A beszéd, ami vérpatakot jósolt a multikulti Európának

/ 2018.05.03., csütörtök 08:00 /
A beszéd, ami vérpatakot jósolt a multikulti Európának

1968 egyik legmerészebb lázadója egy középkorú, klasszikus műveltségű brit konzervatív politikus volt: Enoch Powell. Tabudöntő jóslata a multikulturalizmus és a tömeges bevándorlás okozta katasztrófáról 50 év múltán is aktuális és vitára ingerel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban!

Kevesen vitatják, hogy a 20. század második felének egyik legfontosabb politikai beszéde hangzott el 50 évvel ezelőtt Birminghamben egy konzervatív párti konferencián 1968. április 20-án. Enoch Powell Rivers of Blood-beszéde a legkevésbé sem volt „68-as” szellemiségű – legfeljebb annyiban, hogy konvenciók ellen lázadt és tabukat döntött, mégpedig pont olyan tabukat, amelyeket az előző évtizedben kezdtek felállítani a nyugati világban, és 1968-ban csontosodtak végképp megkérdőjelezhetetlen dogmákká. A ’68-as szellem diadalának pillanatában életre hívta a saját antitézisét – és ez az antitézis Enoch Powell volt.

A beszéd ma is merésznek hat, mert két olyan állítást kérdőjelezett meg, amelyeket sem akkoriban, sem most nem szokás – legalábbis ezzel a határozottsággal, óvatoskodás és bocsánatkérések nélkül – megkérdőjelezni: hogy a tömeges bevándorlás hasznos és a multikulturális társadalom működőképes. Enoch Powell minden jelenkori multikulturalizmus-kritika ősforrása és eredője Oriana Fallacitól Marine Le Penig. De vajon mit mondhatunk fél évszázad távlatából az igazáról?

 

 

 

 

Teljes cikkünk a május 3-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.