerkezetet nem lehetett volna pontosan a labda közepén rögzíteni, más megoldást keresett. Fejlesztésének lényege, hogy a pályát felosztva összesen 12 kamera figyeli és küldi optikai kábelen a jeleket egy központi számítógéphez.

A gép észleli, ha a labda elhagyja a pályát, és jelzést küld az asszisztens zászlójára. Gól esetén a zöld lámpa fog felvillanni, a piros pedig az oldal-, illetve alapvonalon történő áthaladásokat jelezné. A játékvezetők úgy kaphatnának technikai segítséget, hogy közben egy percre sem kéne megállítani a játékot.

"A FIFA három dolgot kért: ne kelljen megállítani a játékot, ne kelljen kommunikálni, és 150 százalékos biztonsággal működjön a rendszer" - magyarázza Kovács András projektmenedzser. Jelenleg a technológia finomításán dolgoznak, ugyanis csak a tökéletes rendszerrel akarnak a futballvilág elé állni. A fejlesztőmunka során vált világossá, hogy a kamerák számára sokkal érzékenyebb lencsét kell alkotni, ugyanis a napos és árnyékos részek határán a kamera rendre elvesztette a labdát. A problémát megoldották, most azt próbálják elérni, hogy a kamera szeme és az optika közepe egy pontba essen. Századmilliméteres eltérés is elég, hogy a kamera ne "lássa" pontosan a labdát.

A leshelyzetek felismerése lesz a következő lépcsőfok, ennek megítélése azonban szubjektív. A FIFA szakembereivel is egyeztetni kell, mit jelezzenek, ha vitatható, hogy az adott játékos be akart-e avatkozni a játékba, illetve hogy mennyiben akadályozta ellenfelét.

Maruzsi Lászlót hét éve viszi a lendület, s olykor bizony a projektmenedzsernek kell visszahozni őt a földre. "Laci azt szeretné, hogy egyszerre legyenek nagy változások, de a sportágnak rendkívül konzervatív a szabályalkotó testülete. Nyolc tagjából négy brit, négy FIFA-tag, de ők egy szavazati joggal bírnak, tehát elég közülük egynek ellenszavazni, hogy elbukjon egy javaslat. Ezt a találmányt is csak fokozatosan lehetne bevezetni. Első körben azt kell bizonyítanunk, hogy tökéletesen meg tudja állapítani, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon."

A FIFA júliusban már döntött: kettővel növelik a játékvezetői stábot, s hamarosan meghallgatják a meglévő négy gólvonaltechnológia fejlesztőit is. Maruzsi László hivatalosan még nem tudja, de a korábbi tárgyalások alapján gondolja, hogy az ő találmánya is köztük lesz. A sikerhez persze erőteljes sportdiplomáciai tevékenységre is szükség lenne, várhatóan az MLSZ új vezetése ebben partner, s jó a kapcsolat Vágner Lászlóval, a szövetség játékvezetői bizottságának elnökével is.

"Megkerestek már az amerikai profi jégkorongbajnokságtól is, de először a fociban szeretném elfogadtatni a Maruzsi Systemet. Ennek a rendszernek egy XXI. századi új Rubik-kockának kell lennie. Azt el sem tudom képzelni, hogy nem sikerül bevezetni a rendszert, de a találmányt akkor sem fogom eladni. Inkább temessék el velem ezt a zászlót, mint hogy ne magyar találmányként legyen hasznosítva."

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!