A Heti Válasz egykori szerzője Donald Trump tanácsadója lesz

/ 2017.01.25., szerda 10:04 /

A Fehér Ház tanácsadója lesz Gorka Sebestyén (Sebastian Gorka) biztonságpolitikai szakember, a Breitbart News rovatvezetője  – közölte tegnap a Business Insider. Gorka osztja Trump nézeteit a radikális iszlám, valamint a politikai korrektség veszélyeiről és az ellenük folytatatott rendíthetetlen harcról, és keresztény országként képzeli el az Egyesült Államokat. De ami talán ennél is fontosabb: nem rajong az oroszokért. A szakember 2005-ben több elemzést is publikált a Heti Válaszban.

A magyar származású Gorka egy időben a hazai politika aktív szereplője is volt. Ambivalens viszonya volt a Fidesszel: a Medgyessy Péter múltját vizsgáló parlamenti bizottságban az ellenzék által delegált szakértő volt, a 2006-os események következtében azonban szembefordult Orbán Viktorral, saját, a Fidesznél radikálisabb pártot kezdett szervezni.

Gorka Sebestyén 1956-os magyar emigráns szülők gyermekeként Angliában született, első diplomáját a University of Londonon szerezte. A kommunizmus összeomlása után visszaköltözött Magyarországra, és az Antall József vezette első szabadon választott kormánynak dolgozott. 1992-ben a Honvédelmi Minisztérium főmunkatársként alkalmazta, közben megszerezte második diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem diplomáciai és nemzetközi kapcsolatok szakán. 1997-ben oktatója és kutatója volt a NATO Védelmi Akadémiának (NATO Defense College). 1999-ben tanulmányait a Harvard Egyetem államigazgatási karán folytatta. 2000-ben felvették a Pentagon háttérintézményei kutatóintézetébe, közreműködött a Washington által finanszírozott és a magyar kormány által kezdeményezett haderőreform-kutatási programban. Később azonban elfordult a Fidesztől.

2006-ben Molnár Tamás, Bégány Attila, Szent-Iványi Ágnes és mások mellett részt vett egy új jobboldali párt, az Új Demokratikus Koalíció megalapításában. 2007-ben így nyilatkozott az új párt céljairól a Kapu című lapnak:

Kapu: Azt mondják, úgy látják a hozzáértők: nincs jobb személy Orbán Viktor helyett.

Gorka Sebestyén: A demokrácia fogalma mára kiüresedett. Európa-szerte a mostani politikai elitek nem rendelkeznek stabil jövőképpel, ami ma népszerű és szavazatszerző, aszerint kreálják a politikát. A politika egyenértékű lett például a mosópor eladásával. A közvélemény-kutatások eredménye mindenhatóvá vált. Korábban az igazi államférfiak (és asszonyok), mint például Churchill, Adenauer, Thatcher, vagy De Gaulle rendelkeztek stabil jövőképpel, és vállalták a népszerűtlen döntéseket is. Ma a politikusoknak ez a fajtája gyakorlatilag kihalt.

Kapu: Keményen kritizálja az állítólag messzemenően legnépszerűbb Fideszt is.

Gorka Sebestyén: A Fidesz mint párt nem működik. Nem is működhet, ha belegondolunk, hogy valójában húsz-harminc érdekcsoportnak az elegye a „polgári szövetség”. Bedaráltak, akit csak lehetett az MDF nemzeti szárnyától a KDNP-ig, és meggyőződésem, hogy a Jobbikot is be fogják kebelezni. Nem látják, hogy 2010-ben így nem fognak választást nyerni, ahogy hasonló szituációban 2006-ban sem nyertek. Rengeteg nemzetközileg is elismert szakértő akart nekik segíteni az évek folyamán, egyikükből sem kértek az egykor a kollégiumban összeállt társaság tagjai, a vezetők.

Kapu: Pártja, az ÚDK mintha kívülről támadná az egész rendszert.

Gorka Sebestyén: Meggyőződésünk, hogy csak így lehet változtatni. Erre való kísérlet volt egyébként 2006 ősze is, a Kossuth téri tömegdemonstrációk. Többek között, mert a Fidesz az ellenzékiség követelményeinek a minimumát sem tudta felmutatni az események ideje alatt.

 

Ma már tudjuk, hogy Gorkának nem volt igaza. Saját pártja életképtelen volt, a Fideszt kétharmados többséggel választották meg 2010-ben.

Az új amerikai tanácsadó 2005-ben több elemző írást is közölt a Heti Válaszban:

Gorka Sebestyén a 2005-ös Heti Válaszban

Gorka Sebestyén a 2005-ös Heti Válaszban

Édesapjával, az 1956-ban kiszabadított Gorka Pállal 2002-ben készítettünk interjút. Büszkeséggel beszélt fiáról, aki ellenzéki szakértő volt a Medgyessy Péter múltját vizsgáló parlamenti bizottságban.

Végezetül idézzük Gorka Sebestyén EU-s biztonsági kérdésekről a Heti Válasznak írt 2005-ös cikkét:

„Ahogyan az Európai Unió folytatja a nálunk szegényebb országok felvételét, a közös támogatási alapokból az új tagoknak egyre kevesebb jut majd. Amíg lehetséges, Magyarországnak konkrét stratégiára lenne szüksége legalább a minimális előnyök maradéktalan kihasználására, mielőtt az EU által biztosított források megcsappannak. Ezzel egy időben a politikai paletta mindkét felének meg kell próbálnia egyezségre jutni egy olyan központi eszme és nemzeti stratégia kialakításában, amely egyébként a legtöbb ismert nemzeti identitás és politikai struktúra alapját képezi. Ennek leginkább annak a kérdésnek a megválaszolására kellene irányulnia, hogy mi lehet Magyarországnak – mint Európa részének – a helye és szerepe a modern világban. Az állam szerepének melyik megközelítése lehet a legmegfelelőbb akkor, amikor a nyugat-európai jóléti berendezkedések hanyatlásáról beszélhetünk? Hol és miben találhatjuk meg az ország biztonságát a következő időszakban? Oszama bin Laden és a hozzá hasonló szélsőséges személyek és szervezetek jelentik-e a legnagyobb veszélyt Magyarország számára? Ha mégsem ők, akkor mi? Regionális nacionalizmus, a szervezett bűnözés vagy saját demokratikus intézményeink betegségei? Biztosíthatjuk-e jövőnket azzal, hogy megkezdjük szövetségesi rendszerünk megerősítését a környező országokkal, amelyek segítségünkre lehetnek a következő évtizedekben?”

És még egy érdekesség. Gorka Sebestyén tavaly nyáron a Brain Bar Budapest vendége volt, ahol Santeri Koivisto társaságában vett részt a Wars VS Video Games című szekcióbeszélgetésen. A 46 perces disputa lent végignézhető.

 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.