A Habsburgoktól Orbánig

Miért hisz a bajor hercegnő a magyar miniszterelnökben?

/ 2012.12.18., kedd 13:36 /

Gloria von Thurn und Taxis az egyik legrégebbi bajor nemesi család sarjaként színes szereplője a német közéletnek. A Regensburgban élő hercegnő fiatalon inkább vad frizuráival tűnt ki, mostanság viszont katolikus, konzervatív nézetei miatt. Az európai politikusok közül pedig Orbán Viktort érzi magához a legközelebb - ezért idén meg is hívta a kastélyába. (Részletek a 51-52. heti lapszámban!)

- Első találkozásunkkor hercegnőként mutatkozott be, méghozzá magyarul. Hogyhogy?

- Mert részben én is magyar vagyok. Anyai ágon a Széchenyi grófi családdal állok rokonságban. Mivel a Széchenyiek elég nagy magyarok voltak, miattuk én is a magyar nemzet részének érzem magam. Ahhoz, hogy valaki magyar legyen, nem kell a nyelvet tudnia. A magyarságot különösen a trianoni veszteség óta már nem az államiság, hanem a származás tartja össze. Ezt fejezi ki például a Szent Korona.

- El tudná azért énekelni a magyar himnuszt?

- Az első sort tudom magyarul: Isten, áldd meg a magyart. A zenét viszont ismerem. Csodálatos dal!

- De ugye sejti, miért kérdeztem?

- Persze.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.