A Charlie Hebdo már nem gondolja, hogy mindenki azt rajzol, amit akar

/ 2015.07.25., szombat 17:16 /
A Charlie Hebdo már nem gondolja, hogy mindenki azt rajzol, amit akar

Nincs több Mohamed-karikatúra a Charlie Hebdoban – jelentette be a szatirikus lap tulajdonos-főszerkesztője a német Stern című lapnak nyilatkozva. Laurent Sourisseau világossá tette, hogy ezzel elsősorban nem konkrét rajzokról mondanak le, hanem a „mindenki azt csinál, amit akar” elvével szakítanak. Az ügyben két forgatókönyv lehetséges.

A Sourisseau-nyilatkozatot a Washington Post és a Politico nyomán a Mandiner szúrta ki. A januárban brutálisan megtámadott Charlie Hebdo főszerkesztője szűk egy héttel ezelőtt nyilatkozott a Sternnek arról, hogy felhagynak a lapot hírhedté tevő Mohamed-karikatúrák közlésével. (A próféta ábrázolását is tiltó iszlám bűnnek tekinti a karikatúrákat.)

Sourisseau fontos megjegyzése a döntéssel kapcsolatban így hangzik: „Nem Mohameddel volt problémánk. Azért rajzoltunk karikatúrákat Mohamedről, hogy megvédjük az elvet, aminek lényege, hogy bárki rajzolhat bármit.” Vagyis a terrorizmust túlélt Charlie Hebdo az elvről mond le, ami szerint mindent lehet. Amiért ez a lap liberális véleményvezérek szabadságszimbóluma lett.

Az ügyben két forgatókönyv lehetséges:

1. Újabb humorgépezet épül. A CH a következő lapszámba minden korábbinál durvább Mohamed-karikatúrákat készít.

2. A CH valóban feladja az alapelvét. Ebben az esetben viszont az aufklérista hagyományok ápolói Európa-szerte kényszerpályára kerülnek, és ismét tömeges tüntetéseket kell szervezniük a „sajtószabadságért”, meg az elvért, hogy igenis mindenki azt csinál, amit akar.

Az előzmények ismeretében más eset kizárható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.