A filmek puha ereje

/ 2012.07.04., szerda 16:53 /

Feng Hsziao-kang, Sun Csou, Jang Csang - többek között az ő filmjeiket tekinthettük meg a budapesti Uránia moziban, ahol a héten kínai filmnapokat szerveztek.

Nem valószínű, hogy mifelénk sokan hallottak volna róluk, pedig nézőszámot és bevételt tekintve a világ legsikeresebb rendezői közé tartoznak. A filmjeikben feltűnő Jen Ping-jen, Li Ping-ping, Li Csen pedig több százmilliós rajongótáborral büszkélkedhet, és nem kicsi luxuslimuzinnal jár. Mégsem ismertek saját - nem éppen apró - világukon kívül, s ugyanez elmondható indiai, japán vagy dél-amerikai kollégáikról is.

Steven Spielberg, James Cameron, Natalie Portman, Bruce Willis - ugye ez a lista már ismerősebb? Nem csoda, hiszen az utóbbi évszázadban nagyon sokan nagyon sokat dolgoztak azon, hogy a világsztárok Hollywoodból kerüljenek ki, ne máshonnan.

Miért fontos ez? Nem mindegy, hogy a tinédzserek kinek a plakátját teszik ki az ágyuk fölé? Nagyon nem. A filmek ugyanis - csakúgy, mint a popszámok, sportsikerek, cipőmárkák - értékrendet, életformát, világnézetet közvetítenek, ami hatalomra - az emberi döntések befolyásolásának képességére - is konvertálható. Az ilyen közvetett hatalmat nevezik az amerikai tudósok "puha erőnek" (soft power), melynek lényege, hogy vonzerőnk hatására más országok lakói és döntéshozói katonai ("kemény") erő alkalmazása vagy közvetlen gazdasági érdek nélkül is igyekeznek igazodni hozzánk. Hiszen a világon ki ne szeretne - bevallva vagy bevallatlanul - úgy élni, mint egy New York-i yuppie vagy egy hollywoodi szuperhős? Ez persze mintegy hétmilliárd ember számára nem éppen a legreálisabb lehetőség, de a megfelelő dezodor, kocsi és jégkrém megvásárlásával mégiscsak közelebb kerülhetünk álmainkhoz, és politikusainkra is nyomást gyakorolhatunk, hogy ők is szeressék Amerikát. Russell Crowe szegecses ágyékvédője a Gladiátorban: hatalmi tényező. Méghozzá az egyik legfontosabb, hiszen a kemény erő bevetésének lehetőségei manapság igencsak korlátozottak.

Az amerikai cégek és kormányok évszázados erőfeszítésének köszönhetően az Egyesült Államok még mindig a világ legbefolyásosabb országa, kulturálisan is. Mostanában azonban komoly kihívói akadtak. Ilyen például Kína, amely hivatalos dokumentumokban is rögzítette: az ország fontos célja globális kulturális befolyásának növelése. És itt elsősorban nem arról van szó, hogy néhány pekingi káder szeretne több hatalmat; a kínai vállalatok, szervezetek, művészek nagy álma is az, hogy kulturális termékeikkel (is) meghódítsák a világpiacot. Ennek egyik eszköze a film, de nagy energiákat fordítanak a kínai nyelv, képzőművészet, zene, irodalom népszerűsítésére is. Csak hazánknál maradva: a napokban a legnagyobb pekingi operatársulat vendégszerepel az Operaházban, augusztusban pedig a Szépművészetiben nyílik kortárs kínai kiállítás.

A kínaiak célja nemcsak a külvilág megnyerése, hanem belső kulturális életük fejlesztése, identitásuk formálása, kánonjuk kialakítása is - többek között a mozikban. Ennek megfelelően Kína ma már - Hollywood és az indiai Bollywood után - a világ harmadik legnagyobb filmgyártója. Az utóbbi két évben megkétszereződtek a jegybevételek, s 2012 első negyedévében Kína - Japánt lehagyva - az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb filmpiacává is vált. Csak a tavalyi évben 2800 - naponta nyolc! - új vetítőterem nyílt az országban. A bevételek több mint felét a hazai gyártású filmek termelik.

A kínai alkotások a külföldi fesztiválokon tarolnak, a jegypénztáraknál - egy-két kivétellel - még nem. Ezen a helyzeten szeretne változtatni Kína, s e törekvés egyik célpontja Európa, már csak a közös rivális Hollywood miatt is. A kínaiak nemcsak a filmjeiket akarják eladni, hanem koprodukciókban is szívesen részt vesznek, hiszen sokat tanulhatnak tőlünk - ahogy mi is tőlük. Mindezen mi, magyarok csak nyerhetünk. Filmeseink új lehetőségekhez juthatnak, a kínai filmek nézőiként pedig nemcsak megismerhetünk egy számunkra jobbára még feltáratlan világot, hanem fontos élményekkel is gazdagodhatunk. A kínai filmek ugyanis nem rosszak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.