A férfi, azaz a nő, aki megváltoztatta a londoni metrót: vége a „Hölgyeim és Uraim!” megszólításnak

/ 2017.07.19., szerda 12:03 /

A brit zöldekről könnyen alakul ki az a felszínes kép, hogy nem sokat számítanak. A parlamentben egyetlen képviselőjük ül, és nem nagyon látni, hogyan lesz a jelenlegi választási rendszerben ebből valaha is lényegesen több. Ám a látszat csal: az igazi politikai nagyság éppen az ilyen illegalitásközeli, mondhatni, földalatti helyzetekben nyilvánul meg. Most például ennek az alig létező pártnak egy eddig teljesen ismeretlen aktivistája emberek millióinak életét változtatta meg.

A párt egyenlőségi szóvivője, a 19 éves, eredetileg férfinak született, de ma már nőként élő, azaz transznemű Aimee Challenor tavaly a bérlete miatt felhívta a londoni közlekedési vállalat ügyfélszolgálatát, ahol azonban az ügyfélszolgálatos visszakérdezett, hogy biztosan egy nővel beszél-e. Ami kétségkívül nem valami udvarias reakció, de némileg érthetővé válik, ha meghallgatjuk Challenor hangját, amely valóban kevéssé nőies.

A kérdés annyira rosszul esett az érzékeny aktivistának, hogy azonnal kampányt indított, amelyhez természetesen megnyerte London nagyon haladó balos polgármesterét, Sadiq Khant is. A polgármester az alapos vizsgálat után nemcsak az ügyfélszolgálaton meglévő ciszgender zárványokra csapott le, hanem azt is elérte, hogy a hangosbeszélők

ezentúl ne a generációk által megszokott hagyományos Hölgyeim és Uraim! megszólítással kezdjék a mondandójukat, hanem a sokkal kevésbé kirekesztő, szakszóval nonbináris Helló, mindenki!-vel. Hogy tényleg mindenki jobban érezze magát.

Bár kérdéses, hogy utóbbi sikerült-e, az biztos, hogy legalább Challenor elégedett: „Sokan kérdezik, hogy nincs-e jobb dolgom, de pont ezek azok az apróságok, amelyek jobbá teszik az emberek életét.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.