A homoszexuális tévé műsorvezetője lett az új kultuszminiszter

/ 2009.06.29., hétfő 08:26 /

És persze a neve sem cseng rosszul: Frédéric Mitterrand. Sarkozy a volt szocialista elnök unokaöccsét emelte kormányába - azaz folytatja a baloldal lehalászását.

Sarkozy 2007-es megválasztásának két fő üzenete volt: „rupture", azaz szakítás, és „ouverture", azaz nyitás. Ennek szellemében Nicolas Sarkozy 2007-ben arra kérte miniszterelnökét, Francois Fillont, hogy a kormány ne csak a jobboldalé, de az egész nemzeté legyen - ami praktikusan annyit jelent, hogy számos neves szocialista politikust is fontos állami tisztségre kértek fel.

Először Eric Bessont, egykori szocialista miniszterelnököt ajándékozták meg egy államtitkári poszttal. Azóta Besson a miniszteri bársonyszékig is eljutott. Meglepetésszerű volt a jelenlegi külügyminiszter, Bernard Kouchner kiválasztása is - ő is szocialista körökből jött. Még nagyobbat szólt Jack Lang lehalászása - a Mitterand-éra emblematikus kultuszminisztere, a párizsi mondén művészvilág reprezentánsa és nagy barátja 2007-ben egy időre tanácsadónak szegődött az elnök közelébe. A sor folytatható. És láthatóan folytatják is. Most Frédéric Mitterrand-nal, aki ugyan nem volt szocialista politikus, de mégiscsak Francois Mitterand unokaöccse.

Sarkozy múlt héten hajtott végre nagyarányú kormányzati átalakítást - és a kultusztárcát kapta Frédéric Mitterand, aki nem politikus, hanem művészember. Filmkritikusként kezdte, újságot ír, filmeket készít, a televízióban vezetett műsorokat - 2007-ig éppen a párizsi meleg csatornán, a Pink Tv-n. Frédéric Mitterrand ugyanis bevallottan homoszexuális. A nagy műveltségű és kulturált férfit sokak szerint Carla Bruni családja protezsálta be; Mitterand jó kapcsolatokat ápol az olasz felső körökkel, arisztokráciával, mágnásokkal, ahova Bruniék is tartoznak. Miközben a neve eleve tetszhetett Sarkozynek.Politikailag nehezen kategorizálható, bár inkább balosabbnak ismerték - 1993-ben tagja lett egy szocialista szatelitpártnak -, 1995-ben mégis Chirac elnökségét támogatta. A júniusi EP-választások kudarcát még meg nem emésztett, többszörösen megalázott, alig lélegző francia szocialisták gyorsan jelezték is, hogy nekik aztán semmi közük Mitterrandhoz, Sarkozy nem az ő köreikből csent ezúttal politikust - az ideges reakció azonban mindent elárul.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.