Gazdaság

Videobíró helyett: Magyar fejlesztésű játékvezetői rendszer

/ 2010.09.02., csütörtök 15:39 /
Videobíró helyett: Magyar fejlesztésű játékvezetői rendszer

Maruzsi László találmánya hatalmas segítséget jelenthet a labdarúgó-mérkőzések bíróinak úgy, hogy közben nem kell megállítani a játékot. Videobíró helyett íme egy szenzációs magyar ötlet!

Meglepő lehet, de van hazánkban egy fejlesztőcsapat, amely annak örül, ha minél nagyobb bírói tévedések történnek a labdarúgás világában. Maruzsi László nem is kaphatott volna szebb névnapi ajándékot, mint az idei foci-világbajnokság angol-német, illetve mexikói-argentin meccse.

Előbbin a német kapus a gólvonalon túlról halászta ki a labdát, a játékvezető azonban nem adta meg a gólt, míg a mexikói válogatott az argentinok egyméteres lesről lőtt és megadott gólja miatt omlott össze.

Bár többen videobírót szeretnének látni a pályákon, Maruzsi László kezdetben labdába helyezett chipen gondolkodott, de mivel a szerkezetet nem lehetett volna pontosan a labda közepén rögzíteni, más megoldást keresett. Fejlesztésének lényege, hogy a pályát felosztva összesen 12 kamera figyeli és küldi optikai kábelen a jeleket egy központi számítógéphez.

A gép észleli, ha a labda elhagyja a pályát, és jelzést küld az asszisztens zászlójára. Gól esetén a zöld lámpa fog felvillanni, a piros pedig az oldal-, illetve alapvonalon történő áthaladásokat jelezné. A játékvezetők úgy kaphatnának technikai segítséget, hogy közben egy percre sem kéne megállítani a játékot.

"A FIFA három dolgot kért: ne kelljen megállítani a játékot, ne kelljen kommunikálni, és 150 százalékos biztonsággal működjön a rendszer" - magyarázza Kovács András projektmenedzser. Jelenleg a technológia finomításán dolgoznak, ugyanis csak a tökéletes rendszerrel akarnak a futballvilág elé állni. A fejlesztőmunka során vált világossá, hogy a kamerák számára sokkal érzékenyebb lencsét kell alkotni, ugyanis a napos és árnyékos részek határán a kamera rendre elvesztette a labdát. A problémát megoldották, most azt próbálják elérni, hogy a kamera szeme és az optika közepe egy pontba essen. Századmilliméteres eltérés is elég, hogy a kamera ne "lássa" pontosan a labdát.

A leshelyzetek felismerése lesz a következő lépcsőfok, ennek megítélése azonban szubjektív. A FIFA szakembereivel is egyeztetni kell, mit jelezzenek, ha vitatható, hogy az adott játékos be akart-e avatkozni a játékba, illetve hogy mennyiben akadályozta ellenfelét.

Maruzsi Lászlót hét éve viszi a lendület, s olykor bizony a projektmenedzsernek kell visszahozni őt a földre. "Laci azt szeretné, hogy egyszerre legyenek nagy változások, de a sportágnak rendkívül konzervatív a szabályalkotó testülete. Nyolc tagjából négy brit, négy FIFA-tag, de ők egy szavazati joggal bírnak, tehát elég közülük egynek ellenszavazni, hogy elbukjon egy javaslat. Ezt a találmányt is csak fokozatosan lehetne bevezetni. Első körben azt kell bizonyítanunk, hogy tökéletesen meg tudja állapítani, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon."

A FIFA júliusban már döntött: kettővel növelik a játékvezetői stábot, s hamarosan meghallgatják a meglévő négy gólvonaltechnológia fejlesztőit is. Maruzsi László hivatalosan még nem tudja, de a korábbi tárgyalások alapján gondolja, hogy az ő találmánya is köztük lesz. A sikerhez persze erőteljes sportdiplomáciai tevékenységre is szükség lenne, várhatóan az MLSZ új vezetése ebben partner, s jó a kapcsolat Vágner Lászlóval, a szövetség játékvezetői bizottságának elnökével is.

"Megkerestek már az amerikai profi jégkorongbajnokságtól is, de először a fociban szeretném elfogadtatni a Maruzsi Systemet. Ennek a rendszernek egy XXI. századi új Rubik-kockának kell lennie. Azt el sem tudom képzelni, hogy nem sikerül bevezetni a rendszert, de a találmányt akkor sem fogom eladni. Inkább temessék el velem ezt a zászlót, mint hogy ne magyar találmányként legyen hasznosítva."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.