A békés családi ünnep titka: ezt a hat témát semmiképpen!

/ 2017.11.23., csütörtök 19:30 /

Ma van az Egyesült Államokban a hálaadás (Thanksgiving), az amerikaiak egyik legfontosabb, legmeghittebb ünnepe. Rokonok, barátok jönnek össze ezen a napon az ünnepi pulykavacsoránál. A szélsőségesen megosztott ország idei jelszava: ha békésen akarsz ünnepelni, ne politizálj a vacsora közben!

A hálaadás ünnepének vallási és történelmi gyökerei vannak az Egyesült Államokban. A hagyományok szerint 1621-ben az Újvilágba érkező zarándokok adtak hálát menekülésükért és a jó termésért. 1863-ban Abraham Lincoln emelte ünnepi rangra november utolsó csütörtökét, remélve, hogy a polgárháború dúlta szétszakadt országot összehozza a közös hálaadás. Roosevelt elnök tette át november negyedik – nem feltétlenül utolsó – csütörtökére az ünnepet 1939-ben. A döntésnek üzleti okai voltak: így meg tudták hosszabbítani a karácsonyi vásár időtartamát.

Tréfás hagyomány, hogy az elnök a Fehér Ház kertjében kegyelmet ad egy pulykának. Idén először gyakorolta ezt a jogot Donald Trump, felesége, Melania és fia, Barron jelenlétében. Majd elutazott floridai birtokára, hogy családi körben ünnepeljen.

A hálaadás a legtöbb ember számára négynapos szabadságot jelent. Milliók kelnek útra, gyakran nem kis távolságokat megtéve, hogy szeretteikkel tölthessenek pár napot. A többgenerációs családok barátokkal kiegészülve gyűlnek össze, hogy a hálaadó könyörgés után elfogyasszák az ünnepi vacsorát, ami kötelezően sült pulyka, krumplipüré, áfonyaszósz és sütőtökpite. A pulykát még Benjamin Franklin tette meg a nemzet madarává, az áfonyát az indiánok ették.

A hálaadás a családi szeretet, összetartozás, irgalmasság és béke jegyében zajlik.

Az idén is ezt várják az amerikaiak. Feltéve, ha nem keverednek politikai vitába. Egy új felmérés szerint a lakosság 47 százaléka fél attól, hogy a politika egyáltalán szóba kerülhet. Annyira megosztottak a vélemények, hogy sokak szerint nem is érdemes beszédbe elegyedni azzal, aki a politikai oldal másik felén áll. Egyébként is a civilizált vita, az ellenérvek meghallgatása a múlté. A többség meg van győződve saját igazáról, és idiótának tartja azt, aki másként látja a világot.

De vannak különösen megosztó személyiségek, témák, akiket/amiket messziről kerülni kell a hálaadó vacsorán, ha az áhítatot fenn akarják tartani. Olyanok, mint:

  1. Donald Trump
  2. Hillary Clinton
  3. Fegyvertartás, fegyverkorlátozás 
  4. #MeToo
  5. Egészségügyi törvény
  6. Bevándorlás

Elemzők szerint Amerika nincs egyedül az ünnepi hangulat megőrzésének problémájával, mert szinte minden országnak – így alighanem Magyarországnak is – megvannak a maga egymásnak ugrasztó személyiségei, témái.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.