A borzalom éjszakája Párizsban: terroristák 153 emberrel végeztek

/ 2015.11.14., szombat 06:46 / Hírforrás: MTI - Válasz.hu
A borzalom éjszakája Párizsban: terroristák 153 emberrel végeztek

Franciaországban rendkívüli állapotot hirdettek ki, miután terroristák a késő esti merényletsorozatban rengeteg embert mészároltak le.

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak eddig napvilágot a péntek esti párizsi merényletsorozat áldozatainak számáról. A szombat hajnali helyzet szerint a robbantásoknak és lövöldözéseknek legkevesebb 120 áldozata van, de a halálos áldozatok száma egyes források szerint szombat reggelre elérte a 153-at. A francia rendőrség feltételezése szerint a lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt.

Frissítve: Az Iszlám Állam propagandaügynöksége, az al-Hajat Médiaközpont formálisan is vállalta a felelősséget a párizsi támadásokért, amelyeket „csodának” nevezett – jelentette a brit Independent.

Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a merénylethullám esetleges további közreműködőit.

Az ügyen a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak - jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban. Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén.

Szurkolók szaladnak a Franciaország-Németország barátságos labdarúgó-mérkőzés helyszínén, a párizsi Stade de France Stadionban

Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Megerősítette, hogy a merénylők hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.

A legbrutálisabb támadást a Bataclanban hajtották végre a támadók, ahol túszejtés és túszszabadító akció is volt. A koncertteremben a korábbi beszámolók szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a százat. Molins közlése szerint a Charonne körúton 18, az Alibert utcában 14, a Fontaine au Roi utcában 5, a Voltaire körúton egy halálos áldozatról tudnak.

A megölt vagy önmagát felrobbantó terroristák számáról még szombat hajnalban is ellentmondásos jelentések érkeztek. A Le Figaro című lap hivatalos rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a koncertteremben három támadó robbantotta fel magát. Korábbi közlések szerint a stadionnál is saját magát repítette a levegőbe egy merénylő. Molins azt mondta, hogy az éjfél utáni adatok szerint öt terroristát öltek meg. A Le Figaro később hét halott terroristáról írt.

Mentők dolgoznak az áldozatok holttestei mellett egy párizsi étteremnél, a támadások egyik helyszínén

Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

A merényletek egyik szemtanúja az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremben - jelentette a France Info adó. Később egy másik szemtanú, aki szintén jelen volt, azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a terroristák a szíriai francia katonai beavatkozással próbálták indokolni tettüket.

Francois Hollande francia köztársasági elnök "könyörtelen háborút" hirdetett a terroristák ellen. Az elnök már korábban, a terrortámadások kezdetekor is nyilatkozatot tett a francia televízióban. Ebben bejelentette, hogy az egész ország területére rendkívüli állapotot hirdetett, és ideiglenesen lezárták a határokat is, a francia főváros körül pedig mozgósítják a katonaságot a további merényletek megelőzésére.

"Tudjuk, honnan jön a támadás, tudjuk, kik ezek a bűnözők, a terroristák" - hangoztatta, felelős hozzáállásra szólítva a franciákat.

Sebesültet látnak el a Bataclan koncertterem közelében

Fotó: AFP/Europress/Miguel Medina

Az események miatt számos állam vezetője, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezte ki. Megdöbbenésüknek adtak hangot a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadások miatt az Európai Unió és a NATO vezető politikusai szombat hajnalban, köztük Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Elítélte a brutális akciót Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Francois Hollande francia elnöknek címzett levelében azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen, az Európai Unió pedig segítséget nyújt Franciaországnak.A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit, New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel - kék, fehér, piros - világították ki az Empire State Building felhőkarcolót, valamint a One World Trade Center csúcsát.

A párizsi terrortámadások nyomán New York, Washington és Los Angeles rendőrségét készültségbe helyezték, Bostonban pedig fokozott éberségre szólították fel a biztonsági szolgálatok munkatársait.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.