valasz.hu/vilag/sajat-egyhetes-szemeteben-fetreng-a-csalad-mellbevago-kepek-111152

http://valasz.hu/vilag/sajat-egyhetes-szemeteben-fetreng-a-csalad-mellbevago-kepek-111152

A Charlie Hebdo főszerkesztője ezt válaszolta Ferenc pápának

/ 2015.01.19., hétfő 08:16 / Hírforrás: MTI
A Charlie Hebdo főszerkesztője ezt válaszolta Ferenc pápának

A Charlie Hebdo csak akkor veszi célba a vallási szereplőket, ha a hit belekeveredik a politikába - jelentette ki Gérard Biard, a Charlie Hebdo főszerkesztője vasárnap az amerikai NBC amerikai tévécsatornának nyilatkozva, védelmébe véve, hogy az általa irányított hetilap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról.

„Nem támadjuk a vallást, csak akkor, ha az belekeveredik a politikába” - hangoztatta Biard, aki a szerkesztősége elleni január 7-ei terrorcselekmény elkövetése óta először nyilatkozott amerikai televíziónak.

A támadásnak 12 halálos áldozata volt, köztük több újságíró. Biard az incidens idején nem tartózkodott Párizsban. 
„Ha Isten belekeveredik a politikába, a demokrácia veszélybe kerül” - mondta a főszerkesztő.

„Hívőnek lenni személyes döntés, ami senki másra nem tartozik. Ezt tiszteletben tartjuk, ugyanúgy, mint az egyes személyek magánéletét, ha azok nem ártják magánéletüket a közszférába” - tette hozzá.

Amikor a műsorvezető, Chuck Todd szembesítette őt Ferenc pápa szavaival, miszerint „nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle”, valamint azzal, hogy a katolikus egyházfő szerint minden vallásnak megvan a méltósága és „a szólás szabadságának is megvannak a határai”, Biard így válaszolt: „Mindig, amikor karikatúrát rajzolunk Mohamedről, mindig, amikor prófétákról rajzolunk karikatúrát és mindig alkalommal, amikor Istenről rajzolunk karikatúrát, a vallásszabadságot védelmezzük. Az hirdetjük, hogy Isten nem lehet politikai vagy közszereplő. Magánszemélynek kell lennie.” 

Hangoztatta, hogy „a vallás nem lehet politikai érv”.
„Ha a hit, a vallási érvelés bekerül a politikai arénába, akkor totalitárius érveléssé válik. A szekularizmus megvéd bennünket ettől. A szekularizmus szavatolja a demokráciát és biztosítja a békét. A szekularizmus lehetővé teszi, hogy minden hívő és nem hívő békében éljen, és ez az, amit mi védelmezünk” - nyilatkozott Biard.

Elmondta, hogy azok a kollégái, akik a szerkesztőségben voltak, de túlélték a vérengzést, igyekeznek mind megérteni azt, hogy hogyan úszhatták meg az egészet sértetlenül.

„Ez egy nagyon nehéz folyamat, mert nyilvánvaló, hogy az ember hatalmas megkönnyebbüléssel vegyes bűntudatot érez” - mondta a főszerkesztő. 

Azokról a szabad országokban kiadott médiumokról, amelyek a Charlie Hebdo elleni támadást követően nem közölték, vagy elhomályosították a hetilap karikatúráit, úgy vélekedett, hogy azok egyúttal elhomályosítják a demokráciát és megsértették a polgári öntudatot.

A Charlie Hebdo alapítója, Henri Roussel a közelmúltban kijelentette, hogy a lap már akkor túl messzire ment, amikor a szerkesztőség ellen 2011-ben elkövetett gyújtóbombás támadás után Mohamed-karikatúrákat közölt. Biard erre közvetlenül nem reagált, de jelezte, hogy nem ért egyet.

A rendes esetben néhány tízezres példányszámú Charlie Hebdónak a támadás utáni első lapszámából hétvégi bejelentés szerint 7 millió példányt nyomtak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.