A Heti Válasz egykori szerzője Donald Trump tanácsadója lesz

/ 2017.01.25., szerda 10:04 /

A Fehér Ház tanácsadója lesz Gorka Sebestyén (Sebastian Gorka) biztonságpolitikai szakember, a Breitbart News rovatvezetője  – közölte tegnap a Business Insider. Gorka osztja Trump nézeteit a radikális iszlám, valamint a politikai korrektség veszélyeiről és az ellenük folytatatott rendíthetetlen harcról, és keresztény országként képzeli el az Egyesült Államokat. De ami talán ennél is fontosabb: nem rajong az oroszokért. A szakember 2005-ben több elemzést is publikált a Heti Válaszban.

A magyar származású Gorka egy időben a hazai politika aktív szereplője is volt. Ambivalens viszonya volt a Fidesszel: a Medgyessy Péter múltját vizsgáló parlamenti bizottságban az ellenzék által delegált szakértő volt, a 2006-os események következtében azonban szembefordult Orbán Viktorral, saját, a Fidesznél radikálisabb pártot kezdett szervezni.

Gorka Sebestyén 1956-os magyar emigráns szülők gyermekeként Angliában született, első diplomáját a University of Londonon szerezte. A kommunizmus összeomlása után visszaköltözött Magyarországra, és az Antall József vezette első szabadon választott kormánynak dolgozott. 1992-ben a Honvédelmi Minisztérium főmunkatársként alkalmazta, közben megszerezte második diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem diplomáciai és nemzetközi kapcsolatok szakán. 1997-ben oktatója és kutatója volt a NATO Védelmi Akadémiának (NATO Defense College). 1999-ben tanulmányait a Harvard Egyetem államigazgatási karán folytatta. 2000-ben felvették a Pentagon háttérintézményei kutatóintézetébe, közreműködött a Washington által finanszírozott és a magyar kormány által kezdeményezett haderőreform-kutatási programban. Később azonban elfordult a Fidesztől.

2006-ben Molnár Tamás, Bégány Attila, Szent-Iványi Ágnes és mások mellett részt vett egy új jobboldali párt, az Új Demokratikus Koalíció megalapításában. 2007-ben így nyilatkozott az új párt céljairól a Kapu című lapnak:

Kapu: Azt mondják, úgy látják a hozzáértők: nincs jobb személy Orbán Viktor helyett.

Gorka Sebestyén: A demokrácia fogalma mára kiüresedett. Európa-szerte a mostani politikai elitek nem rendelkeznek stabil jövőképpel, ami ma népszerű és szavazatszerző, aszerint kreálják a politikát. A politika egyenértékű lett például a mosópor eladásával. A közvélemény-kutatások eredménye mindenhatóvá vált. Korábban az igazi államférfiak (és asszonyok), mint például Churchill, Adenauer, Thatcher, vagy De Gaulle rendelkeztek stabil jövőképpel, és vállalták a népszerűtlen döntéseket is. Ma a politikusoknak ez a fajtája gyakorlatilag kihalt.

Kapu: Keményen kritizálja az állítólag messzemenően legnépszerűbb Fideszt is.

Gorka Sebestyén: A Fidesz mint párt nem működik. Nem is működhet, ha belegondolunk, hogy valójában húsz-harminc érdekcsoportnak az elegye a „polgári szövetség”. Bedaráltak, akit csak lehetett az MDF nemzeti szárnyától a KDNP-ig, és meggyőződésem, hogy a Jobbikot is be fogják kebelezni. Nem látják, hogy 2010-ben így nem fognak választást nyerni, ahogy hasonló szituációban 2006-ban sem nyertek. Rengeteg nemzetközileg is elismert szakértő akart nekik segíteni az évek folyamán, egyikükből sem kértek az egykor a kollégiumban összeállt társaság tagjai, a vezetők.

Kapu: Pártja, az ÚDK mintha kívülről támadná az egész rendszert.

Gorka Sebestyén: Meggyőződésünk, hogy csak így lehet változtatni. Erre való kísérlet volt egyébként 2006 ősze is, a Kossuth téri tömegdemonstrációk. Többek között, mert a Fidesz az ellenzékiség követelményeinek a minimumát sem tudta felmutatni az események ideje alatt.

 

Ma már tudjuk, hogy Gorkának nem volt igaza. Saját pártja életképtelen volt, a Fideszt kétharmados többséggel választották meg 2010-ben.

Az új amerikai tanácsadó 2005-ben több elemző írást is közölt a Heti Válaszban:

Gorka Sebestyén a 2005-ös Heti Válaszban

Gorka Sebestyén a 2005-ös Heti Válaszban

Édesapjával, az 1956-ban kiszabadított Gorka Pállal 2002-ben készítettünk interjút. Büszkeséggel beszélt fiáról, aki ellenzéki szakértő volt a Medgyessy Péter múltját vizsgáló parlamenti bizottságban.

Végezetül idézzük Gorka Sebestyén EU-s biztonsági kérdésekről a Heti Válasznak írt 2005-ös cikkét:

„Ahogyan az Európai Unió folytatja a nálunk szegényebb országok felvételét, a közös támogatási alapokból az új tagoknak egyre kevesebb jut majd. Amíg lehetséges, Magyarországnak konkrét stratégiára lenne szüksége legalább a minimális előnyök maradéktalan kihasználására, mielőtt az EU által biztosított források megcsappannak. Ezzel egy időben a politikai paletta mindkét felének meg kell próbálnia egyezségre jutni egy olyan központi eszme és nemzeti stratégia kialakításában, amely egyébként a legtöbb ismert nemzeti identitás és politikai struktúra alapját képezi. Ennek leginkább annak a kérdésnek a megválaszolására kellene irányulnia, hogy mi lehet Magyarországnak – mint Európa részének – a helye és szerepe a modern világban. Az állam szerepének melyik megközelítése lehet a legmegfelelőbb akkor, amikor a nyugat-európai jóléti berendezkedések hanyatlásáról beszélhetünk? Hol és miben találhatjuk meg az ország biztonságát a következő időszakban? Oszama bin Laden és a hozzá hasonló szélsőséges személyek és szervezetek jelentik-e a legnagyobb veszélyt Magyarország számára? Ha mégsem ők, akkor mi? Regionális nacionalizmus, a szervezett bűnözés vagy saját demokratikus intézményeink betegségei? Biztosíthatjuk-e jövőnket azzal, hogy megkezdjük szövetségesi rendszerünk megerősítését a környező országokkal, amelyek segítségünkre lehetnek a következő évtizedekben?”

És még egy érdekesség. Gorka Sebestyén tavaly nyáron a Brain Bar Budapest vendége volt, ahol Santeri Koivisto társaságában vett részt a Wars VS Video Games című szekcióbeszélgetésen. A 46 perces disputa lent végignézhető.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.