A dinoszauruszkutatók hangosan nevetnek a Jurassic Worldön

/ 2015.06.16., kedd 11:30 /
A dinoszauruszkutatók hangosan nevetnek a Jurassic Worldön

A Washington Post újságírója két paleontológus, Kirk Johnson és Matthew T. Carrano társaságában nézte meg a Jurassic Worldöt, így született meg ez a cikk. A Smithsonian's National Museum of Natural History kutatói szerint az új Jurassic World kifejezetten szórakoztató, de a valóságos dinoszauruszokhoz nem sok köze van.

„Élveztem az egész abszurditását” – mondja Kirk Johnson. A tudósok szerint a paleontológiai kutatások által alkotott képtől a filmbeli moszaszaurusz (a kréta időszak tengeri hüllője) és a pteroszauruszok (repülő állatok) térnek el leginkább. „Rendesen felfújták őket. Elképzelhetetlen, hogy a pteroszauruszok fel tudtak volna emelni egy embert. Nem voltak olyan erősek. A csontozatuk papírvékony, a karmaik sem olyanok voltak, mint amilyennek a filmben láttuk. A filmbeli moszaszaurusz pedig legalább kétszer akkora, mint amekkora a valóságos volt” – mondják.

Matthew T. Carrano felhívja a figyelmet a film egyik logikai hibájára is. „Ugye a történet szerint a dinoszaurusz DNS-t borostyánba zárt szúnyogokból nyerték. Azért azt szeretném tudni, hogy honnan szereztek moszaszaurusz DNS-t. Vajon melyik moszkitó csípte meg a tenger alatt élő állatot?” – teszi fel a kérdést.

Pteroszaurusz a filmben és a valóságban

Pteroszaurusz a filmben és a valóságban

A tudósok beszélnek arról is, hogy nemcsak a filmgyártás és a vizuálistrükk-készítés, de paleontológia is nagyon fejlődött az első Jurassic Park-film óta. „Nagyjából hat-hét hetente felfedezünk egy új fajt” – mondja Matthew T. Carrano.

A filmben látható új, mesterségesen előállított lény, az indominus rex a kutatók szerint olyan, mint valami felturbózott allosaurus. Ami a legfurcsább rajta: a karmai. Kirk Johnson szerint „olyan karmai vannak, mint egy mai sasnak”, nem olyan, ami a dinoszauruszokra jellemző.

Moszaszaurusz a filmben és a valóságban

Moszaszaurusz a filmben és a valóságban

A Jurassic Worldről szóló kritikánk itt olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.