Gazdaság

Wallis-pénz az online hírpiacon?

/ 2013.03.20., szerda 14:40 /
Wallis-pénz az online hírpiacon?

Minden jel szerint van Wallis-pénz az Uj Péter által alapított, májusban induló hírportál mögött, ám korai lenne Bajnai Gordon média-zászlóshajójaként tekinteni a kísérletre – derül ki a csütörtökön utcára kerülő Heti Válaszból.

Májusban indul az egykori Index-főszerkesztő Uj Péter egyelőre nevenincs hírportálja – mely a jópofának szánt hirdetés szerint a jetivalasz.hu címre van bejegyezve –, de már most nagyobb kavarodást okozott, mint az Index és az Origo babérjaira időnként rá-rátörő, kivétel nélkül kudarccal végződött múltbeli kísérletek. Egykori kollégái szerint ha valakinek sikerülni fog a lehetetlen, az csakis Uj Péter lesz. Egyrészt a volt munkatársak miatt, akikből máris tucatnyit csábított át új vállalkozásához: az utóbbi hetekben olyan húzónevek mondtak fel az Indexnél, mint az Uj Péter 2011 végi távozása utáni főszerkesztő Mészáros Zsófi, Vajda Gábor és Haszán Zoltán főszerkesztő-helyettesek, valamint a Riszpekt Ház című parlamenti közvetítések arcai, Tamás Bence Gáspár és Plankó Gergő.

A médiapiac belterjes ügyei aligha érdekelnék a közvéleményt, ha e folyamatok függetlenek lennének a politikától – ám aki egy évvel a választások előtt pénzt ad online lapra, annak jó eséllyel céljai is vannak vele. Az iparágban tényként kezelik, hogy az erre az évre százmillió forinttal bíró vállalkozás „szponzorai" között előkelő helyet foglal el a Wallis-tulajdonos Veres Tibor – ezt a feltételezést kérdésünkre határozottan Uj Péter sem cáfolja. Az átkosban Moszkvában közgázt végzett, ma a tíz leggazdagabb magyar között lévő Veres cégének a 2000-es években mutatóba voltak kapcsolódási pontjai a jobboldal felé, ám a Wallist egyértelműen a baloldalra szokás sorolni.

A Bajnai-csapatnak kézenfekvő beállni az új portál mögé, hiszen a Wallis 2002-től három évig már dolgozott Uj Péterékkel. A dotcomlufi kidurranása után a pénzügyileg padlón lévő Indexet a Veres-cég 170 milliós ajánlata mentette meg a csődtől, Wallis-vezérigazgatóként pedig nem más tárgyalta le a vételt, mint Bajnai Gordon (továbbá a projektbe betársuló Kóka János).

Az ügy további részletei, valamint az, hogy ennek ellenére miért lenne elhamarkodott Bajnai média-szárnypróbálgatásaként tekinteni az Uj-projektre, kiderül a március 21-én megjelenő Heti Válaszból, amely aznaptól a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.