valasz.hu/uzlet/oroszoknak-kemkedik-a-vilag-egyik-legnepszerubb-virusirtoja-szembesito-interju-127457

http://valasz.hu/uzlet/oroszoknak-kemkedik-a-vilag-egyik-legnepszerubb-virusirtoja-szembesito-interju-127457

Gazdaság

Videobíró helyett: Magyar fejlesztésű játékvezetői rendszer

/ 2010.09.02., csütörtök 15:39 /
Videobíró helyett: Magyar fejlesztésű játékvezetői rendszer

Maruzsi László találmánya hatalmas segítséget jelenthet a labdarúgó-mérkőzések bíróinak úgy, hogy közben nem kell megállítani a játékot. Videobíró helyett íme egy szenzációs magyar ötlet!

Meglepő lehet, de van hazánkban egy fejlesztőcsapat, amely annak örül, ha minél nagyobb bírói tévedések történnek a labdarúgás világában. Maruzsi László nem is kaphatott volna szebb névnapi ajándékot, mint az idei foci-világbajnokság angol-német, illetve mexikói-argentin meccse.

Előbbin a német kapus a gólvonalon túlról halászta ki a labdát, a játékvezető azonban nem adta meg a gólt, míg a mexikói válogatott az argentinok egyméteres lesről lőtt és megadott gólja miatt omlott össze.

Bár többen videobírót szeretnének látni a pályákon, Maruzsi László kezdetben labdába helyezett chipen gondolkodott, de mivel a szerkezetet nem lehetett volna pontosan a labda közepén rögzíteni, más megoldást keresett. Fejlesztésének lényege, hogy a pályát felosztva összesen 12 kamera figyeli és küldi optikai kábelen a jeleket egy központi számítógéphez.

A gép észleli, ha a labda elhagyja a pályát, és jelzést küld az asszisztens zászlójára. Gól esetén a zöld lámpa fog felvillanni, a piros pedig az oldal-, illetve alapvonalon történő áthaladásokat jelezné. A játékvezetők úgy kaphatnának technikai segítséget, hogy közben egy percre sem kéne megállítani a játékot.

"A FIFA három dolgot kért: ne kelljen megállítani a játékot, ne kelljen kommunikálni, és 150 százalékos biztonsággal működjön a rendszer" - magyarázza Kovács András projektmenedzser. Jelenleg a technológia finomításán dolgoznak, ugyanis csak a tökéletes rendszerrel akarnak a futballvilág elé állni. A fejlesztőmunka során vált világossá, hogy a kamerák számára sokkal érzékenyebb lencsét kell alkotni, ugyanis a napos és árnyékos részek határán a kamera rendre elvesztette a labdát. A problémát megoldották, most azt próbálják elérni, hogy a kamera szeme és az optika közepe egy pontba essen. Századmilliméteres eltérés is elég, hogy a kamera ne "lássa" pontosan a labdát.

A leshelyzetek felismerése lesz a következő lépcsőfok, ennek megítélése azonban szubjektív. A FIFA szakembereivel is egyeztetni kell, mit jelezzenek, ha vitatható, hogy az adott játékos be akart-e avatkozni a játékba, illetve hogy mennyiben akadályozta ellenfelét.

Maruzsi Lászlót hét éve viszi a lendület, s olykor bizony a projektmenedzsernek kell visszahozni őt a földre. "Laci azt szeretné, hogy egyszerre legyenek nagy változások, de a sportágnak rendkívül konzervatív a szabályalkotó testülete. Nyolc tagjából négy brit, négy FIFA-tag, de ők egy szavazati joggal bírnak, tehát elég közülük egynek ellenszavazni, hogy elbukjon egy javaslat. Ezt a találmányt is csak fokozatosan lehetne bevezetni. Első körben azt kell bizonyítanunk, hogy tökéletesen meg tudja állapítani, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon."

A FIFA júliusban már döntött: kettővel növelik a játékvezetői stábot, s hamarosan meghallgatják a meglévő négy gólvonaltechnológia fejlesztőit is. Maruzsi László hivatalosan még nem tudja, de a korábbi tárgyalások alapján gondolja, hogy az ő találmánya is köztük lesz. A sikerhez persze erőteljes sportdiplomáciai tevékenységre is szükség lenne, várhatóan az MLSZ új vezetése ebben partner, s jó a kapcsolat Vágner Lászlóval, a szövetség játékvezetői bizottságának elnökével is.

"Megkerestek már az amerikai profi jégkorongbajnokságtól is, de először a fociban szeretném elfogadtatni a Maruzsi Systemet. Ennek a rendszernek egy XXI. századi új Rubik-kockának kell lennie. Azt el sem tudom képzelni, hogy nem sikerül bevezetni a rendszert, de a találmányt akkor sem fogom eladni. Inkább temessék el velem ezt a zászlót, mint hogy ne magyar találmányként legyen hasznosítva."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.