A férfiakból csak a hímivarsejtjeikre lesz szükség?

/ 2014.11.27., csütörtök 15:00 /
A férfiakból csak a hímivarsejtjeikre lesz szükség?

A világ arculatát formáló két óriás, a Facebook és Apple azzal csalogatja a női munkavállalókat, hogy kifizeti petesejtjeik lefagyasztását, ha később akarnának szülni. Egy olyan világ kezdetén állunk, amelyben a férfiakból csak a hímivarsejtjeikre lesz szükség? Vagy a nők végletes kizsákmányolása érkezett el? Meghökkentő összeállítás a friss Heti Válaszban.

Mintha kétféle nő volna. Az Egyesült Államok legnagyobb női munkáltatóját, a Walmart kiskereskedelmi láncolt elmarasztalta a női diszkrimináció elleni hatóság, mert nehéz vasládákat cipeltetett alacsony bérű, várandós munkavállalóival. A Szilícium-völgy mérnöknőit, informatikusait viszont a Facebook, és januártól az Apple is 20 ezer dolláros kerettel kényezteti. Az újfajta cafeteria lényege, hogy a topszakmákat művelő nők ne szüljenek harmincas éveikben, inkább fagyasztassák le a petesejtjeiket, és halasszák el a gyermekvállalást.

A legkapósabb mérnöknők, informatikusok mellett jogásznőket is hasonló ígéretekkel csábítanak a munkáltatók. Igaz, közülük sokan nem is tudnának szülni, mert az amerikai gazdaság motorját alkotó sikeres, kreatív értelmiségiek heti száz órát dolgoznak, fel-alá röpködnek a világban, nincs magánéletük, és társuk sem. Hogy ne csússzanak ki az időből, lefagyasztatják a petesejtjeiket. Mindezt egy új technológia, a villámfagyasztás teszi lehetővé, amely hét százalékról 12 százalékra növelte a 42 évesek körében a fagyasztott petesejtből gyermeknek életet adók arányát. Ám ez még mindig azt jelenti, hogy a nők 93 százaléka helyett 88 százalék számára lesz sikertelen a beavatkozás.

Hány hazai lombikbébi centrumban érhető el ez a módszer? S miért keresik a termékeny nők az eredetileg a meddőség kezelését szolgáló lombikbébi centrumokat? S hogyan lehetséges az, hogy miközben a magyar kormány százmilliárdokat költ a gyermekvállalás bátorítására (az adórendszeren keresztül) a gyermekáldásért mindent megtevő párok várólistára kerülnek? További részletek a november 27-i Heti Válaszban, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.